Türkiye sanayi hamleleri ile demir çelik üretiminde merkez ülke haline geldi
Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın yol açtığı enerji krizi Avrupa’da demir-çelik sektörüne ağır darbe indirdi. AB genelinde 20’ye yakın firma kapısına kilit vururken Türkiye sektörün yeni merkezi olma yolunda hızla ilerliyor.
Dünya çapında yaşanan küresel kriz özellikle Türkiye için bir fırsata dönüştü. Moskova yönetimine Ukrayna savaşı nedeniyle ağır yaptırım uygulayan Batı ülkeleri enerji resti karşısında büyük bir endişe yaşıyor. Kışı en az hasarla atlatmak isteyen Avrupa peş peşe önlemler alarak ve vatandaşa tasarruf çağrısında bulunurken kapısına kilit vurulan işletme sayısı da gün geçtikçe arttı. Bu işletmelerden biri de demir-çelik.
TÜRKİYE İÇİN BÜYÜK FIRSAT
Cumhurbaşkanı Erdoğan başta İskenderun ve Ereğli olmak üzere tüm üretim tesislerinde eksikliklerin giderilmesi için talimat verdi. Yüzde 60’lar düzeyinde olan üretim kapasitesi giderilecek olan eksikliklerin ardından yüzde 100’e çıkarma hesapları yapılıyor. Türkiye sahip olduğu 20 milyar ton kömür rezervi ve Suriye, Irak gibi ülkeler başta olmak üzere hurda temini noktasında bir dizi yeni girişimde bulundu. Çin, Brezilya, Rusya, Japonya, Tayvan, Hindistan dahil birçok ülke krizden ciddi anlamda etkilenirken Türkiye sahip olduğu doğal imkânlar ve coğrafi konum nedeniyle bu alanda en cazip alternatif olma özelliği taşıyor.
AVRUPA TÜM ÜRETİM DİNAMİKLERİNİ KAYBETTİ
Türkiye Demir Çelik Üreticileri Derneği Veysel Yayan konu ile ilgili Türkiye gazetesine yaptığı değerlendirmede, “Dünya geneli yaşanan gelişmeler Türkiye’ye tarihî fırsatlar sunuyor. Dünya Ticaret Merkezi krizin yol açacağı sıkıntılara ilişkin bir uyarı metni yayımladı. Bu noktada Avrupa çok önemli bir samimiyet sınavı verecek. Çünkü şu ana dek Türkiye’ye karşı demir-çelik ihracatı ve hurda temini ile ilgili koruma tedbirleri kapsamında uyguladığı kotalar vardı. Şu an tüm üretim dinamiklerini kaybettiler. Mevcut durumdaki dışa bağımlılıklarını nasıl gidereceklerini önümüzdeki dönem göreceğiz. Elbette Türkiye hem kur farkı hem de mesafe-taşıma avantajları nedeniyle en güçlü alternatif. Bu noktada enerji maliyetleri başta olmak üzere resmi kurumlara büyük iş düşüyor. Sektör temsilcileri de üzerine düşenleri yapması durumunda yüzde 60’lar düzeyindeki üretimimiz tam kapasiteye dönüşebilir ve bununla birlikte ülke ihracatımız çok ciddi düzeyde artar’ dedi.
ENERJİ SIKINTISI YOK
MTA eski proje sorumlusu İlker Şengül de küresel dengelerin ABD ve AB tarafını yeni pozisyonlar almaya mecbur kıldığını vurguladı ve şu değerlendirmeyi yaptı: Gelinen noktada kota rejimleri zorunlu olarak değişecek. Özellikle Avrupa ağır bir enerji kriziyle boğuştuğu için tüm üretimi durdurdu. Sektörün dev markası Arcelor Mittal, İspanya, Almanya, Fransa, İtalya gibi ülkelerde fabrikalarını kapattı. Buna Polonya, Çekoslovakya, Slovakya, Sırbistan, İngiltere, Avusturya, Belçika gibi ülkelerde üretim yapan tesisler faaliyetlerini durdurdu. Buna mukabil Türkiye gerek İskenderun gerekse Ereğli’de hiçbir biçimde yakıt-enerji problemi yaşamıyor. Ülkemizin 20 milyar ton kömür rezervi var. Demir-çelik üretimi açısından bu durum büyük avantaj. Akışkan yatak ve süper kritik sistemlerin kullanılması konusunda da problemsiz ülkeyiz