Tgrt Haber

Şok faiz mi yoksa kademeli mi? Tahminini açıklayan ünlü ekonomistten dolar uyarısı: 20 lira altını zorlayabilir

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
21 Haziran 2023 17:27 - Güncelleme : 21 Haziran 2023 17:45

Piyasalar, Merkez Bankası'nın yarın açıklayacağı politika faiz kararına odaklandı. Piyasalar yüzde faizin yüzde 20’lere çekilmesini bekliyor. Peki faiz ne kadar artırılacak ve bu piyasaları nasıl etkileyecek? TGRT Haber’de ekonomist Köseoğlu, önden yüklemeli mi yoksa kademeli faiz mi artırılacak sorusuna kritik cevap verdi. 

Hazine ve Maliye'nin başına piyasaların yakından tanıdığı Mehmet Şimşek​ geçti. Merkez Bankası​'nda değişikliği işaret etti; Hafize Gaye Erkan​ koltuğun yeni sahibi oldu. Şimşek, piyasalarda rasyonel zemine dönüşü işaret ederek “Türkiye’nin rasyonel bir zemine dönme dışında bir seçeneği kalmamıştır. Kurala dayalı öngörülebilir bir Türkiye ekonomisi​ özlenen refaha ulaşmamızda anahtar olacaktır” demiştir.

KADEMELİ ARTIŞ OLACAK

Bu açıklamalarla faiz artışını işaret eden Şimşek'in faiz politikasında değişikliğe gideceği tahmin ediliyor.  Köseoğlu, faiz artırımına dair şunları söyledi: "Ben merkez bankasının eli çok hızlı büyüteceğini düşününler tarafında değilim. Merkez büyük ihtimalle yarın ki toplantısı sonucunda yüzde 15-17'lerde yeni faiz oranı açıklaması yapacak. Yani 850 baz puanla bin baz puan arasında faiz değişikliği yapacağını tahmin ediyorum. Sonraki ayda da tekrar artırım ile 700 baz puanlık artırım ile yüzde 25’e çıkaracağını düşünüyorum. Direkt yüzde 25'e de çıkabileceğini bekleyen geniş bir grup var, bu gerçekten çok ciddi yüksek bir oran ama Merkez Bankası piyasaları şoke etmek ve tepkileri erkene almak için böyle bir harekette de bulunabilir."

DOLAR KAÇ LİRA OLUR? 

Köseoğlu, “Direk yüzde 25 liraya çıkarsa dolar 21-22 lira gibi bir rakama düşebilir. Faiz yüzde 40’a çıkarılırsa dolar 20 lira ve altını zorlayabilir” dedi.

Merkez Bankası 22 Haziran Perşembe günü saat 14.00'te politika faizini açıklayacak. Piyasaların beklentisi faiz oranının yüzde 20 seviyelerinde. Merkez Bankası'nın sıkılaştırma döngüsünü ve kredi mekanizmasını gevşeteceği de öngörülüyor. Piyasanın bir diğer tahmini döviz ve altın da faiz kararından sonra fiyat hareketliliği oluşacağı yönünde.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...