Tgrt Haber

ABD'li temsilciden MİT'e övgü: Türk istihbaratı iyi iş çıkarıyor 

Editör: Mutluhan Yıldız / Kaynak: TGRT Haber
10 May 2023 21:27 - Güncelleme : 11 May 2023 11:34

Türkiye'nin ABD’nin YPG'yi 'meşrulaştırılma' çabalarına tepkisi sürüyor. ABD’nin Eski Suriye Özel Temsilcisi James Jeffery TGRT Haber’den Emre Diner’e bu konuda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Jeffery PKK’ya “terör örgütüdür" dedi, YPG ile olan işbirliğini "politik bir durum” olarak değerlendirdi.

Suriye​'de 12 yıldır devam eden iç savaş sonrası Suriye'nin Arap Birliği'ne girmesi sonrası ABD​'nin nasıl bir politika izleyeceği merak konusu oldu.  

ABD’nin Eski Suriye Özel Temsilcisi James Jeffery, Suriye'deki son durum hakkında TGRT Haber'e çarpıcı açıklamalarda bulundu. 

"ABD SURİYE'DEN ÇEKİLİRSE DEAŞ​'IN FALİYETLERİ GENİŞLER"

Jeffery, "ABD hiçbir terör örgütünü desteklemez. Bu sadece politik bir durum. ABD, YPG​ ile işbirliği yaparken, bu durumun Türkiye​'de gerçek anlamda tartışmaya yol açtığının da tamamen farkında olmalıdır. Türkiye'nin endişeleri giderilmelidir" derken "ABD, terör örgütü YPG ya da diğer adıyla tanımlanan SDG'nin PKK'ya bağlı bir unsur olduğunu kabul etmeli. Aynı zamanda da gizli bir tehlike teşgil ettiğini de... 2014'te Kobani DEAŞ'lı teröristlerce kuşatılmıştı. Terör örgütü Deaş, Türkiye'de 2015 yılında yüzlerce sivili katletmişti. Washington, Suriye'de yerel bir ortak olmadan faliyet yürütemez. YPG yaklaşık 9 yıldır bu ortak görevde. ABD Suriye'den çekilirse Deaş'ın faliyeti genişler. Bu risk hep mevcut" ifadelerini kullandı. 

"ABD SURİYE'DEN ÇEKİLMEYECEK"

James Jeffery "Afganistan'dan çekilen ABD'nin Suriye'den de çekilmesi mümkün mü?" sorusunda "Kesinlikle hayır" diyerek cevap verdi.

Jeffery, "Afganistan'daki durum Suriye'deki gibi değil. ABD'nin öncülük ettiği Afganistan'daki uluslararası NATO komisyonu görevini yerine getirdi. Bu nedenle de çekilme kaçınılmazdı. Sonra Taliban yönetimi ele aldı. Türkiye burada çok önemli bir rol oyandı. Suriye'de yer alan küçük Amerikan varlığı da hedeflerine başarılı şekilde ulaştı. Söz konusu hedefler resmi olarak DEAŞ'e karşı savaşmaktı. Türk ordusu DEAŞ'e karşı direkt olarak savaştı. İnanılmaz bir performans gösterdi. Esas mesele Suriye hükümeti, İran ve Rusya'ya olabildiğince az toprak bırakmaktı. Müttefikimiz Türkiye gibi diğer ülkelere de tehdit oluştumalarından endişe duyduk. Biden hükümeti ABD askerini bölgeden çekmeyecektir" ifadelerini kullandı. 

Jeffery, "SDG'nin Suriye'nin ve Irak'ın hiçbir noktasından saldırıda bulunmayacağı" sözü, bölgedeki çözüme katkı vereceğini ileri sürdü. 

"Türkiye'de bu konuyla ilgili çok yorumlar yapılıyor. Genel olarak şunu diyebilirim ki, bana göre sorunu çözmenin yolu SDG'nin Suriye'nin hiçbir noktasından, PKK'nın da Sincar Kobani gibi yerlerden Türkiye'ye saldırı gerçekleştirmeyeceği sözü vermesi olabilir."

"MİT BAŞARILI BİR İŞ ÇIKARDI"

ABD'nin terör örgütü PKK'nın bütün kollarıyla meşrulaştırılması için uğraştığı iddialarına "PKK'yı tabiki de terör örgütü olarak kabul ediyoruz. Ortada DEAŞ tehlikesi var biz bu çerçevede mücadele ediyoruz. SDG dışında temas yok" dedi. 

MİT'in Suriye'deki DEAŞ liderine yönelik operayonu için "Türk istihbaratı ve güçleri Suriye'deki muhaliflerden oluşan SMO bileşenleri ile 2016'da başlattığı operasyonda DEAