Site sakinleri dikkat! Aidatta fahiş zamma karşı uyanık olun
Yılbaşına sayılı günler kala bazı fırsatçı site yönetimleri aidatlara yüksek zam için kolları sıvadı. İstanbul'da bir site yönetimi, yüzde 100 zam oranı belirleyince konu mahkemeye taşındı. Uzmanlar bu gibi durumlara karşı vatandaşlara haklarını hatırlatırken her site yönetiminin de zan altında bırakılmaması gerektiğini söyledi.
Hanelerin gider kaleminde önemli bir yer tutan site aidatları son dönemde cep yakmaya başladı. Yılbaşına sayılı günler kala site yönetimleri, site aidatı zammı için kolları sıvarken uzmanlar, vatandaşları fahiş artışlara karşı uyardı.
Son yıllarda yönetimleri rant kapısı hâline getiren bazı fırsatçıların yüksek faturalarla vatandaşları dolandırdıkları ve zimmetlerine para geçirdikleri ortaya çıkmıştı. Bazı vakalarda ise çeteleşen fırsatçılar, mafyavari yöntemlerle site sakinlerini mağdur etmiş ve anlaşmazlıklar yargıya taşınmıştı.
Bu konuda ilgili bakanlıklar çeşitli operasyonlarla duruma müdahale etse de yaşanan hukuksuzluklar işini hakkıyla yapan site yönetimlerini de zan altında bırakmıştı.
GÜNEŞLİ'DE "YÜZDE 110 ZAM" TARTIŞMASI
Türkiye gazetesinde yer ahlan habere göre, yeni zam dönemi yaklaşırken bazı sitelerin kapıyı yüksekten açtığı öğrenilirken, ilgili tüketici derneklerine bu konuda gelen şikâyetlerin sayısı artmaya başladı.
İstanbul'un Güneşli semtinde yer alan bir sitenin yönetiminin attığı elektronik postada "yüzde 110 aidat zammı yapılacağı" yönündeki bilgilendirmesi mahkemeye taşındı.
Türkiye Kentsel Tesis Yönetim Derneği Genel Başkanı Suat Sandalcı, bu gibi bir durumla karşı karşıya kalan vatandaşlara haklarını hatırlattı. Sandalcı, kat maliklerinin yapılacak toplantılara, işveren maliyetli asgari ücret, enerji maliyetleri, bakım onarım masrafları gibi konularda ön çalışma yapıp mutlaka katılıp, görüş beyan etmeleri gerektiğini söyledi.
İTİRAZ ETMEK MÜMKÜN AMA...
Sandalcı, site yönetiminin aidata fahiş bir zam yaptığını düşünen vatandaşların buna itiraz edebileceklerini belirtti. Bu noktada önceki yıllarda yapılan zam oranlarının göz önünde bulundurulacağını belirter Sandalcı, "Eğer yeterli çoğunluk yapılan artışı kabul ediyorsa, toplantı tutanağına şerhlerini düşüp en fazla 30 gün içerisinde ilgili mahkemeye başvurma haklarını kullanabilirler. Mahkemenin açıklayacağı karar gününe kadar da çoğunluğun kabul ettiği aidat avansını yatırmaya devam etmeliler. Aksi hâlde hem uyuşmazlık hem husumet doğmaktadır” dedi.
TABLOLARI MUTLAKA İNCELEYİN
Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu ise site yönetimlerinin tek başına zam kararı alamayacağını belirterek, "Enflasyon ve işletme giderleri dikkate alınarak ortaya bir rakam çıkarılır. Bu site genel kurullarında oylanır. Kat maliklerinin site yönetimlerinin yıl içinde yaptıkları harcamaları mutlaka incelemesi gerekir. Önümüzdeki yıl içinde yapılacak tahminî harcama kalemlerine de bakmaları gerekir. Şayet genel kurula katıldıysanız bir aya kadar, katılmadıysanız üç aya kadar itiraz hakkınız bulunmaktadır" diye konuştu.
Konuyu sulh hukuk mahkemesine taşımanın mümkün olduğunu ifaede eden Ağaoğlu, "Site yönetimi profesyonel ise bunu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına şikâyet edebilirsiniz. Ödenmeyen aidatlar için aylık yüzde 5 gecikme faizi uygulanmaktadır" ifadelerini kullandı.
İYİ NİYETLİ YÖNETİMLER ZAM ALTINDA
Uzmanlar, fırsatçı ve kötü niyetli yöneticilerin, bu işi hakkıyla yapan site yönetimlerini zan altında bıraktığını hatırlatarak, “Her site yönetimi kötü niyetli değildir. Bu işi ücret almadan yalnızca sorumluluk çerçevesinde yürüten kişiler de bulunmaktadır. Bazı kiracı veya kat maliklerinin de iyi niyetli davranmadığı ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple sap ile samanı karıştırmamakta fayda var” açıklamasında bulunuyor.
İşte 5 soruda aidat zam süreci:
SİTE AİDATLARI NEYE GÖRE BELİRLENİR?
Site aidatları; enflasyon, maliyet ve malzeme fiyatlarındaki artış; enerji maliyetleri, asgari ücret ve diğer işçilik ücretlerindeki yükselişe göre belirlenir.
1- AİDAT ZAMMI KİMLER TARAFINDAN BELİRLENİR?
Aidat zamları seçilen site yönetimi ve kat maliklerinin katıldığı genel kurullar ile belirlenmektedir.
2- AİDATLAR KİRA ÜCRETİNİ GEÇEBİLİR Mİ?
Aidat limitlerinde eğer dairede malik kendisi oturuyorsa üst sınır yoktur. Sadece kiracı ödediği kira bedelinin üstündeki aidatı ödemekle yükümlü değildir. Mesela 4 bin TL kira ödeyen kiracı, o sitede aidat 5 bin TL ise 1.000 TL farkı mal sahibine ödettirecektir.
3- YÜKSEK ZAMLARA KIRACİ İTİRAZ EDEBİLİR Mİ?
Genel kurulda ‘ret oyu’ veren kat maliki zam oranını mahkemeye taşıyabilir. Ancak kiracıların ‘yüksek zam’ sebebiyle süreci mahkemeye taşıması karşılık bulmamaktadır.
4- AİDAT ÖDENMEZSE NE OLUR?
Önemli bir gerekçe sunulması durumunda yönetim kararı ile kat maliki ya da kiracıya süre tanınacağı gibi, bir ay ödenmese dahi icra takibine konu edilebilir.