Tgrt Haber

Simit zammını beklentiye göre yapmışlar! Maliyet hesabını Ticaret Bakanlığı çürüttü

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber
03 Şubat 2024 14:46 - Güncelleme : 03 Şubat 2024 14:54
Simit zammını beklentiye göre yapmışlar! Maliyet hesabını Ticaret Bakanlığı çürüttü

Ankara Simitçiler Odası'nın simite yaptığı yüzde 50 oranındaki zam vatandaşın tepkisi ve Ticaret Bakanlığı'nın devreye girmesinin ardından geri alınmıştı. Bakanlık maliyetler nedeniyle zam yapmak zorunda kaldığını açıklayan odanın hesabını rakamlarla çürüttü. Buna göre bir simitin maliyeti 8.5 liraya geliyor.

Ankara Simitçiler Odası simite yüzde 50 zam​ yaptı. 10 liralık simitin fiyatı 15 liraya çıktı. Vatandaşın tepkisi ve bakanlığın devreye girmesiyle zam için geri adım atıldı.

Simitçiler Odası’ndan yapılan açıklamada zammın iptali kararını aldıklarını dikkat çekerek, “Gücümüz yettiğince de 10 liradan satmaya devam edeceğiz.” İfadelerine yer vermişti.

BAKANLIK HESABI TEK TEK YAPTI, RAKAM DOĞRU ÇIKMADI

Ticaret Bakanlığı, maliyetlerdeki artış nedeniyle artış yapmak zorunda kaldığını açıklayan Ankara Simitçiler Odası’nın hesabını rakamlarla çürüttü. Bakanlık 1 çuval undan yapılan simit​ maliyetini kalem kalem hesapladı. Simitçiler Odası’na göre 50 kg un çuvalı 800 lira. Halbuki piyasadan bunu 700 liraya almak mümkün. Odaya göre 15 kg susamın ücreti 1.500 lira, piyasa verilerine göre İSE 1.350 lira.

Oda 5 kg pekmezi 600 lira olarak hesaplarken piyasada 415 liradan satılıyor. 1 kilo tuz ücretini 25 lira olarak gösteren odaya karşın bakanlık bunun beş liradan satıldığını belirledi.

Simit zammını beklentiye göre yapmışlar! Maliyet hesabını Ticaret Bakanlığı çürüttü - 1. Resim

BİR SİMİDİN MALİYETİ 8.5 TL

Bakanlık işçilik, pişirme, kira ve elektrik maliyetlerini odayla aynı olarak kabul etti. Bakanlığın hesabına göre bunlar da eklendiğinde simitin maliyeti 11.2 lira olarak değil 8.5 lira olarak çıkıyor.

SİMİTE "BEKLENTİYE" GÖRE ZAM YAPMIŞLAR

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan da Ankara Simitçiler Odası'nın mevcut maliyetlere göre değil beklentiye göre zam yaptığını söyledi.

Gürcan, piyasadan almış olduğumuz fiyatlarda aslında simidin maliyetinin maksimum 7,50 ile 8,50 tl aralığında olduğu görülmektedir. Ankara Simitçiler Odası'nın çıkarmış oldukları maliyette ise %20 kar konan simide ardından ikinci defa yüzde 35 kar daha ilave ederek, 15 türk lirası olarak simit fiyatını açıkladıkları görülmüştür.

Simit zammını beklentiye göre yapmışlar! Maliyet hesabını Ticaret Bakanlığı çürüttü - 2. Resim

SİMİTÇİLER ODASI ZAM KONUSUNDA ISRARCI

Ancak Ankara Simitçiler Odası Başkanı Savaş Delibaş zam konusunda ısrarlı delibaş simit fiyatının 12,5 lira olması için valiliğe başvuru yapacaklarını belirtti.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...