Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki kavgalar yaralama olaylarına kadar gidince mahkemeler davalarla dolup taştı. Bu yılın ilk 6 ayında 47 bin kira tahliye davası açıldı. Ev sahipleri istemedikleri kiracılar evlerinden çıkarmak için türlü türlü yola başvururken bu kez yeni bir yöntem olan "sözleşme uyarlama” davalarına başvurmaya başladılar.
Ev sahibi kiraci davalari yüzde 25 uygulamasinin uzatilmasiyla artmaya basladi. Bu yilin ilk alti ayinda 47 bin tahliye davasi açilirken mahkemelerin durusma için en erken 8-9 ay, hatta bir yil sonrasina gün verdigi ögrenildi. Ev sahiplerinin ise kiralari artirmak için basvurulan son yöntem "sözlesme uyarlama" davalari oldu.
NTV’den Ugurcan Gökçen’in haberine göre, Son dönemde adliyeler ev sahibi-kiraci davalari ile doldu, tasti. En çok tahliye ve kira tespit davalari açiliyor. Ancak son aylarda ev sahipleri daha çok "sözlesme uyarlama" davasi açmaya basladi.
Avukat Umut Metin, sözlesme uyarlama davalari için "Kira uyarlama davalari aslinda sözlesmenin kuruldugu asamadan sonra yasanan hadiselerle sözlesme bedelinde olaganüstü degisme olmasindan kaynaklanan bir dava. Evet böyle mutabakata vardim dogru ama aradan geçen sürede ülke öyle bir degisti ki artik bu rakama katlanmami bekleyemezsin seklinde kurgulu bir dava" degerlendirmesinde bulundu.
Kira tespit davasi için en az 5 yil bekleme sarti var. Uyarlama davasi için böyle bir durum yok. Sözlesmenin basladigi yil bile açilabiliyor. O nedenle de su an daha fazla tercih ediliyor.
Ev sahiplerinin genelde dava açmadan önce noterden taleplerini içeren bir ihtarname çektigini söyleyen Metin, "Çünkü yüzde 25 düzenlemesi yapilmasi ve bunun ikinci yilda da devam etmesi mülk sahipleri ile kiraci arasindaki uyumu kaldirdi. Kiradaki rakam tartismasi büyüdügü için ek dava ihtiyaci dogdu." dedi.
Kira davalari 2-3 yil kadar sürüyor. Eger ev sahibi hakli bulunursa geriye dönük olarak toplu ödeme yapiliyor. Ama bunun için ev sahiplerinin dava açmadan önce ihtarname çekmesi ve kira artisi talep etmesi gerekiyor.