Tgrt Haber

Fed merakla beklenen faiz kararını açıkladı: Son 22 yılın en yüksek seviyesinde

Editör: Birkan Cantürk / Kaynak: TGRT Haber
26 Temmuz 2023 21:02 - Güncelleme : 26 Temmuz 2023 21:51
Fed merakla beklenen faiz kararını açıkladı: Son 22 yılın en yüksek seviyesinde

Son dakika: ABD Merkez Bankası (Fed), piyasaların uzun süredir beklediği faiz kararını açıkladı. Fed, politika faizini analistlerin beklentisi doğrultusunda 25 baz puan artırdı. Böylelikle politika faizi, 22 yılın en yüksek seviyesine çıkarak yüzde 5,25 - 5,50 aralığına yükseldi.

ABD Merkez Bankası (FED)dolar​, altın, borsa ve kripto para yatırımcıları tarafından merakla takip edilen faiz​ kararını açıkladı. FED​, beklentiler doğrultusunda politika faizini 25 baz puan artırarak,  22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığına yükseltti. Faizler böylece 2022’den beri 11. kez artırıldı.

Para politikasında yaşanan belirsizlik nedeniyle Fed'in temmuz toplantısındaki politikasında 25 baz puanlık artırımına gitmesine kesin gözüyle bakılıyordu.

Enflasyonu düşürmek için ilave sıkılaştırmanın ölçüsünün değerlendirileceği belirtililen karar metninde “Gelecekteki politika adımları, sıkılaştırmanın etkisine, ekonomik ve finansal gelişmelere bağlı olacak” denildi.

ENFLASYON​ HEDEFİ YÜZDE 2

ABD bankacılık sisteminin sağlam ve dayanıklı olduğu yinelenirken kredi sıkılaşmasının ekonomik faaliyeti baskılayabileceği belirtildi. Bilanço daraltma hızının duyurulan şekilde sürdürüleceği ifade edildi.

Yetkililer, enflasyonu yüzde 2 hedefine geri döndürme konusunda kararlılığını yineledi.

Karar metninin devamında ise şu ifadelere yer verildi:

"Ekonomik aktivite ılımlı bir hızla büyüdü. İstihdam artışları son aylarda güçlüydü, işsizlik oranı düşük olmaya devam ediyor. Para politikası için ek bilgileri ve atılmış adımların etkilerini değerlendirmeye devam edeceğiz.

Gelecekteki eylemler sıkılaştırmanın etkisine, ekonomik ve finansal gelişmelere bağlı. Önceki açıklamalarda yer alan planlar çerçevesinde tahvil varlıklarımızı azaltmaya devam edeceğiz. Sıkı kredi şartlarının ekonomik aktivite üzerinde, istihdam ve enflasyon üzerinde baskı yaratması büyük olasılık, bu etkinin büyüklüğü belirsiz olmaya devam ediyor."

FED BAŞKANI POWELL'DAN İLK DEĞERLENDİRME

Faiz kararı sonrası açıklamalarda bulunan Fed Başkanı Jerome Powell​, önümüzdeki dönemde gerekirse daha fazla sıkılaşmaya gidebilecekleri mesajını verdi. Enflasyonun hala hedefin üzerinde olduğunu belirten Powell “enflasyon daha ılımlı hale geldi ama yüzde 2’lik hedefe ulaşmamız için önümüzde uzun bir yol var” dedi.

Fed Mart 2022’den beri süren sıkılaşmanın ardından enflasyonda yavaşlama sinyalleriyle Haziran toplantısında oybirliğiyle faizleri değiştirmeme kararı almıştı. Başkan Jerome Powell, gelecek toplantılarda yetkililerin daha fazla faiz artışını uygun gördüğü mesajını vermişti.

GEÇEN YIL ENFLASYON YÜZDE 9,1 İLE ZİRVE YAPMIŞTI

ABD’de son açıklanan Haziran ayı enflasyonu yıllık yüzde 3 olarak 2 yılın en düşük seviyesine gerilemişti. Enflasyon geçen sene Haziran ayında yüzde 9,1 ile zirve yapmıştı.

Analistler, tarım dışı istihdam verisinin beklentileri karşılayamamasına karşın iş gücü piyasasının hala güçlü seyrettiğini, Fed yetkililerinin sıkı para politikasını devam ettirmeye kararlı olabileceklerini belirterek, ülkedeki özel sektör istihdamı verisinin beklentilerin üzerinde gerçekleştiğini kaydetti.

İŞŞİZLİK EN DÜŞÜK SEVİYEYE İNDİ

ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 15 Temmuz ile biten haftada 228 bine gerileyerek 2 ayın en düşük seviyesine inmişti. Başvuruda bulunanların sayısındaki gerilemenin ardından soru işaretlerinin daha fazla arttığını belirten analistler, ABD'de haftalık işsizlik başvurularındaki beklenmedik düşüşün daha güçlü bir istihdam raporuna işaret ettiğini söyledi.

ABD'de tarım dışı istihdam haziranda 209 bin kişi artarak beklentilerin altında gerçekleşirken, işsizlik oranı yüzde 3,7'den 3,6'ya gerilemişti.

 

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...