Tgrt Haber

TL'de gözle görülür değer kazancı: Dolarda bir yılın en kötü performansı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
01 Aralık 2023 10:09 - Güncelleme : 01 Aralık 2023 10:22
TL'de gözle görülür değer kazancı: Dolarda bir yılın en kötü performansı

Fed faiz kararlarına yön vererek piyasalardaki fiyatlanmaları etkileyen PCE verileri yayımlandı. Dolar endeksi cuma günü 103 seviyesine gelerek önceki seansta elde ettiği kazanımları geri verdi. Yurt içi serbest piyasalarda dolar 28,9060 liradan, euro ise 31,5340 liradan güne başladı.

ABD’den gelen son ekonomik veriler doların diğer para birimlerine karşı değer kaybetmesine kapı araladı.Döviz kurlarında hareketliliğin yukarı yönlü olmasına rağmen uzmanlar TL'de büyüme rakamları sonrasında değer kazançları gözlendiğini bildirdiler. İstanbul Kapalıçarşı'da 28,9040 liradan alınan dolar​ 28,9060 liradan, 31,5320 liradan alınan euro​ ise 31,5340 liradan satılıyor. Son kapanışta dolar 28,86 liradan, euro ise 31,53 liradan satıldı.

PCE BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE 

Dolar endeksi faiz görünümündeki beklentilerle beraber hafta başından bu yana gerileme kaydetti. Fed​ yetkilisi Michelle Bowman hala bir faiz artışı beklediği ifade etse de sıkı para politikalarının sonuna gelindiği tahmin ediliyor.  ABD PCE fiyat endeksi Ekim ayında bir yıl öncesine göre yüzde 3 arttı.  Kişisel harcamalar da ılımlı seyrederken işsizlik başvuruları iki yılın en yüksek seviyesine ulaştı. ABD'li politika yapıcılar büyük ölçüde sıkılaştırma döngüsünün muhtemelen sona erdiğinin sinyalini verdi. 

SON BİR YILIN EN KÖTÜ PERFORMANSI

Ancak TÜFE beklenin aksine gerilemeyi bırakıp sabit kalırsa yeniden faiz artırımları gelebilir.  Dolar endeksi de Kasım ayında merkez bankasının gelecek yıl faiz indirimine başlayabileceği yönündeki beklentilerle son bir yılın en kötü aylık performansını kaydederek %3 kayıp yaşadı. Yatırımcılar Fed Başkanı Powell’in yapacağı konuşmalara ve sözlü yönlendirmeleri bekliyor.

TL'de gözle görülür değer kazancı: Dolarda bir yılın en kötü performansı

DOLAR/TL KURU HAFTANIN SON İŞLEM GÜNÜNE REKORLA BAŞLADI

Dolar/TL kuru ekranlarda 28,92 seviyelerine yükselerek son bir ayın en yüksek fiyatını test etti. Kur sürekli yukarı yönlü hareketlerine kaldığı yerden devam ediyor. Dolar 28,9060 liradan, euro ise 31,5340 liradan güne başladı. 

TL’DE GÖZLE GÖRÜLÜR DEĞER KAZANCI

Ahlatcı Yatırım günlük dolar bülteninde “Kurda yatay pozitif yükselişler sınırlandı ve dün geri çekilme gözlendi” ifadelerini kullanarak şu bilgileri verdi:  Türkiye ekonomisi 2023 yılının 3.çeyreğinde beklentilerin üzerinde yüzde 5,9 büyüme gösterirken Türk Lirası’nın uzun bir aranın ardından gözle görülür gün içi değer kazandığı takip edildi. 
Genel görünümü yatay pozitif seyreden kurda beklentilerin de üzerinde gelen büyüme rakamları diğer para birimleri karşısında prim kaydeden doların Türk Lirası karşısında negatif ayrışmasına neden oldu.

Kurda 28,90TL seviyesi üzerinde psikolojik direnci olarak 29,00TL ve üstünde 29,10TL izlenebilir. Geri çekilmelerde 28,80TL ilk destek olarak izlenebilir. Bu seviye altında fiyatlama için ise 28,70TL ve 28,60TL diğer destek bölgeleri olarak takip edilebilir.

GÜNCEL DÖVİZ FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...