Tgrt Haber

Son dakika: Memur-Sen’den zam oranı ile ilgili ilk açıklama geldi: Refah payı alamadık

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber
31 Ağustos 2023 14:34 - Güncelleme : 01 Eylül 2023 19:19
Son dakika: Memur-Sen’den zam oranı ile ilgili ilk açıklama geldi: Refah payı alamadık

4 milyon memur ve 2 buçuk milyon memur emeklisinin merakla beklediği 2024-2025 yıllarını kapsayan zam oranı belli oldu.2024'ün ilk altı ayında yüzde 15, ikinci altı ayında yüzde 10, 2025'in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında yüzde 5 zam yapılacak. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın'dan, Kamu Görevlileri Hakem Kurulunun 7. Dönem Toplu Sözleşme nihai kararına ilişkin ilk değerlendirme geldi. Yalçın, "Hakem Heyeti'nin uzlaştığımız konularda müzakere sürecine girmemesi değerli" açıklamasını yaptı.

Memur​ ve memur emeklisinin zam​ oranları belli oldu. 6,5 milyon memur ve memur emeklisinin 2024 ve 2025'teki maaş artışlarının belirlendiği 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri sona erdi.

2 YILLIK ZAM ORANI BELLİ OLDU

2024'ün ilk altı ayında yüzde 15, ikinci altı ayında yüzde 10, 2025'in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında yüzde 5 zam yapılacak.

MEMUR-SEN'DEN İLK DEĞERLENDİRME: REFAH PAYI​ ALAMADIK

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın'dan, Kamu Görevlileri Hakem Kurulunun 7. Dönem Toplu Sözleşme nihai kararına ilişkin ilk değerlendirme geldi. 

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın memur zammının belli olmasının ardından yaptığı ilk değerlendirmeyi Bloomberg canlı yayınında yaptı.

HAKEM HEYETİ FARKLI BİR BEKLENTİYİ DOĞURMADI

Yalçın’ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

“Tolu Sözleşme görüşmelerinde oransal zamda uzlaşamadık. Bunun üzerine hakeme başvurduk. Hakem Kurulu Kamu İşvereninin rakamlarını oylayıp geçirdi. Bizim Toplu Sözleşme sistematiğimiz içinde Hakem Heyeti Kurulu zaten farklı bir beklentiyi doğurmuyor. Yüzde 10’luk ve yüzde 15’lik rakam önümüze getirildi. Biz 2024 yılı içerisinde Merkez Bankası enflasyon​ hedefinin 33 olduğu yerde bu rakamın altındaki rakamları konuşmanın çok sağlıklı olmayacağını, bunun üzerindeki rakamları konuşmamız gerektiğini ve mutlaka refah payı içeren bir rakamla bu masadan kalkmak istediğimizi ifade etmiştik. Ama neticede bu konuda uzlaşma sağlayamadık.

"EK ÖDEME VE ENGELLİLER KONUSUNDA UFAK ROTUŞLAR VAR

Özel hizmet tazminatları ile ilgili hususlarda ufak rötuşlar var. Giyecek yardımı yönetmeliği konusunda bir komisyonla çalışma yapılması konusu yine Hakem Kurulu’nda yine tartışılan ve olumlu bulunan birisi. Bir diğeri de engelliler ile ilgili kamu konutlarında sıra tahsisi ve yararlanma süresi 5 yıldır. Bunu 6 yıla çıkarılmasıydı. Toplu Sözleşme’de mühendislerin ek ödemeleri 20 puan arttırılırken, veteriner hekimlerin ek ödemeleri 10 puan arttırılmıştı. Burada adaletsizlik söz konusuydu. Veteriner hekimlere heyette 10 puan ilave edilerek adaletsizlik ortadan kaldırıldı. Bu açıdan bazı rötuşların olduğu bir süreç oldu.

"KİRA YARDIMI, REFAH PAYI VE EVLİLİK YARDIMINDA DERİN BİR MÜCADELE VERDİK"

Ama oransal anlamda, Kamu İşvereninin rakamlarının üzerine çıkmakta sakınca gören bir hakemle karşı karşıyayız. Biz en düşük devlet memuru maaşının en düşükte kaldığını, bunun 22 bin bandına getirilmesini talep etmiştik. Kira yardımından tutun da evlilik yardımına kadar sosyal haklara ilişkin taleplerimiz söz konusuydu. Refah payı beklentimiz söz konusuydu. Bunlara ilişkin masada derin bir mücadele verdik. Hakeme gittiğinde bunların yine değişmediğini onaylanarak geçtiğini görüyoruz.  

