Tgrt Haber

Son dakika! Asgari ücrette ilk toplantı sona erdi! Asgari ücret ne kadar olacak?

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: TGRT Haber
13 Haziran 2023 14:08 - Güncelleme : 15 Haziran 2023 09:57
Son dakika! Asgari ücrette ilk toplantı sona erdi! Asgari ücret ne kadar olacak?

Son dakika haberi... Asgari ücret görüşmeleri başladı. Asgari ücret tespit komisyonu, temmuz ayında yürürlüğe girecek ara zammı belirlemek için ilk toplantısını gerçekleştirdi. Türk-İş Heyet Başkanı Veli Solak toplantı sonrası görüşmelerin bayramdan önce bitmesini beklediğini açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçtiğimiz aylarda işaret ettiği Temmuz 2023asgari ücret​ ara zammı masaya geldi. Milyonlarca çalışanın merakla beklediği görüşmeler başladı. Asgari ücret tespit komisyonu, temmuz ayında yürürlüğe girecek  ara zammı belirlemek için bir araya geldi. 

"BİR AN ÖNCE GÜNCELLEME BEKLİYORUZ"

Yaklaşık 7 milyondan fazla insanı ve dolaylı olarak da ülkedeki vatandaşların tümünü ilgilendiren yeni asgari ücret rakamıyla ilgili toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliği yaptı. Toplantıda, işçi kesimini temsilen ise Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), işveren kesimini temsilen ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) katıldı.

Yaklaşık 1 saat süren toplantının ardından ilk açıklama Türk-İş​ Heyet Başkanı Veli Solak'tan geldi. Solak toplantı sonrası "Görüşmelerin bayramdan önce bitmesini ve maaşın hayat şartlarına göre bir an önce güncellenmesini bekliyoruz.'' diye konuştu.

MEVCUT ASGARİ ÜCRET 8 BİN 506 LİRA 

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 10 bin 8 lira, vergiler vekesintiler düştüğünde net 8 bin 506 lira 80 kuruş olarak uygulanıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 11 bin 759 lira 40 kuruş. Bunun 10 bin 8 lirasını brüt asgari ücret, 1551 lira 24 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 200 lira 16 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında teamül üzerine aralık ayında 4 kez toplanıyor.

İlk toplantının ardından 2. toplantının ise 20 Haziran tarihinde yapılması bekleniyor. Burada net rakamların masaya konulması ve bir uzlaşma çıkma ihtimali en güçlü seçenek olarak masada bulunuyor. Bugünkü toplantı sonrası 2. toplantının tarihi belli olacak.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Komisyonun, Türkiye İstatistik Kurumunca (TÜİK) 3 Temmuz'da açıklanacak haziran ayı enflasyonunun ardından oluşacak 2023'ün ilk 6 aylık enflasyon rakamını da dikkate alarak, yapılacak ara zam miktarını belirlemesi bekleniyor.

 

 

 

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...