Tgrt Haber

Wall Street'ten Rusya'ya dünya altının peşinde! Fiyatlar rekor seviyeye ulaştı, iki bankadan şaşırtan tahmin

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
24 Mart 2023 11:54 - Güncelleme : 24 Mart 2023 13:01

ABD Merkez Bankası Fed’in faiz oranlarını yüzde 4,75-5.00 aralığına yükseltmesi piyasaların hareketlenmesine neden oldu. Bu karardan en çok etkilenmesi beklenen altın yeniden yüksek seviyeleri test etti. Haftayı rekorla kapatmaya hazırlanan gram altın bin 221 TL seviyesine kadar çıktı. Uzmanlar güvenli liman alımlarının ve merkez bankalarının talebinin fiyatları yukarı çekeceğini ifade ediyor.

ABD Merkez Bankası’nın bu ay pas geçeceği düşünülürken faiz oranlarında yeniden artırıma gitti. Bankacılık krizlerinin sonuçları takip edilmeye devam ederken piyasalarda altına olan talep son dönemlerin en yüksek seviyesine ulaştı. Haftanın son işlem gününde kritik seviyelere yakın seyretmeye devam eden altın​ üç haftadır doları geride bırakma başarısını yakaladı. 

YELLEN’DAN PİYASALARI RAHATLATAN AÇIKLAMA

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen​ perşembe günü yaptığı açıklamada Amerikalı yatırımcıları rahatlatmaya çalıştı. Yellen yatırımcılara seslenerek mevduatların güvende olduğu konusunda açıklama yaptı. ABD Hazine Bakanı, gerekirse ek önlemler alınacağını ifade etti.

ONS BAŞINA 2 BİN DOLARA ÇIKIYOR

Altın son iki seansta yaklaşık yüzde 3 değer kazandı. Tahvil getirileri de düşüşünü üçüncü güne taşıdı. Ekonomik belirsizlik nedeni ile yatırımcıların rağbet ettiği altın, güçlü yükselişine devam ediyor. 2 bin dolara yakın seyreden ons altın, yurt içinde rekor seviyelere çıktı.

ALTINA RAĞBET ARTIYOR

Federal Rezerv’in duraksaması ve bankacılık endişelerin devam etmesi altına talebin yükselmesine neden oldu. Fed faiz artışlarına yönelik belirsizlikler ve endişeler devam ederken OANDA'nın kıdemli piyasa analisti Edward Moya’nın verdiği bilgiye göre, sarı metal Wall Street'te de gözde bir ticaret haline geldi.

RUSYA ELİNDEKİ ALTIN MİKTARINI AÇIKLADI

Rusya’nın Ukrayna’ya savaş açmasının ardından bir milyon ons yani 31 ton altın satın aldığı ortaya çıktı. Rusya’nın son dönemlerdeki altın alımlarının Çin ‘i bile geçtiği ifade ediliyor. Dünya Altın Konseyi'ne göre, dünya çapındaki merkez bankalarının 2022'de rekor düzeyde altın satın aldı.

CREDİT SUİSSE ALTIN KRİTİK SEVİYEYİ KIRARSA YÖNÜ YUKARI DÖNER

İsviçre bankası Credit Suisse’ye göre altın için kritik seviye 1.973-98 dolar aralığı. Eğer bu aralık kırılırsa altında yukarı yönlü sert hareketler yaşanabilir. Standard Chartered ekonomistleri ise şu tahminde bulundu: Bunlar, özellikle bankacılık sektörü korkuları devam ederse, çok kısa vadede altının yükselme olasılığının olduğunu gösteriyor. Bunu söyledikten sonra, altının nispeten kısa vadeli ufuklarda oynaklığı azaltmaya yardımcı olduğunun farkındayız. Üç aylık daha uzun bir süre boyunca, son kazanımları aşırı bir şekilde takip etmeyeceğiz. Bunun yerine altının 1.875 dolar civarında yeniden yerleşmesini bekleyeceğiz.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...