Tgrt Haber

Yüzde 25'lik zam maaşlara nasıl yansıyacak? Uzman isimden dikkat çeken yorum: Zammı bekleyen EYT'li memurlar ters köşe oldu

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
08 Temmuz 2023 13:45 - Güncelleme : 08 Temmuz 2023 14:38
Yüzde 25'lik zam maaşlara nasıl yansıyacak? Uzman isimden dikkat çeken yorum: Zammı bekleyen EYT'li memurlar ters köşe oldu

Emeklilere yapılacak olan yüzde 25’lik zam hayal kırıklığına neden oldu. Peki zam maaşlarına nasıl yansıyacak? TGRT Haber’de Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş, verilen yüzde 25 zammın maaşlara yansımasını hesaplayarak “Ayrıca emekli olacak EYT’li memurlar hayal kırıklığına uğradı” dedi. 

Hükümetin Meclis'e sunduğu torba yasa teklifinin içinde memurmaaş​ zamları varken emeklilere yönelik bir düzenleme olmaması hayal kırıklığına neden olmuştu. Cumhurbaşkanının talimatı ile emekliye zam​ oranı da torba yasaya eklendi. SSK ve Bağkur emeklilerine yüzde 25 zam yapıldı. Peki bu oran maaşlara nasıl yansıyacak? Yasa tasarısı  EYT​'lileri kapsamıyor. TGRT Haber’de Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş, emeklilere verilen yüzde 25 zammın maaşlara yansımasını kalem kalem hesaplayarak “Emekli olacak EYT’li memurlar hayal kırıklığına uğradı” dedi. 

EMEKLİ​ OLACAK EYT’Lİ MEMURLAR TERS KÖŞE OLDU

Emeklilikte kuralların belli olduğunu kaydeden Karakaş, “74 yıldır kural belli. Memura gelen zam memur maaşına da yansır. Cumhurbaşkanının memur maaşının 22 bin liraya çıkacağı ve bunun memur emeklisine yansıyacağı yönünde sözleri var. Memur emeklisi bunu beklerken yansıtılmadı. Memur emeklisi olacak EYT’liler de sırf bunu bekledi ve emeklilik başvurusu yapmadı. Memur maaşının 22 bine çıkmasının memur emeklisi maaşına ve ikramiyelere yansıyacağını düşünüyorlardı. Bu yüzden zamları bekliyorlardı, sadece yüzde 25’lik bir zam yapıldı. Memur emeklileri şoke oldu. Cumhurbaşkanımız her zaman verdiği sözü tuttu. 74 yıllık kural bozulmaması içim memura verilen zam memur emeklisine yansıtılmalı. Kurallar bozulursa intibak sorunları ortaya çıkıyor. EYT’lilerin maaşlarının hesaplanmasında diğer emeklilerden fark yok. EYT’li EYT’siz fark olmadan bu zammın verilmesi gerekir. Böyle bir ayrım ya da istisna varsa tez elden dönülmeli” dedi. 

EMEKLİ MAAŞLARDA KÖK MAAŞ DETAYI!  ZAM ALMAYACAKLAR

En düşük emekli maaşının 7 bin 500 liraya çıkarıldığını hatırlatan Karakaş, şunları söyledi: “Asgari ücret 11 bin 400 lira0, en düşük emkeli maaşını asgari ücret düzeyinde korusak bile 10 bin 334 lira olması gerekiyor. Bu yapılmazsa 7 bin 500 liranın altında yani kök ücreti 6 bin ve altı olanlara hiçbir zam olmayacak. Yüzde 25 zamdan faydalanamayacaklar. Kök ücreti 7 bin 500 liraysa yüzde 25 zam ile 8 bin 700 lira zam alacak, 8 bin 500 liraysa 10 bin 625 lira olacak. En düşük memur emeklisinin 15 bin lirayı geçmesi lazım. Memur maaşlarına yapılan zamlar memur emekli maaşına yansımadığı için en düşük olan memur emekli maaşı 7 bin 901 liradan 9 bin 877 liraya yükselecek. 10 bin lirayı bulmayacak. Emekliler için çok can sıkıcı.”

 

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Ergüncan15 Ağustos 2023 23:01

Selamünaleyküm kardeşlerim bu yazımda sn.devlet bahçeli beyin emeklilere maaş zamları yeterli değil seyyanen zam uygulaması yapılsın sözü helal olsun iktidarın ortağının sözü kıymetli gören ortağı oy verip seçtiğim akp iktidar öyle zam yaptıki harca harca bitmez enflasyona ezdirmedik diyorlar ya dalgamı geçiyorsunuz demekten geri duramam nedeni belli peki şunu demek istiyorum 2024 yerel seçimler geliyor ben oy verirmiyim 2028 seçimlerinden benden oy istediğinizde oy verirmiyim benim bir oyum var

Sonraki Haber Yükleniyor...