Tgrt Haber

Son dakika! Bakan Şimşek'ten bütçe açığına yönelik önemli açıklama

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
09 Temmuz 2023 09:36 - Güncelleme : 09 Temmuz 2023 10:08
Son dakika! Bakan Şimşek'ten bütçe açığına yönelik önemli açıklama

Son dakika! Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Önümüzdeki dönemde bütçe açığını kontrol altına alarak mali disiplini yeniden tesis etmek suretiyle kamu maliyesi göstergelerinde kalıcı bozulmalara geçit vermeyeceğiz" dedi.

Son dakika: Ekonomide sadeleşme amacına yönelik önemli adımlar atılmaya devam ediyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek​ ise sosyal medya hesabından yeni döneme ilişkin ipuçları verecek önemli açıklamalar yaptı. 

Mehmet Şimşek şunları kaydetti: 

AYLIK ÜCRETLERDE ENFLASYONUN ÜZERİNDE ARTIŞ YAPILDI

2023 yılında 15,9 milyon emeklimizi ve 4,9 milyon kamu çalışanımızı etkileyen önemli iyileştirmeler yaptık. Aylık ve ücretlerinde enflasyonun oldukça üzerinde artışlar yaparak refah seviyelerini yükselttik. 2022 yıl sonuna göre en düşük memur maaşını yüzde %141,8, en düşük emekli aylığını ise %114,3 oranında artırdık.

MALİ DİSİPLİN YENİDEN TESİS EDİLECEK

Önümüzdeki dönemde bütçe açığını kontrol altına alarak mali disiplini yeniden tesis etmek suretiyle kamu maliyesi göstergelerinde kalıcı bozulmalara geçit vermeyeceğiz. Bunun için gerekli tedbirleri alıyoruz. Para politikası ile maliye politikası arasındaki uyumu pekiştirerek Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadelesine destek vereceğiz. Cari açığı azaltacak adımları atarak ülkemizin risk primini de düşüreceğiz.

DEPREM​ KAYNAKLI HARCAMALARIN 761,7 MİLYAR TL'YE ULAŞMASI BEKLENİYOR

Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, deprem felaketinden etkilenen vatandaşların yaralarını sardıklarını bildirerek, "Bu yıl deprem kaynaklı harcamaların 761,7 milyar liraya (milli gelire oran olarak yüzde 3,1) ulaşmasını bekliyoruz. Bu çerçevede deprem bölgesinde 179 bin konutun inşasına başlandı. Yaklaşık bir yılda 319 bin konutu depremzedelere teslim etmeyi planlıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

https://twitter.com/memetsimsek/status/1677926192479887360

MERKEZ'DEN SADELEŞME ADIMI

Öte yandan ekonomide sadeleşme adımları devam ediyor. 2021 Aralık ayından bu yana faiz indirim döngüsü kırılarak faiz artışlarına gidildi. Ayrıca, TCMB'den bankalara gönderilen talimatta, yabancı para zorunlu karşılıklara komisyon uygulaması ve kur korumasız Türk lirası (TL) vadeli mevduat hesaplarına geçişin teşvik edilmesine yönelik değişiklikler yer aldı.

TL payına göre farklılaştırılmak üzere yüzde 8 olarak belirlenen yapancı para zorunlu karşılıklara uygulanan komisyon oranındaki yüzde 60 oranı, yüzde 57'ye indirildi. Yapılan değişiklikle TL payı yüzde 57 ve üzerinde olan bankalar için yüzde sıfır ve yüzde 50-57 arasında olan bankalar için yüzde 3 komisyon uygulanacağı belirtildi. Ayrıca, TL payı yüzde 57'nin altına düşecek bankalara hedefe tekrar ulaşabilmeleri için ilave 4 hafta süre sağlandı.

TL PAY VE DÖNÜŞÜM ORANI HESAPLAMA DEĞİŞİKLİĞİ

Yabancı para mevduat hesaplarından veya kur korumalı hesaplardan kur korumasız en az 3 ay vadeli TL mevduat hesabına geçen tutarların, zorunlu karşılık ve menkul kıymet tesisi ile komisyon oranlarının belirlenmesinde esas alınan TL payı hesaplamasında ve menkul kıymet tesisi uygulamasında yer alan dönüşüm oranının hesaplamasında dikkate alınmasına karar verildi.

Son dakika! Bakan Şimşek'ten bütçe açığına yönelik önemli açıklama

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...