Tgrt Haber

Zeytinde verim düştü, fiyatlar fırladı! Zeytinyağı resmen altınla yarışıyor

Editör: İmran Baran / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
02 Ekim 2023 11:57 - Güncelleme : 02 Ekim 2023 12:03
Zeytinde verim düştü, fiyatlar fırladı! Zeytinyağı resmen altınla yarışıyor

Anadolu mutfağının vazgeçilmez lezzeti zeytinyağının hasat serüveni başladı. Bu sezon zeytinde verimin düşük olması küresel bazda fiyatları tırmanışa geçirdi. Neredeyse altınla yarışacak olan zeytinyağı için mahsul fabrikalara giriş yapmaya başladı.

Türkiye’nin üretimine büyük katkı sağlayan Mersin’de zeytinyağı​ için bahçelere girildi. Sıfır rakımdan 800 rakıma kadar düzlük yamaç demeden bin bir zahmetle toplanan zeytinlerin bu sene rekoltesinin düşük olduğu ifade ediliyor.

Sezon boyunca mevsim değişikliklerinin normalin üzerinde seyretmesi üretimi olumsuz yönde etkiledi. Kavurucu sıcaklar zeytin​ bahçelerini de vurdu. Geçen yıla oranla bu sene yazın yaşanan sıcak hava nedeniyle verimde düşüş yaşandı.

Bu yıl ki zeytin​ hasadına başladıklarını belirten üretici Uğur Ersöz de" Bahçemizdeki ağaçlarda farklı farklı verim var. Biraz düşüş var ancak yine de umutluyuz" dedi.

REKOLTE​ DÜŞÜK, FİYATLAR YÜKSEK

2023 yılı zeytin​ sezonunun başladığını belirten Mersin​ Erdemli’de ki Zeytinyağı​ fabrikası sahibi Muhammed Gök, İhlas Haber Ajansı’na konuştu. Rekoltenin düşüklüğünün fiyatlarlka dengelendiğini belirten Gök “Dünyadaki iklimsel değişiklikten bölgemizde etkilendi. Rekolte​ düşüklüğü var fakat dünyanın Türkiye'den özellikle bölgemizden zeytin​ ve yağ talebinden dolayı ihracatta fiyat yükselmesi mevcut. Şu anda sızma zeytinyağının litresi 180-190 lira. Toptan alım fiyatları gündemde. Bu da üreticimize bir şekilde yansıyacak. Rekolte​ düşüklüğünü aradaki fiyat farkı ile kapanacağını düşünüyoruz. İnşallah üreticilerimiz güzel bir sezon geçirir" ifadelerini kullandı.

Bölge genelinde erken hasat yapıldığına da dikkat çeken Gök, asit oranının düşük olduğunu da bunun da sofraya sunulacak en güzel zeytinyağını üretmeye vesile olduğunu kaydetti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
Sonraki Haber Yükleniyor...