Tgrt Haber

Zeytinyağı ihracatında yeni karar: Prim kesintisi geliyor

19 Temmuz 2023 09:26 - Güncelleme : 19 Temmuz 2023 10:23
Zeytinyağı ihracatında yeni karar: Prim kesintisi geliyor

Dünya piyasaları bu kez de zeytin yağı kıtlığı ile karşı karşıya. Dış talebin artmasıyla zeytinyağı ihracatının, ambalajlı zeytinyağına yönlendirilerek katma değerli ürün ihracatına katkı sağlaması amaçlanıyor. Buna göre, her türlü zeytinyağı ihracatında kilogram başına 20 cent karşılığı Türk lirası kesinti uygulanacak.

Zeytinyağı​ kıtlığının baş göstermesi ve kuraklık​ yüzünden üretim​ durma noktasına geldi. Zeytinyağı ihracatına yönelik Destekleme ve Fiyat​ İstikrar Fonu Hakkında Karar'da Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı ise Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

20 CENT KARŞILIĞI TÜRK LİRASI KESİNTİSİ YAPILACAK

Buna göre, her türlü dökme ve varilli zeytinyağı ihracatında kilogram başına 20 cent karşılığı Türk lirası kesinti yapılacak. Cumhurbaşkanı Vekili Cevdet Yılmaz imzasıyla yayımlanan kararla, dış talepten dolayı yükselen dökme ve varilli zeytinyağı ihracatının, ambalajlı zeytinyağına yönlendirilerek katma değerli ürün ihracatına katkı sağlanmasının hedeflendiği bildirildi.

Ekonomi Gazetesi'nde yer alan habere göre; son olarak 19 Mart 1997 tarihinde zeytinyağı ihracatına yönelik fon kesintisi uygulanmıştı. 

ZEYTİNYAĞI FİYATLARI TAVAN YAPTI

Öte yandan Kavurucu sıcaklar yüzünden zeytinyağı üretimi durma noktasına geldi. Bu nedenle dünyada zeytinyağı fiyatları rekor üzerine rekor kırdı. Dünyanın önemli zeytinyağı üreticileri önlem amaçlı ithalata başladı. NTV’nin haberine göre, Türkiye'den İspanya'ya ihracat​ yılın ilk 6 ayında 203,9 milyon dolara yani yaklaşık 27 katına çıktı.

Zeytinyağı ihracatında yeni karar: Prim kesintisi geliyor

Nisan ayında 5 euro civarında olan zeytinyağı fiyatı da 8 euroya yaklaşarak rekor kırdı. Zeytinyağı fiyatlarındaki artış yurt içinde de kendini gösterdi. Zeytinyağında sezon çiftçi için litre başına 70 TL ile başladı, Temmuz ortasında 175 TL'ye geldi. Sektör temsilcilerine göre fiyatlar artmaya devam edecek.

Kaynak: AA
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...