Türkiye'nin ticaretinin kalbi olarak kabul edilen İstanbul, uzun bir süredir şehir merkezinden uzaklaşan işletmelerin geri dönüşüne tanık oluyor. Son zamanlarda, dükkanlarını ve ofislerini şehir merkezinden uzak bölgelere taşıyan işletmelerin, artan trafik ve lojistik sorunlarıyla karşılaşmanın yanı sıra insan kaynağı bulma zorlukları gibi sebeplerle İstanbul'un merkezindeki projelere yöneldiği gözlemleniyor.
Son yillarda sehir merkezindeki eski yapilasma, Istanbul esnafini depreme dayanikli, yeni projelerin insasinin tamamlanmasiyla merkez disina yöneltmisti. Lojistik, insan kaynaklari problemi ve ulasim sikintisinin artisi simdilerde sehir merkezine dönüs için hareketi beraberinde getirdi.
Müsteri potansiyelinin yüksek olmasi, altyapinin daha gelismis olmasi ve is birligi firsatlarinin çesitliligi gibi faktörler, isletmelerin yeniden merkeze yönelmesine katki sagliyor. Istanbul Bayrampasa’da hayata geçirdikleri AKTIM Çarsi – Ofis projesinin satis ofisinde, hareketliligin devam ettigini aktaran Bilgiçler Yapi Yönetim Kurulu Üyesi Ali Emre Bilgiç, “Satis ofisimizi ziyaret eden müsterilerimizde gözlemledigimiz en büyük özellik, Istanbul’un sehir merkezinde yeni proje arayisi içerisinde olmalari. Ticaretlerini zaman yönetimiyle daha da hizlandirmak isteyen yatirimcilar, merkezdeki projelere yogun ilgi gösteriyor” diye konustu.
Istanbul’un genis bir nüfusa ve çesitli demografik yapiya sahip olmasiyla isletmeler için büyük bir müsteri potansiyeline sahip olduguna vurgu yapan Bilgiç, “Sehir merkezinde konumlanan isletmeler, bu potansiyeli daha etkin bir sekilde degerlendirme sansina sahip oluyor. Müsteri trafiginin yogun oldugu bu bölgelerde, isletmeler ürün ve hizmetlerini daha iyi tanitabilir ve rakipleriyle karsilastirabilir. Rekabet avantaji saglamak için Istanbul gibi bir metropolde etkin ve zamani yöneterek çalisabilmek çok önemli” dedi. Aktim Çarsi -Ofis projesinde bugüne dek yüzde 40 oraninda satis gerçeklestirdiklerini kaydeden Bilgiç, “Projemizin Bayrampasa’da olmasi, yatay mimariyle dizayn edilmesi, yüksek katli plazalar gibi giris çikis problemlerinin olmamasi ve altyapi olanaklarinin sagladigi faydalar sebebiyle tercih edildigini gözlemliyoruz. Istanbul’un is yasaminin hareketlenmesi, ekonomimize hizli kazanç elde edilebilmesi için, ticari projelerin bu detaylarin göz önünde bulundurularak tasarlanmasi gerektigini düsünüyorum” dedi.
31 Aralik 2023 itibariyla Türkiye'deki toplam faal esnaf isyerlerinin sayisi 2 milyon 441 bin 813 olarak belirlendi. Bu rakamin yüzde 11,8'i Istanbul'da yer aliyor, toplamda 287 bin 887 isyeri bulunuyor. Bu isletmelerin faaliyetlerini sürdürebilmek adina sehir merkezi arayislari artiyor, bu da ticari gayrimenkul taleplerinin özellikle sehir merkezlerinde artmasina neden oluyor.