Devlet Memurları Kanunu'nda kapsamlı değişiklikler içeren torba yasa komisyondan geçti. 4B’li sözleşmeli personel, 4A kadrosuna geçiş hakkı kazanırken, memur maaşları ve ikramiyelerde artış sağlanacak. Ayrıca özlük hakları ve emeklilik koşulları iyileştirilecek. İşte yasa ile ilgili bilinmesi gereken tüm detaylar...
Son yıllarda 4A kadrosuna geçirilen sözleşmeli memurlar için önemli bir adım daha atılıyor. Yapılacak yeni düzenleme, hem çalışanların gelirlerini artıracak hem de emeklilik haklarını kolaylaştıracak önemli değişiklikler içeriyor. Düzenlemenin detaylarına göre, sözleşmeli personelin maaşlarına yönelik iyileştirmeler yapılacak. Bu iyileştirmeler, mevcut maaşların yeniden yapılandırılması ve sosyal hakların genişletilmesiyle, çalışanların yaşam standartlarını yükseltmeyi hedefliyor.
Kamu personelinin özlük haklarını, gelirlerini ve çalışma koşullarını ilgilendiren kritik düzenlemeler, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından kabul edildi. Düzenleme, 950 bin kamu çalışanını kapsarken, özellikle sözleşmeli personelin haklarında önemli iyileştirmeler sunuyor.
Yasa teklifinde 4B'li olarak adlandırılan sözleşmeli memurlar daha önce yapılan değişiklikler ile kadro imkanlarına kavuşmuşlardı. Böylece sözleşmeli personel 4A memuriyet kadrolarına geçirilmişti. Böylece bu çalışanların kadrolu memurlarla eşit haklara sahip olması hedeflenmişti. Bu kapsamda:
Türkiye'de geçici kanun düzenlemeleriyle memur kadrosuna geçen ve hâlihazırda bu statüde görev yapan yaklaşık 700 bin kişi bulunuyor. Devlet Memurları Kanunu'nun 4/B maddesi kapsamında 237 bin 890, Belediye Kanunu çerçevesinde ise 11 bin 539 sözleşmeli personel olmak üzere toplamda 249 bin 429 kişi sözleşmeli pozisyonda görev yapıyor. Bu kişilerin de memur kadrosuna geçiş yapması durumunda, düzenlemeden yararlanabilecek toplam çalışan sayısı 950 bine ulaşabilir.
Son düzenleme ile 4A kadrosuna geçen ya da geçecek sözleşmeli personelin hakları daha da genişletiliyor. İşte öne çıkan detaylar:
Torba yasa kapsamında devlet memurlarıyla ilgili başka düzenlemeler de bulunuyor. Özellikle Devlet Denetleme Kurulu Başkan ve Üyelerine ilişkin yeni düzenlemelere göre, denetim ve soruşturma grupları içinde görev onayları ve/veya grup çalışma programlarıyla verilen konularda denetim, inceleme, araştırma ve soruşturma yapmak; denetlemelerde görevlendirildikleri konularla ilgili olarak kurum ve kuruluşlar ve bankalar dahil diğer gerçek ve tüzel kişilerle yazışma yapmak, bilgi ve belge ile açıklamalarda bulunulmasını istemek; raporlar hazırlamak ve Kurul toplantılarında açıklamalarda bulunmak; mevzuatla verilen görevleri yapmak; Kurul Başkanı ve ilgili Kurul üyesinin verdiği işleri yapmak, denetçilerin görev ve yetkileri olacak.