Tgrt Haber

Gramaj oyunu patladı: Zincir marketlere ceza yağdı

13 Aralık 2022 09:45 - Güncelleme : 13 Aralık 2022 09:53
Gramaj oyunu patladı: Zincir marketlere ceza yağdı

Zamlanan fiyatların ardından market reklamları da incelenmeye başlandı. Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu vatandaşı aldatan reklamları affetmedi, ceza yağdırdı.

Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu, zincir marketlerin vatandaşı aldatan reklamlarını affetmedi. Yapılan tespitlerde 500 gram olarak paketli şekilde satılan köfte ve sucuğun gramajının düşük olduğu tespit edildi. Ayrıca bir zincir markete ait broşürde ilkokul çantasının 79,99 TL'den satışa sunulacağı bilgisine yer verilmesine rağmen 94,50 TL'den satıldığı belirlendi.

2 ÜRÜN GÖSTERİP TEKİNİ VERDİLER

Vatandaştan gelen şikayetleri değerlendiren Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu, bir zincir markete ait internet sitesinde satışa sunulan klozet koku gidericisi satışında reklamda iki adet gösterilmesine rağmen koku gidericinin tekinin o fiyata satıldığı, böylece vatandaşın kandırıldığını belirledi.

Yapılan incelemeler sonucunda, söz konusu ürünün iki paket olarak 12,5 TL fiyatla satışa sunulduğu algısına neden olunarak tüketicilerin yanıltıldığı değerlendirildi. Bu reklamı yapan market zincirine 155 bin 712 lira para cezası kesildi ve anılan reklamları durduruldu.

ÇANTADA İNDİRİM YALANI

Kurul, bir zincir markete ait broşürde ilkokul çantasının 79,99 TL'den satışa sunulacağı bilgisine yer verilmesine rağmen 94,50 TL'den satıldığını tespit etti.

Yanlış ve eksik bilgi taşıyan reklamın, tüketicinin ekonomik davranış biçimini bozma ihtimali olduğunu ve ayrıca tüketicileri aldatıcı ve yanıltıcı olduğu değerlendiren Kurul, söz konusu markete ise 15 bin 566 lira para cezası kesti ve yanıltıcı reklamı durdurdu.

GRAMAJ OYUNUNA 155 BİN LİRA CEZA

İnternet üzerinden  market hizmeti veren bir uygulama da Reklam Kurulu'nun radarına takıldı. Reklamda, "9-23 Haziran tarihleri arasında 200 TL ve üzeri köfte ve sucuk​ alışverişine dana kavurma sepette 5 TL" ifadelerine yer verildiği, ayrıca 500 gram köftenin fiyatının 58 lira ve 250 gram dilim sucuğun fiyatının ise 36 lira olarak belirtildiği tespit edildi.

Yapılan incelemeler sonucunda, bu reklamlarda yer alan gramaj ve fiyat bilgisinin aksine tüketiciye reklamlarda beyan edilen gramajların altında ağırlıklarla eksik ürün teslimi yapıldığı anlaşıldı.

Reklamın tüketicileri aldatıcı ve yanıltıcı olduğunu değerlendiren Kurul, uygulama üzerinden satış yapan firmaya 155 bin 712 lira ve bu reklamları durdurma cezası verdi.

Gramaj oyunu patladı: Zincir marketlere ceza yağdı

REKLAM VAR, STOK YOK

Bir başka market zincirinde ise baskı hatası ceza getirdi. Kampanya afişlerinde, indirime konu edilen kremin fiyatı yerine, baskı hatası nedeniyle aynı markaya ait farklı bir kremin fiyat bilgisinin yer aldığı belirlendi.

Bu hatalı tanıtımın tüketicileri yanıltıcı olduğu değerlendirilince, market zincirine söz konusu reklamlar için durdurma cezası verildi.

Ayrıca, aynı zincire ait internet uygulamasında, her 100 liralık alışverişte geçerli döner ve köfte indirimi duyurulduğu, ancak ürününün stokta kalmaması sebebiyle bazı siparişlerin iptal edildiği anlaşıldı. Söz konusu reklamlara da durdurma cezası uygulandı.

Kaynak: Sabah
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Seyyithan14 Aralık 2022 09:07

Simdiye kadar nerdesiniz.secim kaybetme endiseniz olmasa eski duzen devamdi

Hakan14 Aralık 2022 06:49

Faiş fiyat olur, para cezası yapılır, hile olur, para cezası yapılır, et ürünlerinden at eti eşek eti çıkar, para cezası olur ne güzel yahu o kesilen para cezası sonra vatandaşın cebinden katlamalı çıkar. Her olayı bilerek para cezasına çevirip üstünü kapatmak güzel olaymış. Öyleyse o topladıkları para cezalarını vatandaşa dağıtsınlar o zaman neden öyle bir sistem yok. Her şey para cezasına çevrilsin ama olan yine bize olsun, yine kazık fiyatı markette ödeyen biz oluyoruz, verme o zaman kimseye

cihaner13 Aralık 2022 23:11

2019-2020 nerelerdeydi? halk bu numaraları öğrenmeli çok oldu hatta TUIK IN elemanları bile öğrendiler. YAPILAN 3 KAGITCILIK YENI FARK EDILMIS GIBI ALGI YAPMAYIN. ZAMANINDA GERÇEK GAZETECILIK YAPSAYDINIZ OGRENIRDINIZ. BIR KUTU BISKIVIDEN MARKETLER CALMIYOR ONU ÜRETEN FABRIKATORLER CALIYOR. ORNEK:ULKER, ETI ......... Neden çalıyorlar? yukardan baskı gelince üretenler aynı ürünün içinden bir iki adet eksilitip eski fiyatmis zam yapılmamış gibi ALGI yapıyorlardı.TIYATRO YENI DEĞIL BIRKAC YILDIR FA

Faruk 13 Aralık 2022 16:40

Demek ki ceza yeterli değil kapatılmalı ayıplarıda marketin camına yazılmalı

Murtaza 13 Aralık 2022 10:59

bu ülkede sadece Şanlıurfa'da,mı belediye zabıta ekipleri var bakıyorum hep haberlerde Şanlıurfa belediyesinin denetimleri haber oluyor demekki Şanlıurfa olmasa halk bilgisiz kalacak helal olsun Şanlıurfa belediye ekiplerine

Sonraki Haber Yükleniyor...