Tgrt Haber

Zeytin hasadıyla zeytinyağı yolculuğu başladı! Üretici iyi para kazanacak: Fiyatlar belli oldu

Editör: Yusuf Özgür Bülbül / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
05 Ekim 2023 12:29 - Güncelleme : 05 Ekim 2023 12:33
Zeytin hasadıyla zeytinyağı yolculuğu başladı! Üretici iyi para kazanacak: Fiyatlar belli oldu

Mersin Mut’ta 269 bin dekar alanda 15 milyon ağaçta zeytin hasadı başladı. Türkiye’deki zeytin üretiminin yüzde 20’si de Mut ilçesinde yapılıyor. Zeytin fiyatları 30 liradan başlayıp 70 liraya kadar alıcı buluyor.

Türkiye’de zeytin​ üretiminin yüzde 20’sinin gerçekleştirildiği Mersin’in Mut​ ilçesinde hasat başladı. Zeytinin başkenti konumunda yer alan ilçede bu sene 269 bin dekardaki 15 milyon adet ağaçtan 130 bin ton zeytin, 10 bin ton ise yağ elde edilmesi bekleniyor. Mersin’de her dönem farklı farklı ürünlerin hasadı yapılıyor. Bölge ve iklim kuşaklarının kesişme noktasındaki coğrafi konumuyla birçok tarım ürününün yetiştiği Mut ilçesinde, zeytinlerin hasadı ile zeytinyağına dönüşüm yolculuğu başladı.

Mersin Mut'ta zeytinin zeytinyağı yolculuğu başladı.

AYRIŞTIRILARAK SÜZÜLÜYOR

İlçede sabahın ilk ışıklarıyla toplanan zeytinler, zeytinyağına dönüştürülmek üzere fabrikalara taşınıyor. Yapraklarından ve dal parçalarından ayrılıp dinglerde yıkanan zeytinler, toz, kir ve ilaç kalıntılarından arındırılıyor. Arınan zeytinler daha sonra kırma ve ezme işlemlerine tabi tutuluyor. Zeytin, hamur kıvamına getirildikten sonra yoğrulma ünitesine alınarak presleniyor ve yıkanıyor. Bu işlem sırasında, ürünün kara suyu ve hamur, birbirinden ayrılarak yağ ortaya çıkıyor. Elde edilen zeytinyağı filtre edilerek içerisindeki partiküller tekrar ayrıştırılarak süzülüyor. Zeytinyağı bu işlemden sonra pamuk filtrelerden geçirilerek vatandaşın getirdiği kaplara alınıp hazır hale getiriliyor. Özelikle bidon ve teneke kutulara konularak saklanan zeytinyağı, sofralardaki yerini alıyor.

70 LİRAYA KADAR ALICI BULUYOR

İlçede, bu yıl 269 bin dekar alanda, 130 bin ton zeytin ve 10 bin ton zeytinyağı rekoltesi bekleniyor. Rekoltenin bu yıl geçen yıla göre az olduğu ifade edildi. İlçede 11 zeytin salamura işleme tesisi ile 21 zeytinyağı fabrikasının faaliyette olduğu kaydedildi. Bin 300 yıllık zeytin ağacının bulunduğu ilçede bu yıl ürün az ama fiyatların yüksek olması üreticiyi sevindiriyor. Zeytin fiyatları ise 30 liradan başlayıp kalitesine göre 70 liraya kadar alıcı buluyor.

Zeytin çeşitli aşamalardan geçerek, zeytinyağına dönüşüyor.

REKOLTE DÜŞÜK

Mut İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ekrem Bayır, ilçede 15 milyon zeytin ağacının bulunduğunu söyledi. Üretici Bekir Çoban ise “Zeytin üreticisiyim aynı zamanda zeytinyağı üreticisiyim. Bu yıl rekoltemiz geçen yıla nazaran diğer yıllara nazaran daha düşük. Yine iyi gözüküyor gayet memnunuz bundan fiyat anlamında da geçen yıldan daha iyi para kazanacağız bu yıl inşallah” dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...