Tgrt Haber

Sınırın sıfır noktasında hasat heyecanı! Buğdaydan sonra susamla çifte kazanç…

27 Ekim 2023 11:16 - Güncelleme : 27 Ekim 2023 11:19
Sınırın sıfır noktasında hasat heyecanı! Buğdaydan sonra susamla çifte kazanç…

Irak’ın sıfır noktası olan Hakkari’nin Derecik ilçesinde köylüler, imece usulü ile susam hasadına başladı. Köylüler, buğdaydan sonra susam ekerek, çifte kazanç sağlıyor.

Susam yüksek kaliteli protein​ içeriyor. Bu protein​, kasların korunmasına ve gelişmesine yardımcı oluyor. Magnezyum​ mineralini içerdiğinden kan basıncını düşürmeye yardımcı olan susam, yapılan çalışmalarda sağlığa faydalı bir ürün olarak dikkat çekiyor. Susam yağının diyabeti önleyebildiği ve diyabet hastalarında görülen plazma glikozunu düzenlemeye yardımcı olduğu biliniyor. Irak'ın sıfır noktasında bulunan Hakkari'nin Derecik ilçesinin önemli gelir kaynağı olan susam hasadı devam ediyor.

ORAK YARDIMIYLA HASAT

Köylüler sabahın erken saatlerinde bir araya gelerek, hasadı yapılacak tarlada yoğun mesai harcıyor. Susam biçme işlemi için yöresel olan orak yardımıyla yapılıyor. Bu yıl memnun olan üreticiler, bölge için ekonomik anlamda olumlu etki yaşatıyor.

Irak sınırında susam hasadı heyecanı.

MAKİNE GİREMİYOR

Bugün susam hasadına başladıklarını ifade eden Suat Yılmaz, “Bu bölgenin toprakları çok bereketlidir. Yılda iki kere tarlayı ekip biçiyoruz. İlkinde buğday ekiyoruz. Buğdayı biçtikten hemen sonra susam ekiyoruz. Buranın arazileri engebelli olduğu için, bazı tarlalara makina giremiyor. Tamamen orak ve komşularımızın yardımıyla biçme işlemini gerçekleşiyoruz” dedi.

Kaynak: TGRT Haber
Sonraki Haber Yükleniyor...