Tgrt Haber

Türk bankaları 29 ülkede

15 Haziran 2015 04:11
Türk bankaları 29 ülkede

Türk bankalarının yurtdışındaki şube sayısı 12 yılda iki kat arttı. 29 ülkede faaliyet gösteren Türk bankalarının şube sayısı 81’e yükseldi. En fazlaş ube ise KKTC’de

Türk bankalarının yurtdışındaki şube sayısı son 12 yılda iki kat artarak 81'e yükseldi. Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) Araştırma Birimi'nin hazırladığı "Türk Bankacılık Sektörü Yurtdışı Şube, Temsilcilik ya da Bağlı Ortaklık Dağılımı Değerlendirmesi"nde 2002 yılında Türk bankalarının 26 ülkede faaliyette bulunurken, değişen ekonomik ihtiyaçlar ve finansal gerekliliklerle birlikte 2014'te şube, temsilcilik ya da bağlı ortaklık olmak üzere 29 ülkede faaliyet gösterdiği belirtildi.

EN FAZLA ŞUBE KKTC'DE
TBB verilerine göre, 2002'de bankaların yüzde 21'inin yurtdışında faaliyeti bulunurken, bu oran 2014'te yüzde 38'e yükseldi. Faaliyet gösterilen ülke sayısının artmasının yanında şube sayısındaki yükseliş çok daha fazla oldu. Yurtdışı şube sayısı 2002-2014 döneminde yüzde 98'lik artışla 41'den 81'e yükseldi. Yurtdışı şube sayısında en yüksek artış KKTC'de yaşandı. Söz konusu ülkeyi Irak, Yunanistan ve Bulgaristan izledi. Yurtdışında en fazla şubeye 25'er şube ile Ziraat ve İş Bankası sahip iken, bu bankaları 8 şube ile Garanti ve 5 şube ile Halkbank izledi. Bankaların yurtdışı şubeleri aracılığı ile kullandırılan krediler 13 milyar dolar olurken, gerçek ve tüzel kişilere ait toplam mevduat 10 milyar dolar olarak gerçekleşti. Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, yurtdışı şubelerin açılmasında ekonomik ve finansal faktörlerin öneminin arttığını ifade etti. Aydın, "Türkiye bankacılık sektörünün tecrübesi, yüksek teknolojiye dayanan ürünleri, ürün çeşitliliği ve nitelikli insan gücü; sektöre dönük olarak yakın coğrafyalardan gelen talebi artırıyor" dedi.

DÜZENLEMELER REKABETİ ARTIRDI
Hüseyin Aydın, yurt içinde etkin bir şekilde düzenlenen ve denetlenen Türk bankacılık sektörünün güçlü bir yapıya kavuşmasının ardından yurtdışı bankalarla rekabetini artırdığını söyledi. Aydın, "Özellikle, ekonomik olarak yeni gelişen ve finansal olarak aracılık faaliyetlerine ihtiyaç duyan ülkeler bankacılık sektörü açısından önemli pazarlar haline gelmiştir. Bankaların bölgesel yatırım fırsatlarını değerlendirmesi ile söz konusu ülkelerdeki ağırlıkları artmıştır"dedi.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...