Tgrt Haber

600 yıllık 'deprem terazili' caminin yerle bir olduğu an dehşeti gösterdi

Editör: Banu İriç / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
04 Şubat 2024 09:24 - Güncelleme : 04 Şubat 2024 09:25

'Asrın felaketi' olarak tanımlanan Kahramanmaraş merkezli büyük deprem Hatay tarihinin en önemli eserlerinden biri olan 600 yıllık Mahremiye Camisini böyle yerle bir etti.

Medeniyetlerin başkenti Hatay​, Kahramanmaraş​ merkezli depremlerde en çok hasar alan şehirlerden biri olmuştu. Şehrin yüzlerce yıla dayanan pek çok dine ait eserleri hasar görmüştü. 600 yıllık Mahremiye Camesinin yerle bir olduğu felaketin yaşandığı ana dair görüntüler kameralara böyle yansımıştı. Camiyi yeniden ayağa kaldırmak için çalışmalar başladı.

Habibi Neccar Mahallesi Muhtarı Fuat Gövce, tarihi yapının 6 Şubat gecesi yaşanan yıkıma dayanamadığını belirterek, “6 Şubat’ta arkamızda görülen tarihi Mahremiye Camisi o anda yıkıldı. Camimiz çok eski, İbrahim Ethem Hazretlerinin yaptırdığı bir camidir. İnşallah en kısa zamanda yeniden ayağa kalkacaktır. Camimizin yıkım görüntüleri de güvenlik kamerasına yansıdı. Bu görüntüler asrın felaketinin yıkıcı etkisini ortaya çıkardı” ifadelerini kullandı.

Hatay tarihinin önemli eserlerinden olarak kabul edilen ve 1400-1500 yılları arasında yapıldığı düşünülen caminin içinde silindir mermer taştan deprem​ terazileri bulunuyordu. Bu silindirlerin dönebiliyor olması binanın depremlerde zarar görmediği anlamına geliyordu.

600 yıllık 'deprem terazili' caminin yerle bir olduğu an dehşeti gösterdi - 1. Resim

 

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...