Tgrt Haber

Son dakika! TCMB Başkanı Erkan'dan dijital para açıklaması geldi

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Anadolu Ajansı
02 Kasım 2023 12:25 - Güncelleme : 02 Kasım 2023 12:57
Son dakika!  TCMB Başkanı Erkan'dan dijital para açıklaması geldi

Son dakika! TCMB Başkanı Erkan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) öncülüğünde yürütülen Dijital Türk Lirası Projesi hakkında açıklama yaptı. Erkan, "Dijital para 1. faz çalışmaları raporunun yıl sonuna kadar yayınlanmasını planlıyoruz. İkinci fazda, 2024'te hukuki, iktisadi güvenlik boyutları ele alınacak" dedi.

Son dakika! TCMB BaşkanıErkan​ yılın 4. ve son Enflasyon Raporu​ toplantını gerçekleştiridi. 2023,2024 vev 2025 yılı TÜFE​ tahminlerini açıklayan Erkan sunum sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayarak dijital para çalışmaları hakkında bilgi verdi.

OVP'DE YER VERİLDİ

Dijital Türk Lirası'na yönelik atılacak olan adımlar daha önce hükümet tarafından açıklanan Orta Vadeli Program'da da yer aldı. Buna göre, programda Dijital Türk Lirası yasal düzenlemesinin 2024’ün 4. çeyreğinde hayata geçirilmesi hedefleniyor.

ERKAN, DİJİTAL PARA İÇİN TARİH VERDİ

Enflasyon raporunda para politikalarından ve enflasyon hedeflerinden bahseden Erkan, "Dijital para 1. faz çalışmaları raporunun yıl sonuna kadar yayınlanmasını planlıyoruz. İkinci fazda, 2024'te hukuki, iktisadi güvenlik boyutları ele alınacak" dedi. Açıklamalarına devam eden Erkan, "Sadece Dijital Türk Lirası çıkarmaktan ziyade teknolojinin kalitesi, ihraç edilebilir olması da çok önemlidir. Hem kendi insan gücümüz hem iş birliklerimizle birlikte dinamik ve kaliteli bir teknolojinin oluştuğunu belirtmek isterim." diye konuştu.

Dijital Türk Lirası Ağı üzerindeki ilk ödeme işlemleri 2022 yılında ilk kez gerçekleştirildi. Yapılan çalışmaların sonuçlanmasının ardından Dijital Türk Lirası  değeri 1 TL’ye sabitlenmiş CBDC (Central Bank Digital Currency) türünde bir kripto para birimi olarak kullanılacak.

3 YLLIK ENFLASYON TAHMİNİ DE BELLİ OLDU

Erkan, Merkez Bankası İdare Merkezi'nde düzenlediği bilgilendirme toplantısında önemli açıklamalarda bulunarak şunları kaydetti: "Bu yıl sonu tahmin orta noktalarını 2023 için yüzde 65, 2024 için yüzde 36 ve 2025 için yüzde 14 olarak güncelledik. Tahmin aralıklarının alt ve üst noktalarını da 2023 yılı için yüzde 62 ve 68, 2024 yılı için ise yüzde 30 ve 42 olarak revize ettik.

Bu noktada, iki hususun altını çizmek isterim. İlk olarak, jeopolitik riskler ve yönetilen/yönlendirilen fiyatlara ilişkin belirsizliklerin artması nedeniyle tahminlerimiz üzerindeki belirsizlik aralığını genişlettik. İkinci olarak, tahminlerimizi yukarı yönlü güncellemiş olsak da dezenflasyonun başlama zamanı, hızı ve seyrinde bir değişiklik olmayacağını değerlendiriyoruz."

Kaynak: Anadolu Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...