Devir değişti! Ev sahipleri öğrenci ya da bekar kiracı arıyor

Ev sahipleri önceki dönemlerde dairelerini kiraya vermek için öğrenciler ya da bekarlar yerine aileleri tercih ederlerdi. Ancak bu durum son dönemlerde tersine döndü. Artık ev sahipleri daha kısa dönemli ve evi istenildiğinde boşaltabilecek kiracılar arıyor.

Devir değişti! Ev sahipleri öğrenci ya da bekar kiracı arıyor
KAYNAK:
|
GİRİŞ:
07.08.2023
saat ikonu 14:44
|
GÜNCELLEME:
07.08.2023
saat ikonu 14:44

Konut piyasasinda bekar veya ögrencilerin kiralik ev bulmasi hep zor olarak bilinirdi. Ancak kira üst sinirinin yüzde 25’e sabitlenmesiyle bu kural degisti. Ev sahipleri istenildiginde konutu kolaylikla bosaltabilecek gruplara yöneldi. Kiracinin bekar veya ögrenci olmasi aranan en üst kriter oldu.

KISA SÜRELI KIRACI ARIYORLAR

Gayrimenkul Uzmani Mustafa Hakan Özelmacikli, ev sahiplerinin kirada kayip yasamamak için kisa dönemli kiraci arayisina girdigini belirtti. Özellikle mal sahibi ve kiraci anlasmazliklarinda artan davalarin ve problemlerin daha kisa süreli kiraci arayisini artirdigini söyleyen Özelmacikli, "Bundan dolayi mal sahipleri daha kisa süreli kiracilara yani ögrenci veya bekarlara yöneliyor. Ilan sitelerinde verilen ilanlarda da degisiklik yasaniyor" dedi.

ESKI VE YENI KIRACI ARASINDA FIYAT FARKI ARTTI

Bu durumda yüzde 25'lik kira artis oraninin etkili oldugunu belirten Özelmacikli, "Mal sahiplerinin en büyük sikintilarindan bir tanesi yüzde 25 zam sinirlamasi. Bu uygulamanin devam etmesiyle eski ve yeni kiraci arasindaki fiyat farklari artti. Bu durumun gelecek dönemlere yansiyip yansimayacagi da belirsiz oldugu için mal sahipleri daha kisa dönemli kiraci ariyor. 

Mal sahipleri ile kiracilarin anlasmazliklari arabuluculuk sistemiyle bir nebze de olsa dava sürelerinin kisalacagini söyleyebiliriz. Ancak özellikle aldigi kirayla geçinmeye çalisan mal sahiplerinin zorluk yasadigini görüyoruz. Yüzde 25 sinirina uyan mal sahipleri için gelir vergisinin bir dönem için alinmamasi onlar için önemli bir avantaj olusturabilir" dedi.

CIDDI VERGI KAYBI VAR

Son dönemde günlük kiralamalarin da arttigini sözlerine ekleyen Özelmacikli, "Kisa dönemde dedigimiz sadece bekar ve ögrenci açisindan degil. Evlerini esyali hale getirip yabancilara kira verenlerde olabilir. Turistik olarak kisa dönemli kiraya verenler de olabilir. Son dönemde bu tarz tasinmazlara talep de artti. Günlük kiralik evler Antalya gibi bölgelerde daha hareketli.

Günlük kiralik evler genel olarak dijital platformlardan kiralaniyor. Bu platformlar Türkiye’den isletilmedigi için ciddi bir vergi kaybi yasaniyor. Bakanlik bu vergi kaybinin önüne geçilmesiyle ilgili düzenlemeler yapiyor. Bu konuda en önemli tavsiyemiz, tapu dairesi ile tasinmazlarin entegre olmasidir" seklinde konustu.

ISTANBUL’DA BOS KONUT SORUNU VAR

Öte yandan Istanbul’da 6,5 milyon konutun yüzde 5’inin bos durumda oldugu bilgisini veren Özelmacikli, "Istanbul'da kentsel dönüsüm nedeniyle 100 bin konut bosaltilmis ve yikilmayi bekliyor. Bos konut önemli bir problem. Bu sekilde bos olan konutlara ek bir vergi düzenlenebilir. Ülkemizin kiralik konutta kalici politikalara ihtiyaci var. Arsalari insaat firmalarina tahsis edecek veya sadece kiralik amaçli konut yapacak politikalara ihtiyaç var" ifadelerini kullandi.

ETİKETLER
#öğrenci
#kira
#kiracı
#ev sahipleri
#Emlak
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.