Tgrt Haber

Gram altın dipte! Fed faiz artışlarına devam sinyali verdi, kritik seviyenin altına geriledi

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber, AA
15 Şubat 2023 12:43 - Güncelleme : 15 Şubat 2023 12:53
Gram altın dipte! Fed faiz artışlarına devam sinyali verdi, kritik seviyenin altına geriledi

Altın fiyatları ABD enflasyon verilerinin güçlü kalmaya devam etmesi sonrası dip seviyeleri test etti. Dolar endeksinin değer kazanması sonrası dolar/TL kuru 19 TL’ye kadar yükselirken altın bin 111 TL’ye kadar geriledi. ABD TÜFE verisinin yıllık bazda yüzde 6,4 olması sonrası piyasalarda risk iştahı azaldı.

ABDenflasyon​ verileri 15 Şubat tarihi itibari ile piyasalardaki fiyatlara yön vermeye devam ediyor. Mart ayından sonraki süreçte Fed​ faizlerinde gerileme olacağına dair beklentileri sonrası piyasalarda rahatlama belirtileri gözlendi. Ancak, ABD'de enflasyonun aylık bazda yüzde 0,5 artış göstermesi 12 aylık dönemde ise TÜFE​ yüzde 6,4 artması risk iştahını düşürdü. Dolar endeksi yüzde 0,19 değer kazanarak 103,43'dan işlem görüyor. Bu gelişmelere bağlı olarak altın sabah saatlerinde dip seviyeleri gördü.

GÜNE DÜŞÜŞLE BAŞLADI

Altının gram fiyatı, güne düşüşle başlamasının ardından 1.116 lira seviyesinde işlem görüyor. Sabah saatlerinde bin 111 seviyelerine kadar gerileyen değerli metal, dün, sınırlı da olsa düşüş eğilimini sürdüren altının gram fiyatı, günü yüzde 0,16 azalışla 1.120 liradan tamamladı. Altının gram fiyatı, yeni güne de düşüşle başlamasının ardından saat 10.40 itibarıyla önceki kapanışının yüzde 0,36 altında 1.116 liradan işlem görüyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 1.830 lira, Cumhuriyet altını da 7.420 liradan satılıyor. Altının ons fiyatı dün günü 1.856 dolardan tamamlamasının ardından, şu dakikalarda önceki kapanışa göre yüzde 0,86 gerileyerek 1.840 dolardan işlem görüyor.

ABD TÜFE’Sİ ALTIN FİYATLARINI BASKILADI

Analistler, ABD'de dün açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi'ndeki (TÜFE) yıllık artışın yüzde 6,5'ten yüzde 6,4'e gerilemesine karşın beklentilerin üzerinde gerçekleştiğini ve altın fiyatını baskıladığını bildirdi. Veri sonrası ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yetkililerinin açıklamalarında enflasyonun yüzde 2 hedefine dönmesi için ilave faiz​ artırımlarını desteklemesi sonrası, piyasalardaki fiyatlamalarda Fed'in gelecek ayki toplantıda 25 baz puanlık artırımına gideceği ihtimali yüzde 88 ile değişim göstermedi. Analistler, bugünün veri gündeminde, Avro Bölgesi'nde sanayi üretimi ve ABD'de perakende satışlar ile New York Fed imalat endeksinin öne çıktığını vurgulayarak, ECB Başkanı Lagarde'ın açıklamalarının da yakından izleneceğini kaydetti.

FAİZ ARTIŞI DEVAM EDERSE ALTIN GERİLER

City Index analisti Matt Simpson gelişmeler sonrası yaptığı açıklamada "Faiz artışlarında daha agresif bir sıkılaştırma yolunun izlenmesi, gelecekte altın fiyatları üzerinde baskıyı artıracaktır. Düşüş ivmesinin yavaşlaması ve altının daha güçlü enflasyona rağmen aşırı bir düşüş göstermemesi belki de en az Fed'in izleyeceği yolun mevcut seviyelerden çok uzak olmayabileceğine işaret ediyor" yorumunu yaptı.

Fed yetkileri ise Salı günü yaptıkları bir açıklamada faiz artışlarına devam edileceği sinyalini vererek ABD Merkez Bankası'nın yüksek enflasyonu önlemek amacıyla faiz oranlarını kademeli olarak artırmaya devam etmesi gerektiğini söylediler.

Kaynak: TGRT Haber, AA

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...