Tgrt Haber

Son dakika! ABD enflasyon verileri açıklandı, işte altın ve dolarda son durum

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
12 Temmuz 2023 15:37 - Güncelleme : 12 Temmuz 2023 16:42
Son dakika! ABD enflasyon verileri açıklandı, işte altın ve dolarda son durum

Son dakika: Piyasaların merakla beklediği ABD'de enflasyon verileri açıklandı. Fed'in gelecek dönem faiz kararlarını yakından ilgilendiren ABD TÜFE'si haziran ayında yıllık yüzde 3'e geriledi. İşte altın ve dolar fiyatlarında son durum...

Son dakika: Piyasaların merakla beklediği  ABD'de enflasyon verileri açıklandı. Fed​'in gelecek dönem faiz kararlarını yakından ilgilendiren ABD TÜFE​'si haziran ayında yıllık yüzde 3'e geriledi. Gelişmelerin ardından ons altın yukarı yönlü hareketlenirken dolar endeksi 100 seviyelerine geldi. Yurt içinde gram altın fiyatları​ rekor seviyeleri test etmeye devam ediyor.

ABD ENFLASYONU​ BEKLENTİLERİN ALTINDA

ABD'de yıllık enflasyonu 2023 Haziran ayında piyasaların beklediği yüzde 3,1’in altında kalarak yüzde 3 olarak gerçekleşti. Bu oran 2021 Mart ayından bu yana en düşük TÜFE verisi olarak kayıtlara geçti. 

ÇEKİRDEK ENFLASYON GERİLEDİ

Enflasyon oranlarındaki yavaşlamaya enerji ve gıda fiyatlarındaki gerileme etkili oldu.  Bu yılın Haziran ayında, enerji maliyeti %16,7 düşerken akaryakıt fiyatları %36,6, benzin %26,5 ve kullanım gazı hizmeti %18,6 düştü. Çekirdek enflasyon oranı, 2021 Ekim ayından bu yana en düşük seviye olan %4,8'e geriledi.

Son dakika! ABD enflasyon verileri açıklandı, işte altın ve dolarda son durum

FED FAİZ KARARLARINI NASIL ETKİLEYECEK?

Enflasyon rakamlarının beklentilerin altında gelmesiyle Fed'in faiz artırımlarına ara vereceği beklentilerini gündeme getirdi. Buna karşın piyasalar yüzde 25 faiz artırımına göre fiyatlanmaya devam ediyor. ABD hükümetinin yüzde 2'lik enflasyon oranına ulaşma konusunda ısrarcı olması faiz artışının devam edeceği görüşünü savunanları destekliyor.

ALTIN VE DOLARDA SON DURUM

Güne yeni rekorla başlayan gram altın günün ilerleyen saatlerinde rekor seviyeleri korumaya devam etti. 1.637 TL'ye kadar çıkan gram yeni rekorunu tazelemiş oldu. Fed'in para politikasında yavaşlamaya gideceğine yönelik beklentiler sonrası ons altın 1.942 dolar seviyelerine geldi. Dolar endeksi ise enflaston verileri sonrasında 100 seviyesine kadar geriledi. FED Açık Piyasa Komitesi (FOMC) haziran ayında beklentiler paralel bir şekilde politika faizini yüzde 5-5.25 aralığında sabit tuttu. Ancak bu ay 25 baz puanlık artış beklentileri hala güçlü bir şekilde masada duruyor. Yurt içi kurlarda dolar/TL ise 26,14 TL seviyelerinde işlem görüyor.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

GÜNCEL DÖVİZ FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...