Tgrt Haber

Ocak ayı asgari ücreti birebir tahmin eden SGK uzmanı Erdursun'dan yeni zam oranı

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
08 Haziran 2023 13:22 - Güncelleme : 08 Haziran 2023 14:04

Seçimlerin sonuçlanmasının ardından gözler asgari ücretlinin, memurun, memur emeklisinin ve diğer emeklilerin alacağı zamma çevrildi. Peki ne kadar zam bekleniyor, özellikle asgari ücret 500 dolara çıkacak mı? Ocak ayı asgari ücret zammını neredeyse birebir tahmin eden Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, beklenen zam oranlarını açıkladı.

Ekonomi yönetimi yeni kabinede Mehmet Şimşek'e geçti. Seçim döneminde ise Cumhurbaşkanı recep Tayyip Erdoğan'ın en düşük memur maaşı​ 22 bin lira olacak vaadi vardı. Temmuzda ise asgari ücrete enflasyon​ oranında zam​ olacak. Bir önceki bakan Vedat Bilgin ise asgari ücretin 500 dolar seviyesinde olacağını açıklamıştı. Asgari ücrete zam ne kadar olacak, alt sınır 500 dolar olur mu? Emekli ve mamur maaşları ne kadar olur, kurlardaki artış maaş zamlarını nasıl etkiler? Asgari ücret​, memur ve emekli maaşlarına zam oranı ne olur tüm merak edilenleri TGRT Haber’de Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun cevapladı. 

ASGARİ ÜCRETE KRİTİK ZAM TAHMİNİ 

“6 aylık enflasyon farkı 18.30’lar civarı olur” diyen Erdursun, asgari ücretle ilgili tahminini şöyle anlattı: “Asgari ücrete enflasyonun üzerinde bir zam yapılmasını bekliyorum. Asgari ücrete yüzde 18.30 enflasyon farkı verilirse asgari ücret 10 bin 500 lira olur. Böyle olacağını düşünmüyorum, yüzde 45 zam olacağını tahmin ediyorum. Çünkü kamu işçilerine yüzde 45 zam yapılmıştı. Asgari ücrete de bu oranlarda yapılacaktır. Bu da 12 bin 500’e tekabül ediyor.”

EMEKLİLERE 10 BİN LİRA ÜZERİ MAAŞ 

Erdursun, enflasyon farkı üzerine refah payının eklenerek emeklilere zam yapılacağını söyledi. En düşük emekli aylığına 18.30 oranında zam yapılması durumunda yeni maaşların 8.875 lira beklediğini kaydeden Erdursun, “Refah payı ile beraber emekli maaşlarına yüzde 40 üzerinde bir artış bekliyoruz. 10 bin ile 11 bin arasında olur diye bekliyorum” dedi.  

MEMURLAR AVANTAJLI! KIDEM TAZMİZNATLARI DA YÜKSELECEK 

Seçim öncesinde memur maaşının 22 bin lira olacağının ifade edildiği Erdursun, bu artışın memur emeklilerine de yansıyacağını da kaydederek şunları söyledi: “Enflasyonun kaç çıkacağını biliyoruz ancak refah payını bilmiyoruz. Memurlara verilecek zam yüksek olursa memur emeklileri maaşına da zam yüksek olur. Kıdem tazminatında tavan fiyat 19.982 liradır. Temmuzda emekli olacaklar bunu bekliyor. Memur maaşı 22 bin lira olursa kıdem tazminatında tavan 36 bin liraya kadar çıkar. Temmuzda emeklilik için başvurulması bu yüzden daha avantalı” ifadelerini kullandı. 

 

 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...