Tgrt Haber

Yatırım rotası değişti, sermaye akışı 2013'ten beri en yüksek seviyede

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Bloomberg HT
05 Şubat 2024 17:34 - Güncelleme : 05 Şubat 2024 17:38
Yatırım rotası değişti, sermaye akışı 2013'ten beri en yüksek seviyede

Fitch Ratings Türkiye’nin de dahil olduğu dokuz ülkeye sermaye akışının son 10 yılın en yüksek seviyesine çıkağını ifade etti.

Fitch Ratings​, "Gelişmekte Olan Piyasalara Net Sermaye Akışları Güçlü Bir Şekilde Toparlanacak" başlıklı bir analiz yayımladı. "Küresel Ekonomik Görünüm" raporunda gelişmekte olan dokuz ülkeye sermaye akışının hızlanacağı ifade edildi.

ÇİN​ HARİÇ

Kredi Derecelendirme Kurumunun bahsettiği ülkeler arasında Türkiye​, Meksika, Güney Kore, Güney Afrika, Brezilya, Polonya, Hindistan, Endonezya ve Rusya yer aldı.
Analizde, Çin haricindeki gelişmekte olan piyasalara yönelik net sermaye akışları doğrudan yabancı yatırımlar, portföy öz kaynakları, portföy borçları ve banka akışları olmak üzere dört kategoriden oluştu.

2013’TEN BERİ EN YÜKSEK SEVİYE

Buna göre, gelişmekte olan piyasalarda gelişmiş ekonomilere göre daha yüksek büyüme rakamları görülecek. ABD Merkez Bankası'nın bu yıl içinde faiz indirimine gideceğine ilişkin beklentilere bağlı olarak, bu yıl gelişmekte olan piyasalara net sermaye akışı 200 milyar dolarla 2013'ten beri görülen en yüksek seviyeye çıkacak.

Yatırım rotası değişti, sermaye akışı 2013'ten beri en yüksek seviyede - 1. Resim

Böylece, gelişmekte olan piyasalara sermaye akışları bu yıl güçlü şekilde toparlanarak bu ülkelerdeki GSYH'nin yüzde 2,2'sine ulaşacak. 

YATIRIM DESTİNASYONU GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERE KAYACAK

Gelişmekte olan piyasalara sermaye akışlarının büyük kısmını doğrudan yabancı yatırımlar oluştururken, yatırım destinasyonları arasında Hindistan, Brezilya, Meksika ve Endonezya, zaman içinde kalıcı net sermaye girişleri kaydeden ülkeler olarak öne çıkacak.

Söz konusu dokuz gelişmekte olan piyasaya sermaye akışı 2007'de 408 milyar dolarla zirve yaparken, bu rakam ülkelerin gayri safi yurt içi hasılasının (GSYH) yaklaşık yüzde 5'ine denk gelmişti. Bu ülkelere sermaye akışı 2015'ten itibaren önemli ölçüde zayıflamıştı.

Gelişmekte olan dokuz piyasaya sermaye akışı son iki yıldır oynaklık gösterirken, 2022'de negatife dönmüş ve 2023'ün üçüncü çeyreği itibarıyla Rusya'dan çıkışlardaki artışın etkisiyle yeniden toparlanma eğilimine geçmişti.

Kaynak: Bloomberg HT

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...