Gündem

AB duyurdu: 15 üye ülkenin toplam 40 bin Afgan'ı kabul edecek

15 Avrupa Birliği üyesi ülke toplam 40 bin Afgan'ı kabul edecek. 15 üye ülkenin hangileri olduğunu belirtmeyen AB yetkilileri, kabul amacının 'düzensiz göçü de engellemek ve AB'ye yasal girişlere yatırım yapmak' olarak belirtti. AB'nin bu hamlesinin Belarus sınırında meydana gelen mülteci krizinin büyümesini engelleyerek, muhtemel yeni göç dalgalarını engellemek olduğu tahmin ediliyor.

AB duyurdu: 15 üye ülkenin toplam 40 bin Afgan'ı kabul edecek
KAYNAK:
|
GİRİŞ:
10.12.2021
saat ikonu 00:13
|
GÜNCELLEME:
10.12.2021
saat ikonu 00:13

Avrupa Birliği Komisyonunun içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson, AB Adalet ve İçişleri Bakanları toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, söz konusu kararın etkileyici bir dayanışma örneği olduğunu söyledi.

"Bu, aynı zamanda düzensiz göçü de engellemek ve AB'ye yasal girişlere yatırım yapmak için bir adım." diyen Johansson, toplam 40 bin Afgan'ı kabul edecek 15 üye ülkenin hangileri olduğunu belirtmedi.

FİİLEN KATKIDA BULUNMAK ZORUNLUDUR

Johansson, AB'nin yeni göç paketindeki unsurlardan 'zorunlu dayanışma mekanizması' konusuna değinerek, "Pakette üyelerin güçlerine ve büyüklüklerine göre katkıda bulunmaları gereken bir mekanizması olmasını öneriyoruz. Bu kapsamda göçmenleri kabul etmek zorunlu değil ama güç ve büyüklüğe göre fiilen katkıda bulunmak zorunludur." dedi.

FRANSA MEKANİZMA KONUSUNDA İSTEKLİ

Ylva Johansson, sene başında AB Konseyi dönem başkanlığını Slovenya'dan devralacak Fransa'nın bu mekanizmayı çalıştırmak konusunda istekli olduğunu kaydetti.

AB Komisyonu, 2015'teki göç akınından beri sığınmacıların nasıl dağıtılacağı ve iltica başvuruları reddedilenlerin nasıl geri gönderileceğine çözüm bulunamaması nedeniyle yeni bir tasarı hazırlamıştı.

BELARUS SINIRINDA MÜLTECİ KRİZİ

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, seçimlerde hile olduğu gerekçesiyle sokağa çıkan göstericilere sert müdahale emri vermişti. Gösteriler kısa sürede bastırılsa da, Avrupa Birliği ve ABD seçimler ile göstericilere yönelik sert müdahale gerekçesiyle Belarus'a yaptırım kararları almıştı. Bu süreçte Rusya ile yakın ilişkilerini artıran Belarus, komşularıyla ciddi sorunlar yaşamaya başladı. Dünyanın pekçok noktasından ülkesine gelen mültecileri Avrupa'ya geçişte engellemeyen ve mültecileri bir silah olarak kullanan Lukaşenko'nun tavırları AB ile tansiyonun yükselmesine neden olmuştu.

ETİKETLER
#Gündem
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.