Tgrt Haber

Türkiye ilk çeyrekte ne kadar büyüyecek? Kritik rapor yayımlandı, tüm veriler ortaya çıktı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
29 May 2023 10:56 - Güncelleme : 29 May 2023 11:07
Türkiye ilk çeyrekte ne kadar büyüyecek? Kritik rapor yayımlandı, tüm veriler ortaya çıktı

Türkiye ekonomisinin en çok merak edilen verilerinden olan büyüme rakamlarına ilişkin açıklama BETAM’dan geldi. Kurum tarafından açıklanan rakamlara göre, Türkiye ekonomisi 2023 yılı ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 1,9 oranında büyüyecek.

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) Türkiye ekonomisine yönelik önemli tahminlerini paylaşarak büyüme rakamlarını açıkladı. Raporda yer alan verilere göre, bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla bakıldığında ise altın dışı ihracat yüzde 2,6 artarken, toplam ihracat yüzde 1,4 azaldı. 

İTHAL TÜKETİM ARTTI, KONUT AZALDI

Betam, “Depremin Birinci Çeyrek Büyümesine Etkisi” başlıklı Ekonomik Büyüme ve Tahminler Mayıs 2023 notunu yayımladı. Araştırma notunda 2023 yılının birinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla tüketim malları ithalatı yüzde 18,4 ve kamu tüketim harcamalarında yüzde 27,7 olmak üzere güçlü artışlar beklerken, konut kredilerinde yaklaşık yüzde 7’lik bir azalış öngörüldü.

Bir önceki yılın aynı çeyreğine göre bakıldığında, ithal tüketimde ciddi bir artış, konut kredilerinde ise şiddetli bir azalış görüldü. Dayanıksız ve dayanıklı tüketim malları üretim endeksinde sırasıyla yüzde 0,6 ve 5,1’lik artışlar tahmin edildi.

YATIRIM MALLARINDA ARTIŞ

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış veriye göre, 2023 yılının birinci çeyreğinde yatırım malı ithalatında yüzde 13,2’lik artış dikkat çekildi. Buna göre, perakende sektörü stok seviyesi yüzde 0,2 artarken, kamu yatırım harcamaları yüzde 20,4 azaldı.

Yıllık bazda ise son 3 aylık üretim beklentileri yüzde 5,5, ara malı üretim endeksi ise yüzde 6,4 azalma kaydetti. Yatırım malı ithalatındaki artış yüzde 28,1 olurken, kamu yatırım harcamaları ise yüzde 97,3 artış kaydetti.

ALTIN DIŞI İTHALATTA GÜÇLÜ ARTIŞ

2023 yılının birinci çeyreğinde, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış altın dışı dış ticaret rakamlarına bakıldığında ihracatta yüzde 0,4’lük azalış, ithalatta ise yüzde 8,5’lik artış öngörüldü. Bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla bakıldığında ise altın dışı ihracat yüzde 2,6 artarken, toplam ihracat yüzde 1,4 azaldı. Altın dışı ithalat yüzde 10,2 artarken, altın dahil edildiğinde ithalatta yüzde 18,4’lük artış hesaplandı.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Kadir tunca 29 Mayıs 2023 12:09

TÜİK bugüne kadar doğru açıklama yapmamıştır

Sonraki Haber Yükleniyor...