“UZLAŞTIĞIMIZ KONULARDA MÜZAKERE SÜRECİNE GİRİLMEMESİ DEĞERLİ”

Masada oransal bir artışta uzlaşı sağlayamasak da birçok başlığı tartışmış ve konuşmuştuk. Hakem Heyeti’nin uzlaştığımız konularda yeniden müzakere sürecine girmemesini olumlu karşılıyorum. Bu işin geleneği açısından çok kıymetli. Hakem sürecinde bazı hususlar konusunda rötuşlar yapılmış durumda.”

ENFLASYON FARKI TOPLU SÖZLEŞME KAZANIMIDIR

Bu açıdan oransal zammın onaylanmış olmasını 2023 için Merkez Bankası’nın enflasyon hedefini revize etmiş gibi görüyoruz. 2023’ün enflasyon hedefinde yüzde 60’lık bir rakam var. Oradan gelecek enflasyon farkını bize zam olarak ifade edilmişti. Doğrudur, enflasyon farkı konusu, Toplu Sözleşme kazanımıdır. Önceki Toplu Sözleşmelerde de kazanım olarak ifade ettiğimiz sözleşmeye yazdığımız bir başlık. Bunun bizde müjde gibi ifade edilmesi sağlıklı değil. Bu bizim almamız gerekenin 6 ay sonra almamız gerektiği anlamına geliyor. Halbuki bizim sorunumuz gelir kaybımız oluşuyor. Ücretlerimiz düşüyor. Enflasyonun aldığımız ücretin üzerine çıktıktan sonraki her ay açıklanan rakamlarla bizim gelir kaybına uğradığımızı gösteriyor. Enflasyon farkı Toplu Sözleşme gereği Kamu İşvereninden hukuki alacağıdır. Bunu zam olarak ifade etmeleri çok sağlıklı değil.

REFAH PAYI KONUSUNDA OLUMLU YANIT ALAMADIK

Ama refah payı bile bu süreci teminat altına almak gerekiyordu. Refah payı konusunda olumlu yanıt alamadık. Bundan sonra 7. Toplu Sözleşme’nin budan sonra derin bir tartışma konusu olacağını ifade ediyorum.

YENİ SÜREÇTE YASAYI TARTIŞMAYA AÇACAĞIZ

Yasa tartışılmalı, hakem tartışılmalı, dolayısıyla yasanın kapsamı tartışılmalı., masa düzeni tutanak sistemi tartışılmalıdır. Yeni süreçte yasaya ilişkin tartışmalarımız artacaktır.

ZAM TEKLİFİ DEĞİŞMEDİ

Bugünkü toplantıda Hazine ve Maliye Bakanlığı, 17 Ağustos'taki son teklifini bugun de korudu. Zam teklifinde değişiklik yapılmadı. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nda yer alan 11 üyeden 6'sı zamma onay verirken, 5 üye karara itiraz etti.

MEMUR ZAM ORANI PEK ÇOK KESİMİN MAAŞLARINI DA ETKİLİYOR

Belirlenen oranlar 65 yaş aylığı, engelli maaşı ve evde bakım maaşları üzerinde de etkili oluyor. 2024-2025 yılları için belirlenen memur zam oranı 8 milyondan fazla kişi doğrudan etkilenecek.

HÜKÜMETİN TEKLİFİ NEYDİ?

Kamu İşveren Heyeti, 14 Ağustos'taki ilk teklifinde 2024'ün ilk altı ayında yüzde 14, ikinci altı ayında yüzde 9, 2025'in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında yüzde 5 zam teklif etmiş, 17 Ağustos'ta ise teklifini 2024'ün ilk altı ayında yüzde 15, ikinci altı ayında yüzde 10, 2025'in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında yüzde 5 şeklinde revize etmişti.

MEMURLAR NE İSTEDİ?

Memur-Sen, 2024 için 3'er aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 3 ayda yüzde 35, ikinci 3 ayda yüzde 10, üçüncü 3 ayda yüzde 15, dördüncü 3 ayda yüzde 10 artış istemişti. Konfederasyon, 2025 için ise 6'şar aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 6 ayda yüzde 25 ve ikinci 6 ayda yüzde 15 zam talep etmişti.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Hakkı 2 Eylül 2023 16:57

355.165 ogretmen arkadaşım sizleri tebrik ediyorum. Böyle devam edin.

Sonhakem 2 Eylül 2023 09:53

Kukla heyeti

Gültekin Tran 1 Eylül 2023 18:54

Gözümüz aydın olsun.

Bayx 1 Eylül 2023 15:35

Aferim

N. T 1 Eylül 2023 08:39

İstifa edin bari sendika yok deriz

Yozgat 1 Eylül 2023 00:03

Çok komik

Memur 31 Ağustos 2023 23:16

Ne aldın ki zaten

Sonraki Haber Yükleniyor...