Son dakika: Toplu Sözleşme zam pazarlığında yeni açıklama
Memurun zam pazarlığında süreç başlıyor. Taraflar memurun iki yıllık zammı ve sosyal hakları için ağustos ayı boyunca mesai yapacak. Masada zammın yanı sıra sosyal haklar üzerinde yapılacak iyileştirmeler de bulunuyor. Milyonların kilitlendiği görüşmeler öncesinde Kamu Sen Genel Başkanı Önder Kahveci kameralar karşısına geçti ve memur kesiminin olmasa olmazlarını açıkladı. Kahveci açıklamasında ilk şart olarak refah payını gösterdi ve kırmızı çizgiyi çekti.
Toplu Sözleşme görüşmelerinde kritik gün! Hükümet ve memur temsilcileri zam pazarlığı için bugün ilk toplantısını yapacak. Görüşmeler öncesinde yeni açıklamalar gelmeye devam ediyor. Kamu Sen Genel Başkanı Önder Kahveci toplantı öncesinde kameralar karşısına geçti.
Önder Kahveci açıklamasında refah payının vazgeçilmez olduğunu belirterek, "2024'ün ilk 6 ayı için yüzde 40 ve yüzde 10'luk refah payı talep ediyoruz" dedi.
İşte Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci'nin açıklamalarından satır başları:
REFAH PAYI KALICI HALE GETİRİLSİN!
"2023 yılının ocak ayında 13,5'luk bir refah ücreti verilmişti. İşte bu refah ücretinin kalıcı hale getirilmesi, yüzdelik zam yapıldıktan sonra mutlaka refah ücretinin de verilmesi gerekir. Şayet refah ücreti vermezsek, çalışanlar enflasyon miktarı kadar bir artışla karşı karşıya kalırsa bu sıfır zam demektir. Çalışanların alım gücünü reel olarak arttıramayız. Refah payı uygulamasının kalıcı hale geçirilmesi vazgeçilmez unsurlardan bir tanesidir. Şayet bu taleplerimizin tamamı gerçekleşirse 2024 yılı itibariyle Ocak temmuz arasında en düşük devlet memuru maaşı 32 bin 148 lira olacak. Yıl sonu itibariye de yani temmuz aralık dönemi itibariyle 41 bin liraya ulşacak ki, şu an itibariyle yoksulluk sınırının 35 bin üzerine çıktığını dikkate alırsak biz yoksulluk sınırının üzerine bir sonraki yıl itibariyle ulaşmış olacağız. Ortalama memur maaşında ise, bu ücret taleplerimiz karşılık bulduğu zaman, ortalama memur maaşı, 38 bin 578, yıl sonu itibariyle de 50 bin 150 liraya yükselecek. Bir de biliyorsunuz temmuz ayı itibariyle kamu çalışanlarının en düşük maaşı 22 bin lira olacaktı. 22 bin lira oldu ama devlet memuru maaşı 22 bin lira olmadı. Yeni göreve başlayan bekar bir memurun maaşı 20 bin 350 lirada kaldı. Dolayısıyla bunu 22 bin liraya tamamlanmasını talep ediyoruz.
ENFLASYON FARKI YANSITILSIN
Ayrıca enflasyon farkının her ay memurların ve emeklilerin maaşlarına yansıtılmasını talep ediyoruz.
İLAVE EK ÖDEMEDEN EMEKLİLERİMİZ DE YARARLANSIN
Bir diğer ödeme temmuz ayı itibariyle ilave ek ödeme adı altında 8 bin 77 liralık bir iyileştirme yapılmıştı. Burada sorunlu olan husus şu, 8 bin 77 taban maaşa yansımadı. Yansımadığı için de emeklilere de verilmedi. Şu an dqa 2 milyon 450 bin memur emeklisi 8 bin 77 liradan faydalanamadı. Bunun emeklilere yansıtılması gerekir. Toplu Sözleşme süreci bunun için fırsattır. Burda karar alıp derhal uygulamaya sokmak lazım. Sözleşme hükümleri kanun gücündedir. Yürürlük tarihi itibariyle hayata geçer. Bu konuda mesafe almamız gerekir. Emeklilerimiz geçim sıkıntısı yaşıyor. Onların bu sorunlarını çözmemiz gerekir.
