Tgrt Haber

Türkiye'de binlercesi yollarda... Otomotiv devlerinden skandal itiraf: Sevkiyatlar durdurulacak!

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: tgrthaber.com
04 Haziran 2024 09:56 - Güncelleme : 04 Haziran 2024 10:02
Türkiye'de binlercesi yollarda... Otomotiv devlerinden skandal itiraf: Sevkiyatlar durdurulacak!

Japon otomotiv devleri büyük bir skandala imza attılar. Japon hükümetinin suçladığı otomobil firmaları 'hileli güvenlik testi' sunduklarını kabul etti. Adı geçen modellerin sevkiyatlarının durdurulması talep edildi.

Japonya'da araç üretim sürecinde sertifikasyon için 'hileli güvenlik testi' yaptıkları iddiasıyla Toyota​, Mazda, Yamaha, Honda​ ve Suzuki'ye karşı açılan hükümet soruşturması büyük yankı uyandırdı.

Arazi, Altyapı, Ulaştırma ve Turizm Bakanlığı (MLIT), sertifikasyon amacıyla "hileli güvenlik testi" sundukları suçlamasıyla karşı karşıya olan otomobil firmaları, yaptıkları bu yolsuzlukları kabul etti.

Türkiye'de binlercesi yollarda... Otomotiv devlerinden skandal itiraf: Sevkiyatlar durdurulacak! - 1. Resim

SEVKİYAT DURDURULSUN TALİMATI!

Bakanlık, Japon firmalarından soruşturmada adı geçen modellerin sevkiyatlarını durdurmalarını ve bu modellerin ulusal güvenlik standartlarını karşıladığının doğrulanmasını talep etti. MLIT yetkilileri, denetim yapmak üzere Japon firmaların üretim tesislerine gönderildi.

"SON DERECE ÜZÜCÜ"

Japonya Arazi, Altyapı, Ulaştırma ve Turizm Bakanı Saito Tetsuo, yaptığı açıklamada, güvenlik testi yolsuzluklarının "son derece üzücü" olduğunu belirtti.

JAPON EKONOMİSİNE ETKİSİ NE OLACAK?

Bakan Saito, soruşturma kapsamında etkilenen modellerin halihazırda düşük üretim hacimleri nedeniyle Japon ekonomisi üzerinde sınırlı bir etkisi olacağını tahmin ettiklerini söyledi.

"TOYOTA OLARAK ÖZÜR DİLİYORUZ"

Toyota Motor, açıklamasında, firmanın toplamda 7 modeli kapsayan araçlarının "MLIT onaylı olmayan yöntemlerle sertifikasyondan geçirildiğini" duyurdu. Fielder, Axio ve Yaris Cross modellerinin üretiminin halen sürdüğü, diğer 4 modelin ise üretiminin daha önce durdurulduğu ifade etti.

Türkiye'de binlercesi yollarda... Otomotiv devlerinden skandal itiraf: Sevkiyatlar durdurulacak! - 2. Resim

Toyota Başkanı Toyoda Akio, düzenlediği basın toplantısında, bakanlık talimatlarına uyacaklarını bildirerek, "Toyota olarak özür diliyoruz. Doğru sertifikasyon sürecini takip etmeden seri üretim yapıp otomobil sattık." dedi.

Yolsuzluğun "sistemin temellerine" etkisine değinen Toyoda, "Bu gibi eylemler sertifikasyon sisteminin temellerini baltalıyor. Bir otomobil üreticisi olarak bunların asla gerçekleşmemesi gerektiğine inanıyoruz" diye konuştu.

Kaynak: tgrthaber.com
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...