Tarım ve Orman Bakanlığı Kurban Bayramı genelgesi yayınladı

Tarım ve Orman Bakanlığı bayram genelgesi yayınladı. Bakanlık, Kurban Bayramı süresince alınacak tedbirlere ve kesim sırasında dikkat edilmesi gereken kurallara ilişkin valiliklere genelge gönderdi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Kurban Bayramı genelgesi yayınladı
KAYNAK:
|
GİRİŞ:
23.06.2023
saat ikonu 13:57
|
GÜNCELLEME:
23.06.2023
saat ikonu 13:57

Tarim ve Orman Bakanligindan yapilan açiklamaya göre, Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli imzasiyla, Içme Suyu Kaynaklarinin Korunmasi Amaciyla Kurban Bayrami Süresince Alinacak Tedbirler Hakkinda genelge yayimlandi.

Tarim ve Orman Bakanligi 81 il valiligine genelge gönderdi. Su Yönetimi Genel Müdürlügü tarafindan valiliklere gönderilen genelgede, Kurban Bayrami dolayisiyla kurbanliklarin kesimi ve atiklarin bertaraf edilmesinde çevre ve görüntü kirliligi olusmamasi için kurallar ve alinmasi gereken önlemler hatirlatildi.

Genelgede, Kurban Bayrami'nda artacak kesim faaliyetleri dolayisiyla içme ve kullanma suyu temin edilen baraj, göl, gölet ve bunlarin havzalariyla dere ve nehirlerdeki su kalitesinin korunmasi, sürdürülebilir kullaniminin saglanmasi amaciyla gerekli tedbirlerin alinmasinin önemine isaret edildi.

Bayram öncesi ve sirasinda belirlenecek kurban kesim alanlarinin, içme ve kullanma suyu temin edilen su havzalarinin disinda kalacak sekilde belirlenerek içme suyu kaynaklarinin fiziksel, kimyasal ve bakteriyolojik olarak kirlenmesinin önüne geçilmesi gerektigi vurgulandi.

Kirsal yerlesim yerlerinde yer alti suyu ile kaynak suyu beslenim ve bosalim alanlari içerisinde hayvan kesim faaliyetlerine müsaade edilmemesi, hayvan kesimi yapilacak yerlerde iç organlar, diski, deri parçalari gibi kati atiklarin dere yataklarina, kanalizasyon ve yagmur suyu hatlarina ulasmasini engelleyecek tedbirlerin alinmasi gerektigi belirtildi.

Kötü kokularin olusmasinin, haserat çogalmasinin ve altyapi tikanikligindan kaynakli su baskinlarinin önüne geçilmesinin önemine isaret edilerek, atiklarin sizdirmaz, dayanikli ve yüksek yogunluklu polietilen torbalara konularak ilgili belediye tarafindan varsa düzenli depolama sahalarinda yoksa da gerekli dezenfeksiyon islemleri yapilarak bertaraf edilmesi gerektigi hatirlatildi.

Genelgede, sivi atiklarin (kan, idrar) ise kati atiklardan ayri toplanarak mevzuata uygun sekilde bertaraf edilmesi gerektigi bildirildi.

HAYVANLARDAN INSANLARA GEÇEN HASTALIKLARIN GÖRÜLMEMESI IÇIN TEDBIRLER ALINMALI

Kurbanlik hayvanlarin, bakanliktan sartli onay veya onay belgesi almis kesimhaneler ile kurban hizmetleri komisyonlarinin belirledigi yerlerde kesilmesi gerektiginin alti çizildi.

Kurbanlarin insanlarin gelip geçtigi, dinlendigi sokak, park, bahçe ve meydanlarda, akarsu kenarlarinda kesilmemesi, çevrenin kirletilmemesi ve vatandaslarin rahatsiz edilmemesi gerektigi uyarisinda bulunuldu.

Sokak hayvanlarinin atiklari yemesine ve çevreye yaymasina izin verilmemesi, atiklarin derin çukurlar açilarak gömülmesi gerektigi ifade edildi.

