Kira zam sınırını bir türlü kabullenemiyorlar! Ev sahiplerinin çoğu dairelerini satılığa çıkardı

Kira artışında yüzde 25 sınırı ev sahipleri ve kiracılar arasında sorun olmaya devam ediyor. Her iki taraf arasındaki anlaşmazlık daha da derinleşirken ev sahiplerinin kiracıları çıkarmak için başvurduğu yollar ise dur durak bilmiyor. Kimi ev sahibi de yüzde 25 sınırına uymuyor ve kimi de baskı da dahil her yola başvuruyor. Gayrimenkul uzmanı Gülcan Altınay ev sahiplerinin kira artış oranının enflasyonun altında kalmasından şikayetçi olduğunu ve ev sahiplerinin birçoğunun evlerini satmayı düşündüğünü söyledi.

Kira zam sınırını bir türlü kabullenemiyorlar! Ev sahiplerinin çoğu dairelerini satılığa çıkardı
KAYNAK:
|
GİRİŞ:
05.08.2023
saat ikonu 17:09
|
GÜNCELLEME:
05.08.2023
saat ikonu 17:09

Ev sahibi kiraci savasi dur durak bilmiyor. Kira artis orani ev sahibi ile kiracilari birbirine düsürmeye devam ediyor. TÜIK tarafindan açiklanan her enflasyon sonrasi ev sahiplerinin kira zammi yine gündeme geliyor. Konutlarda kira artisinda yüzde 25 siniri oldugu için bu oran sadece isyerleri için uygulaniyor. Birçok ev sahibi yüzde 25 sinirina uymuyor. Bu durumda kiracilarin ev sahipleri ile oturdugu masada anlasmasi ise neredeyse imkansiz hale geliyor. Kimi kiracisini çikarmak için olmadik yollara basvurup psikolojik tacizde bulunuyor, kimi de zorbaliga. Kiracilar ise köseye iyice köseye sikisti. Gayrimenkul Uzmani Gülcan Altinay, ev sahiplerinin kira artis oraninin enflasyonun altinda kalmasindan sikayetçi oldugunu ve ev sahiplerinin birçogunun evlerini satmayi düsündügünü söyledi.

“KIRA ARTIS ORANLARI ÜRETICININ BELINI BÜKTÜ”

Temmuz ayinda kira artis oraninin yüzde 57,45 olarak açiklanmasinin ardindan isyeri sahipleri de kara kara düsünmeye basladi. Kira fiyatlarinin çok hizli artmasindan sikayetçi olan üretici kiralik yer bulmakta sikinti çekiyor. Gülcan Altinay: “Üretici, arsalarin kira fiyatlarindaki artis sebebiyle kiralik isyerlerine yöneldi. Kiralik is yerlerinde talebin artmasiyla beraber arzda sikinti yasaniyor. Bu da is yerleri kiralarinin artmasini beraberinde getirdi. Üretici karlilik oraninin düsmesinden sikayetçi. Yapacaklari üretimi artirmayip mevcut olani korumaya yöneleceklerinden bahsediyorlar.” diye konustu.

KONUTTAKI KIRA ARTISLARI DUR DURAK BILMIYOR!

Geçen yil ile bu yilki kira fiyatlari arasinda uçurum gittikçe açiliyor. Dügün sezonu içinde olunmasi ve okul döneminin yaklasmasiyla ev bulma sikintisi gittikçe artiyor. Bir hafta içinde hatta günler içinde bile kiralar ciddi oranda yükselebiliyor. Örnegin Izmir’de geçen hafta 12 bin olan kira bu hafta 15 bin olarak karsimiza çikabiliyor. Ev sahipleri evleri kiralarken sözlesmenin bir yil sonra raiç bedel üzerinden güncellenecegini söylüyor. Ama yasal olarak böyle bir haklari yok. Sözlesmeler kendini her yil yeniler.

KONUT ALAMAYAN ARSA VE TARLAYA YÖNELIYOR

Arsa ve tarlaya pandemi sonrasi artan ilgi, konut fiyatlarinin yükselmesiyle hiz kesmeden devam ediyor. Artan fiyatlar nedeniyle ev alamayanlar arsa ve tarlaya yöneliyor. Yilin ilk yarisi konut satislari yüzde 22 gerilerken, arsa ve tarla satislari ise artti. Yilin ilk alti ayinda konut satislari geçen yilin ayni dönemine kiyasla yüzde 22.1 düsüsle 565 bin 779 olarak gerçeklesti. Istanbul Gayrimenkul Degerleme verilerine göre, ofis, dükkân, arsa ve tarladan olusan konut disi gayrimenkul satisi ise 800 bine yaklasti. Bunun da büyük çogunlugunun arsa ve tarla oldugu öngörülüyor.

TRAKYA BÖLGESINDE ARSAYA ILGI SÜRÜYOR

Trakya bölgesinin son dönemde degerlenmesinin en önemli sebeplerinden birisi en son yasadigimiz Kahramanmaras merkezli deprem felaketi olduguna dikkat çeken Gülcan Altinay, “Deprem riski tasimayan ilimiz olarak açiklandiktan sonra insanlar göç dalgasi olusturdu ve yatirimlarini Trakya’ya yaparak degerlemesini sagladilar” dedi.  Özellikle Kirklareli’ne yogun bir ilgi oldugunu söyleyen Altinay, “Düz ve genis arazi yapisina sahip bir sehir olan Kirklareli’nde sehre ve yerlesime uzak bölgelerde de imarli arsa bulmak mümkün olabiliyor. Seçenekler oldukça fazla. Bölgeye arsa ve tarla yatirimi yapmanin mantikli oldugunu düsünüyorum” diye konustu.

YABANCI FIRMALARIN YENI GÖZDESI TRAKYA

Türkiye’de konut kiralarinin yani sira is yeri ve fabrika kiralarinda da ciddi oranda artis oldu. Rusya-Ukrayna savasinin ardindan Rusya’da fabrikasi olan firmalarin Türkiye’yi tercih etmeye basladigini söyleyen Altinay “Bizzat kendim kiraya fabrika verdim. Yurtdisinda üretim yapan sanayiciler ürünlerinde Made in Türkiye yazmasini ve Türkiye’nin lojistik alt yapisindan yararlanmanin daha avantajli oldugunu düsünüyor.  Lübnan’da fabrikasi olan bir müsterim Türkiye’ye yatirim yapmak istiyor. Oradaki ekonomik krizden dolayi oradaki fabrikasini kapatmayi düsünüyor. Yatirimcilar öncelikle kiralik fabrika ile baslamak istiyorlar daha sonra vatandaslik alarak fabrika satin alimina yöneliyorlar” dedi.

 

 

 

 

ETİKETLER
#konut
#enflasyon
#kira
#kiracılar
#ev sahipleri
#Ekonomi
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.