Kahramanmaraş’ta yaşanan depremlerin ardından Türkiye'de dayanıksız bina gerçeği bir kez daha ortaya çıktı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre 61 binden fazla hasarlı binanın yıkılması gerekiyor. Sektör uzmanlarına göre bu binaların yıkımı kabaca 12 milyar liraya denk düşüyor. Evlerin depreme dayanıklı hale getirilmesinin maliyeti Dünya Bankası’na göre, 465 milyar dolar yani yaklaşık 8,7 katrilyon Türk lirası.
Türkiye 6 Subat tarihinde meydana gelen 35 binden fazla insanin yasamini yitirmesi ile sonuçlanan depremlerin ardindan tek yürek oldu. Toplanan bagislarla deprem bölgelerine yardimlar gönderilerek yaralar sarilmaya çalisiliyor. Yasanan iki büyük deprem, dayanikli binalarin önemini bir kez daha hatirlatti. Dünya Bankasi’nin 2021 yili Aralik ayinda Türkiye’deki binalarla ilgili yayimladigi bir raporda konuya dair çarpici bilgiler yer aliyor.
Türk Girisim ve Is Dünyasi Konfederasyonu (TÜRKONFED), Kahramanmaras'ta meydana gelen depremlerin ekonomiye olan etkileri ile ilgili raporunda depremlerin mali hasarinin 84,1 milyar dolar seviyesinde olabilecegini ifade etti. Diger yandan Boomberg’te yer alan bir haberde de benzer bir rakam verilerek alt yapi ve üst yapidaki hasarlar hesaba katildiginda depremin 84 milyar dolarlik zarara yol açtigi açiklandi.
Dünya Bankasi’nin raporunda yer alan bilgilere göre, evleri güvenli hale getirmenin maliyeti 465 milyar dolar. Raporda Türkiye’deki evlerin büyük bir bölümün 2000 yili öncesinde insa edildigine dikkat çekilirken eski binalarin afetlere karsi dayaniksiz oldugu ifade ediliyor.
Raporda yer alan verilere göre Türkiye’deki binalarin sadece yüzde 4’ü yenilenmis durumda. Eski binalarin yenilenmesi ve kentsel dönüsme kazandirilmasi için ek finansal kaynaklar gelistirilmesi gerekiyor.
Öte yandan Dünya’da yer alan bir habere göre, yikilmasi gereken binalarin maliyetinin 12 milyar lirayi asmasi bekleniyor. Sektör uzmanlarina göre her bina için enkaz kaldirma maliyetini 250 bin TL. Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi’nin açikladigi verilere göre, 11 ilde 387 bin 410 binada hasar tespit çalismasi yapilirken bunlardan 99 bin 300 binanin az hasarli, 180 bin 355 binanin ise hasarsiz oldugu belirlendi. Incelenen binalarin 50 bin 576’sinin ise agir hasarli oldugu ortaya çikti.