MEMURUN EMEKLİ OLMASI DURUMUNDA MAAŞI YÜZDE 60 DÜŞÜYOR
Bir diğer mesele yıllardır uygulanan tüm gelirlerin emeklilere yansıtılması meselesi. Biz istiyoruz ki, İş hukukundan çalışanlardaki gibi tüm gelirlerimiz,almış olduğumuz tüm hizmetler emekliye esas kazanç olarak değerlendirilsin. Ve emekli maaşlarımız da bu şekilde hesaplansın. Bu aynı zamanda sosyal güvenlik sisteminin de faydasınadır. Devlet olarak memurların maaşlarının önemli bir kısmından sosyal güvenlik primi alınmıyor. Dolayısıyla bütün gelirler emekliye esas olarak belirlenir de bunun üzerinden değerlendirme yapılırsa biz hem emekli ikramiyesi hem de emekşi maaşı açısından yarın emekli olduğumuz zaman sıkıntı yaşamayız. Şu an itibariyle çalışan ve emekli memurlar arasındaki bağ kopmuştur. Şu an itibariyle bir öğretmenimiz, bir hemşiremiz, bir mühendis arkadaşımız, bir avukat arkadaşımız, kamuda çalışan memurlarımızın tamamı emekli olmaktan imtina ediyorlar. Çünkü çalıştığı maaşları ile emekli maaşları arasında yüzde 60'lık bir düşüş yaşanıyor. O yüzden bu Toplu Sözleşme masası bu sorunu ortadan kaldırmalıdır.
TÜM KAMU ÇALIŞANLARINA KİRA YARDIMI YAPILSIN
Sosyal yardımlar ile ilgili taleplerimiz de var. Son dönemlerde kiralarda artışlar yaşanıyor. Özellikle büyük kentlerde ve sahil yörelerindeki illerimizdeki çalışanlar çalışmak istemiyor. Kamu-Sen olarak şunu talep ediyoruz. Lojmanda oturmayan tüm kamu çalışanlarına 7 bin 851 lira aylık kira yardımı yapılmasını talep ediyoruz.
3600 EK GÖSTERGE TALEBİ
Ek gösterge geçen yıl parlemantodan çıktı ama bir kısmı eksik kaldı. Birinci dereceye düşen kamu çalışanlarına mutlaka 3600 ek göstergeyi vermemiz gerekir ki, biliyorsunuz Cumhurbaşkanımız 3600 ek göstergeyi tüm birinci dereceye düşen memurlara verceklerinin taahhüdünde bulundu. İşte toplu sözleşme masası bunun için önemli bir fırsattır.
"MEMURLARA SOSYAL YARDIMLAR İÇİN MASADA OLACAĞIZ"
Diğer yandan aile yardımı, çocuk yardımı, giyecek yardımı, eğitim yardımı, giyecek yardımı, kira yardımı, ulaşım yardımı, bu seneye mahsus olmak üzere pek çok sosyal yardım için Toplu Sözleşme'ye gidiyoruz.
"ÇALIŞAN MEMURLARA DA BAYRAM İKRAMİYESİ VERİLSİN"
Kamuda bayram ikramiyesi almayan sadece memurlar var. İşçiler alıyor, emekliler alıyor ama 3 milyon 750 bin kamu çalışanı bayram ikramiyesi alamıyor. Onun için bu talebi bu toplu sözleşmede çözüme kavuşturup, çalışanlara da bayram ikramiyesi verilmesini sağlamamız gerekiyor.
NÖBET, EK DERS VE FAZLA ÇALIŞMA ÜCRETLERİ
Nöbet ve ek ders ücretleri ile fazla çalışma ücretlerinin mutlaka arttırılmasını istiyoruz. Bunda da şöyle bir yol yöntem izliyoruz. İş Hukuku'na göre çalışanlar var. Maaşının saat ücreti ne kadarsa o kadar verilsin.
VERGİ ADALETİ SAĞLANSIN
Yıllardır söylüyoruz. Kamu çalışanları bu ülkenin en çok vergi veren kesimi, düzenli vergisini ödüyor. Daha maaşlarını almadan, borcunu ödemeden, çocuklarına harçlık vermeden vatandaşlık görevlerini yerine getiriyor. Bordrosundan vergileri kesiliyor. Biz zam aldıktan sonra bir üst vergi dilimine giriyoruz. Çalışanlar yüzde 20, bazıları yüzde 27 hatta bazıları yüzde 35'e giren arkadaşlarımız var. Talebimiz bu konuda net. Kamu çalışanları için vergi yüzde 15'te sabitlensin.