Hayvanlardan insanlara geçen ve zoonoz olarak bilinen birçok hastalik etkeninin, bu atik ve artik maddelerle insanlara bulastigina dikkat çekilerek, sunlar kaydedildi:

"Kesilen kurbanlik hayvanlarin kulak küpeleri ve hayvan pasaportlari en yakin il veya ilçe tarim ve orman müdürlügüne teslim edilmelidir. Derinin yüzülmesi sirasinda derinin dis kismi ile etin temasi önlenmelidir. Iskembe ve bagirsaklar, et kalitesini olumsuz etkilememesi, mikroplarin bulasmasini ve gelismesini önlemek için geciktirilmeden çikarilmalidir. Iç organlarin çikarilmasi sirasinda iskembe ve bagirsak içeriginin ete bulasmasi önlenmelidir. Içerikleri kesim yerinden ayri bir yerde poset, çöp bidonu, konteyner veya çukurlara bosaltilmali, çevre kirletilmemelidir. Kesilen hayvanlara ait hastalikli organlar, kesim sirasinda olusan atiklar, kist hidatik riskine karsi karacigerler ve akcigerler evcil ve yabani hayvanlara verilmemeli, hayvanlarin çikaramayacagi derinlikte çukurlara gömülerek bertaraf edilmelidir. Anormal görünüse sahip iç organlar (normalden büyük, kokulu iltihapli, su keseleri ve siskinlikleri bulunan iç organlar, çamur kivaminda dalak gibi) ve etler (iltihapli, kokulu, kani pihtilasmayan gibi) veteriner hekime muayene ettirilmelidir."

ETLER IÇIN SOGUTMA ISLEMI VAKIT GEÇIRILMEDEN BASLATILMALI

Kurbanlik hayvanlardan elde edilen etler için sogutma isleminin vakit geçirilmeden baslatilmasi gerektigi belirtilen genelgede, sakatatlarin 3 santigrat derece, diger etlerin 7 santigrat derece veya daha düsük sicakliklarda sogutulmasi ve bu sicakliklarda muhafaza edilmesi gerektigi bilgisi verildi.

Taze etlerin gida ile temas amaciyla üretilmis uygun malzemelerde tasinmasi gerektigi, bu amaç için üretilmemis çöp poseti-kovasi gibi gida ile temasa uygun olmayan malzemelerle tasinmasi halinde bu malzemelerden istenmeyen maddelerin gidaya geçisinin söz konusu olabildigi animsatildi.

Etlerin bozulmasinin önlenmesi için hava alacak sekilde tasinmasi gerektigi belirtilerek, muhafaza yöntemlerine iliskin su bilgiler verildi:

"Taze etler buzdolabinda bir hafta bozulmadan tazeligini muhafaza eder. Uygun büyüklüklerde ambalajlanarak buzlukta bir ay, soklandiktan sonra -18 °C'de 6 ay saklanabilir. Etlerin diger bir saklama sekli de kavurma yöntemidir. Kavurma yapilan etler uygun sartlarda bir yil saklanabilir. Etlerin daha uzun süre saklanmasi bozulmaya, besleyici degerinin azalmasina, lezzet ve aroma kaybina neden olur. Iskembe ve bagirsaklar çok iyi temizlendikten sonra kisa sürede degerlendirilmelidir. Temizlik için sagliga zararli kimyasal maddeler kullanilmamalidir. Derinin düzgün ve hasarsiz yüzülmesine dikkat edilmeli, yüzme islemine önce bacaklardan baslanmali, sonra varsa yüzme makinesi ile yoksa biçakla sürdürülmelidir. Yüzme biçaklari sivri uçlu olmamali, küt ve kavisli olmalidir. Deri üzerinde yag ve et parçalari kalmamasina özen gösterilmelidir. Koyun ve keçilerin derileri tulum seklinde çikarilmalidir. Bunun kolaylikla yapilmasi için deri altina hava verilerek sisirilmelidir. Kesim sonrasi elde edilen deri 1-2 saat dinlendirildikten sonra tuzlanmalidir. Dinlendirme esnasinda derideki fazla su ve kan sizar. Böylece bozulma riski azalir."

ETİKETLER
#içme suyu
#çevre kirliliği
#kurban bayramı
#Ekonomi
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.