Son dakika: Vergide yeni düzenleme! Kurumlar vergisi oranı arttırıldı

TBMM'ye sunulan torba yasa teklifinde vergide yeni düzenlemeler geliyor. "Depremlerin yol açtığı ekonomik kayıpların telafisi" için değişiklik teklifinde 2023 için yüzde 20 olarak öngörülen Kurumlar Vergisi'ndeki artış yüzde 25 olarak uygulanacak. Finans hizmetleri şirketlerinde ise yüzde 30 olarak uygulanacak.

Son dakika: Vergide yeni düzenleme! Kurumlar vergisi oranı arttırıldı
KAYNAK:
|
GİRİŞ:
05.07.2023
saat ikonu 13:22
|
GÜNCELLEME:
05.07.2023
saat ikonu 13:22

TBMM’ye sunulan torba yasa teklifine göre, kurumlar vergisi orani yüzde 20’den yüzde 25’e yükseltilmesi öngörülüyor.

Bugün meclise sunulan "Depremlerin yol açtigi ekonomik kayiplarin telafisi" için degisiklik teklifinde 2023 için yüzde 20 olarak öngörülen Kurumlar Vergisi'ndeki artis yüzde 25 olarak uygulanacak. Finans hizmetleri sirketlerinde ise yüzde 30 olarak uygulanacak.

DIGER KURUMLAR IÇIN VERGI YÜZDE 30 OLACAK

Teklife göre, kurumlar vergisi, finansal kiralama, faktoring, elektronik ödeme sirketleri, sermaye piyasasi kurumlari ve sigorta sirketleri için de yüzde 25’ten yüzde 30’a yükseltiliyor.

TORBA YASA TEKLIFINDE NELER VAR? 

Torba yasa içerisinde memur maaslarina yönelik artis da dahil pek çok düzenleme bulunuyor. Iste madde madde torba yasada bulunan maddeler:

- Çevre Kanunu cezalari iki katina çikabilecek. Teklifin 2’nci madde ile yeniden degerleme orani kadar artirilan Çevre Kanunu’nda öngörülen cezalarin iki katina kadar çikarilmasi konusunda Cumhurbaskanina yetki veriliyor.

- Aktifte bulunan tasinmazlara KDV istisnasi kalkacak. Kurumlarin aktifinde en az iki tam yil süreyle bulunan tasinmazlarin satisiyla gerçeklesen devir ve teslimlere yönelik istisna uygulamasi kaldiriliyor. Aktiflerde bulunan ve ticareti yapilmayan istirak hisselerinin satisindaki KDV istisna uygulamasi ise sürecek.

- Ayrica 11’inci madde ile kurumlarin aktifinde bulunan tasinmazlarin satisinda uygulanan yüzde 50’lik istisna orani ise yüzde 25’e indiriliyor.

- Artirilmis borçlanma 3 kat artirilacak. Kanun teklifinin 5’inci maddesi ile Kamu Finansmani ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkinda Kanunda öngörülen net borç kullanim tutari, Bakan ve Cumhurbaskani tarafindan artirilan net tutarin üç kati olarak uygulanacak.

- Akaryakitta ÖTV otomatik artacak. Torba kanun düzenlemesiyle birlikte, akaryakit ve dogal gazin içinde yer aldigi I sayili ÖTV listesine, maktu vergi tutarlarinin 6 aylik YIÜFE oraninda otomatik olarak artirilmasini öngören bir madde de mevzuata girmis oldu. Su an litrede benzinde 2,5 TL, motorinde ise 2,06 TL maktu ÖTV aliniyor. Bu ÖTV’ye bir de yüzde 18’lik KDV uygulaniyor.

- Oto gazin ÖTV’si de yine yüzde 14,82 oraninda zamlanacak.

- Asgari ücret destegi 500 lira olacak. Asgari ücretin artirilmasindan sonra, isverene saglanan asgari ücret desteginin de 500 liraya çikarilmasini öngören hüküm, teklifin 7’inci maddesi ile düzenlendi.

- Yatirim fonu gelir istisnasi kaldirilacak. Teklifin 8’inci maddesi ile kurumlarin yatirim fonlarindan elde ettikleri gelirlere yönelik saglanan istisna ile tasinmaz satisindan elde edilen kazançlara taninan kurumlar vergisi istisnasi kaldiriliyor. Kurumlarin girisim sermayesi yatirim fonu katilma paylari ile girisim sermayesi yatirim ortakliklarinin hisse senetlerinden elde edilen gelirlere saglanan istisnalar ise devam edecek.

- Kurumlar Vergisi yüzde 25’e çikacak, bankalar yüzde 30 ödeyecek. Teklifin 10’uncu maddesi ile kurumlar vergisi orani yüzde 20’den yüzde 25’e yükseltiliyor. Bu oran, bankalar, finansal kiralama, faktöring, finansman ve Tasarruf Finansman Sirketleri kanunu kapsamindaki sirketler, elektronik ödeme ve para kuruluslari, döviz büfeleri, varlik yönetim sirketleri, sermaye piyasasi kurumlari, sigorta ve reasürans sirketleri için yüzde 30 olarak uygulanacak. Artirilmis kurumlar vergisi, 2023 yili gelirlerinden baslamak üzere geçerli olacak.

- COVID-19 cezalari iptal edilecek. Teklifin 12’nci maddesi ile COVID 19 tedbirlerine uymayanlara verilen para cezalari silinirken, cezasini ödeyenlere ise iade yapilmasi hükme baglaniyor.

- KKM’de Hazine’nin destek yetkisi Merkez Bankasi’na geçecek. Kanun teklifinin geçici 2’nci maddesi ile Kur Korumali Mevduat (KKM) uygulamasinda Hazine ve Maliye Bakanligi tarafindan saglanan destekler, Merkez Bankasi’na devrediliyor.

ETİKETLER
#ötv
#kdv
#kurumlar vergisi
#torba yasa
#Ekonomi
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.