Tgrt Haber

Türkiye'nin 'altın' haritası: En çok hangi ilde var? İşte şehirlerdeki altın miktarı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber, TRT Haber
14 Ağustos 2023 12:34 - Güncelleme : 14 Ağustos 2023 14:40
Türkiye'nin 'altın' haritası: En çok hangi ilde var? İşte şehirlerdeki altın miktarı

Yerli yatırımcı yükselen enflasyondan birikimlerini korumak için altına yöneldi. Mayıs 2023’te Türkiye’nin altın talebi geçen yıla göre 5 kat arttı. Düğün sezonun açılmasıyla altına olan talepte yeni artışlar gözlenirken Türkiye’de en çok hangi ilde altın olduğu belli oldu.

Enflasyonist baskılar sadece küçük yatırımcıları değil, aynı zamanda merkez bankalarını da son iki yıldır zorluyor. Tüm dünyadaki merkez bankaları Rusya-Ukrayna savaşının ekonomiye olan etkilerinden korunmak için altın​ alıyor. TCMB da altın rezervlerini güçlendirdi. Yurt içinde de sürekli yükselen fiyatlarıyla altın yatırımcının gözdesi oldu.

TÜRKİYE’DE ALTINA OLAN TALEP YÜZDE 30 ARTTI

Elinde birikmiş parası olanlar kuyumcunun yolunu tutmaya devam ediyor. Özellikle altın fiyatlarının yukarı yönlü hareketine devam edeceğine dair haber akışı alımları hızlandırdı. Ukrayna-Rusya Savaşı’nın başladığı tarihten itibaren Türkiye’de de altına olan talep yüzde 30 yükseldi.

ALTIN MEVDUTI 6 AYDA YÜZDE 55 ARTTI

TRT Haber'in derlediği habere göre; Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre Türkiye​'de bankalarda, yılın altı aylık döneminde biriken altın mevduatı, yüzde 55,3 arttı. 699 milyar 980 milyon lira seviyesine yükseldi.

Türkiye'nin 'altın' haritası: En çok hangi ilde var? İşte şehirlerdeki altın miktarı

EN ÇOK ALTIN İSTANBUL’DA

Altın mevduatında lider il İstanbul. Megakent, 224 milyar 309 milyon lira ile Türkiye'deki altın mevduatlarının yüzde 32'sini elinde tutuyor. Bu da toplam mevduatın yaklaşık 3'te 1'ine işaret ediyor. Altın mevduatında ikinci sırada 77 milyar 252 milyon lira ile Ankara geliyor. Ankara'yı 42 milyar 927 milyon lira ile İzmir, 24 milyar lirayla Bursa, 22 milyar 282 milyon lira ile de Antalya izliyor.

EN AZ ARDAHAN'DA ALTIN VAR

Altın mevduatının en düşük olduğu iller ise 301 milyon lira Ardahan, 370 milyon lira ile Bayburt, 375 milyon lira ile Kilis oldu. 

 

Kaynak: TGRT Haber, TRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...