Tgrt Haber

TCMB FAİZİ SABİT KALIRSA DOLAR NE OLUR? Merkez Bankası faizi sabit tutarsa altın, euro artar mı düşer mi?

Editör: Şimal Güdüm / Kaynak: Türkiye Gazetesi
22 Şubat 2024 14:01 - Güncelleme : 22 Şubat 2024 14:04
TCMB FAİZİ SABİT KALIRSA DOLAR NE OLUR? Merkez Bankası faizi sabit tutarsa altın, euro artar mı düşer mi?

Merkez Bankası faizi sabit tutarsa dolar ne olur, sorusu faiz kararının ardından merak edildi. Merkez Bankası faizi sabit tutarsa altın, euro artar mı düşer mi?

Merkez Bankası faizi sabit tutarsa altın​, euro​ artar mı düşer mi araştırıldı.

TCMB​ FAİZİ SABİT TUTARSA DOLAR​ DÜŞER Mİ, YÜKSELİR Mİ?

Döviz kurları Merkez Bankası faiz​ kararını bekliyor. Merkez Bankası faiz kararı tahminleri arama motorlarında sıklıkla sorgulanıyor. Analistler politika faizinin sabit tutulacağını tahmin etti. Gözler ise serbest piyasa döviz kurlarına çevrildi. Dolar, altın ve borsa yatırımcıları faiz kararının piyasaları nasıl etkileyeceğini merak ediyor.

Faizlerin düşürüldüğü ve enflasyonun yükseldiği, paranın değer kaybına uğradığı ekonomilerde faizlerin artırılması enflasyonla mücadele de en önemli silahtır. Dolayısıyla faiz artışı, yabancı yatırımcıları ülkeye çeker. Para arzı azalırken enflasyon ise düşer. Faiz artışı yatırımcıların riskli varlıklardan daha çok  güvenli varlıklara yönelmesine olanak sağlar. Merkez Bankası faizi sabit tutarsa dolarda çok keskin hareket yaşanmaz.

DOLAR BUGÜN ARTAR MI?

Faiz kararı öncesinde dolar TL rekor seviyeden işlem görüyor. Dolar bugün bankalararası piyasanın açılışında 31,0240 seviyesinden güne başladı. Gözler TCMB'nin Para Politikası Kararlarına çevrildi. Yeni Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan önderliğinde Merkez'den faiz artırımı beklenmiyor. Fakat diğer ihtimal olan faizler düşerse dolar, kısa vadede değer kaybına uğrar. Merkez Bankası'nın faiz oranlarını artırması, bankaların da uyguladıkları faizleri artırır. Politika faizi ile birlikte mevduat ve kredi faizleri de yükselir. Dolayısıyla kurlar düşüşe geçerken TL değerlenir. Bireysel ve kurumsal banka müşterileri için de kredi faiz oranları artar. Doğal olarak bankalar, Merkez Bankası'ndan yüksek maliyetlerle borç alır ve bu maliyeti müşterilerine yansıtır. 

Kaynak: Türkiye Gazetesi

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...