Yumurta enflasyonu zirvede! Fiyatlar bir yılda iki kat arttı
Enflasyon oranlarının yükselişinden en çok payını alan gıda fiyatları oldu. TÜFE beklentisinin yüzde 67 çıkmasına fırsatçılık da eklenince temel gıda ürünlerine zam üstüne zam geldi. Bu durumdan en çok etkilenen yumurtanın fiyatı bir yılda ikiye katlandı.
Yükselen enflasyon beraberinde maliyet artışlarını getirirken gıda fiyatları tüketicinin belini büktü. Türkiye İstatistik Kurumu 3 Eylül’de aylık enflasyonu yüzde 9 olarak açıklarken TÜFE yıllıkta yüzde 58 oldu. Tarımsal girdi fiyat endeksi ise temmuz ayında yıllık yüzde 34,32, aylık yüzde 6,56 arttı. Bu oran 15 ayın zirvesi olarak yorumlandı.
BİR YILDA FİYAT İKİYE KATLANDI
Yumurta fiyatlarının artmasına yükselen maliyetlerle fırsatçılık da etkili olmaya devam ediyor. NTV’de yer alan habere göre, Son bir yılda fiyatı ikiye katlanan yumurtanın tanesi 4 liraya kadar çıktı. Bir karton 30'lu yumurta toptancıdan 80 liraya çıkıyor. Markete gidene kadar fiyatı artıyor. Geçen sene 60 liraya satılan 30'lu yumurtanın fiyatı bazı market raflarında 120 liradan satılıyor.
BİR GÜN BİR GÜNÜNÜ TUTMUYOR
Konu hakkında açıklama yapan yumurta Üreticisi Kerim Göker, yumurta fiyatlarındaki artışı şu sözlerle açıkladı: "Bir gün bir günü tutmaz. Bugün 80 lira derim yarın 95 lira da olabilir. Mazotun ve bazı giderlerin artmasından dolayı ham madde artıyor.
TÜM MALİYETLER ARTTI
Ham maddenin artışından sonra peynire, süte, yumurtaya yansıyor. Paket maliyetleri çok arttı. Karton eskiden 1 liraydı, 2-2.5 lira oldu. Plastik maliyeti çok arttı. Eskiden paket maliyeti 1 lira koyuyorduk şimdi 6 liraya çıktı." Türkiye İstatistik Kurumu'na göre tavuk yumurtası üretimi temmuz ayında bir önceki yıla göre yüzde 7 arttı. Temmuz ayında 1 milyar 682 milyon adet yumurta üretildi.
Öte yandan Türkiye İstatistik Kurumu tarafından eylül ayında fiyatı en çok artan ev azalan gıda ürünleri açıklandı. Buna göre, fiyatı en az artanlar yüzde 2,72 ile patates ve bazı yumru bitkiler oldu. Fiyatı en az artan ürünler ise yüzde 0,51 ile kuzu eti, yüzde 1,11 ile dana eti, yüzde 1,15 ile kuru sebze, yüzde 1,75 ile okul öncesi eğitim ve ilköğretim, yüzde 1,98 ile sebze (patates ve bazı yumru bitkiler hariç) oldu.