Tgrt Haber

Sözleşmeliye kadroda kritik tarih! 4B'liler 3 yıl beklemek zorunda kalmayacak

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
28 Kasım 2022 16:27 - Güncelleme : 28 Kasım 2022 16:47
Sözleşmeliye kadroda kritik tarih! 4B'liler 3 yıl beklemek zorunda kalmayacak

Sözleşmeliye kadro düzenlemesinden yaklaşık 600 bin kişi etkilenecek. Uzun zamandır çözüm bekleyen sorun bugün Kabine Toplantısı’nda masaya yatırılacak. Sözleşmeli memur statüsünde yapılacak değişliği merakla beklerken kadro taslağı da yavaş yavaş netleşti. 31 Aralık tarihi itibari ile 4B’li personel ve sözleşmeli kadrolara atanmaya hak kazanalar kadrolu olacak.

Milyonların gözü kulağı bugünkü Kabine Toplantı’sında. Uzun süredir üzerinde çalışılan ve binlerce kişiyi yakından ilgilendiren kamuda sözleşmeli düzenlemesi toplantıda görüşülecek. Yapılacak düzenleme sonrası 4B’li personelinin 4A’ya geçirilmesi bekleniyor.

SÖZLEŞMELİNİN STATÜSÜ DEĞİŞECEK

Çalışma 657 sayılı yasanın 4. maddesinin b bendi gereğince çalışan personeli kapsıyor. Meclisin yoğun mesai harcadığı düzenlemenin hayata geçirilmesi halinde sözleşmeli kamu personeli​ 4a kadrosuna girecek. Sözleşmeli personel, 657 sayılı Devlet Memurlar Kanunu’nda sayılan dört istihdam türünden biri olarak, memurluk sistemine getirilen bir istisnadır. Bu çalışanlar 4B kadrosu ile tanımlanır ve KPSS puanına göre istihdam edilmelerine rağmen kadrolu memurlardan daha farklı bir statüde yer alırlar. Kadroların 4A’dan 4B’ye geçirilmesi halinde sözleşmelilerde mali ve sosyal haklar değişecek. 

SON KADRO YASASI 2013 YILINDA ÇIKTI

Son olarak 2013 yılında çıkarılan düzenleme ile sözleşmeli personel kadroya geçirildi. Daha önce ise 2011 yılında benzer bir düzenleme yapıldı. 2011'de çıkarılan bir Kanun Hükmünde Kararname ile 4B'li personel 4A'ya geçirildi.

31 ARALIK 2022 KRİTİK TARİH

Düzenlemenin kimleri kapsayacağı da merak edilen konular arasında. Hazırlanan son taslağa göre tüm 4B’lileri kapsıyor. Üzerinde çalışılan düzenleme ile 31 Aralık 2022 tarihine kadar kamu kurumlarında 4b'li olanların kadroya alınması öngörülüyor.

Düzenlenmenin hayata geçirilmesi halinde 31 Aralık 2022 tarihi itibariyle 4B statüsünde istihdam edilen ve sözleşmeli personel pozisyonuna atanmaya hak kazananlar kapsam dahilinde değerlendirilecek. Bu kişiler yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 30 gün içinde müracaat etmeleri halinde ihraz ettikleri kadrolara atanmış sayılacak.

3 YIL BEKLEME ŞARTI KALKACAK

Sözleşmeli personel 4A kadrolarına geçişlerde 3 yıl beklemek durumunda kalmayacak. 01.01.2023 tarihinden sonra kamuda sözleşmeli personel olarak istihdam edilecekler ise 3 yıllık süreyi beklemek durumunda kalacak. 3 yıl süre atandıkları il ve pozisyonlarda fiilen görev yapma zorunlukları olacak. 3 yıllık sürenin sonunda 30 gün içinde başvurarak memur unvanlı kadrolara atanabilecekler.

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...