Tgrt Haber

Son dakika! ABD TÜFE verileri açıklandı: İşte altın ve dolarda son durum

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
10 Ağustos 2023 15:36 - Güncelleme : 10 Ağustos 2023 16:20
Son dakika! ABD TÜFE verileri açıklandı: İşte altın ve dolarda son durum

Son dakika! ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi temmuzda aylık bazda yüzde 0,2 ile beklentiler dahilinde, yıllık bazda ise yüzde 3,2 ile piyasa beklentilerinin altında arttı. TÜFE verilerinin piyasaları nasıl etkileyeceği merak edilirken gözler altın ve dolar fiyatlarına çevrildi.

Son dakika haberi: ABD​'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), temmuzda aylık bazda yüzde 0,2 ile beklentiler dahilinde, yıllık bazda ise yüzde 3,2 ile piyasa beklentilerinin altında arttı. Verilerin açıklanmasının hemen ardından ons altında grafik yukarıya yönelik hamleler yaptı. Dolar endeski ise düşüşe geçti.

ENFLASYON​ AYLIKTA BEKLENTİLERİN ALTINDA 

ABD'de yıllık enflasyon oranı, Haziran ayındaki yüzde 3'ten Temmuz 2023'te yüzde 3,2'ye yükseldi, ancak yüzde 3,3 olan tahminlerin altında kaldı. Bu oranlar baz etkileri nedeniyle art arda 12 aylık düşüşte bir durmaya işaret ediyor. ABD'de enflasyon geçtiğimiz yıl çıktığı yüzde 9,1'lik zirvesinin oldukça altında yer alıyor. 

FED​ PAS MI GEÇECEK?

Enflasyonun piyasa beklentilerinin altında kalması gözleri altın ve dolara çevirdi. Fed son toplantısında faizleri 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığına yükseltti. Daha sonra Fed Başkanı Powell​'ın yaptığı açıklamalarda verilere göre karar verileceği ifade edildi. Enflasyon oranlardaki geri çekilmeyle beraber piyasalar Fed'in ağustos ayında fazileri pas geçmesini bekliyor.

Son dakika! ABD TÜFE verileri açıklandı: İşte altın ve dolarda son durum

ALTIN VE DOLARDA SON DURUM NEDİR?

Verilerin açıklanmasıyla son bir ayın en düşük seviyelerini gören ons altında ibre yukarıya yöneldi. Sabah saatlerinde 1.920 dolara kadar gerileyen ons 1.925 dolar seviyelerine çıktı. Grafik gram altında da hareketlendi. Güne 1.668'den başlayan gram altın 1.676 liraya çıkarken Kapalıçarşı'da 1.716 seviyelerinde işlem görmeye başladı. Dolar endeksi Fed'in para politikalarında yumuşamaya gideceği beklentileri 101 seviyesine düştü. Yurt içinde dolar/TL grafiği dalgalanırken 27 lira bandında işlem görmeye devam ediyor.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...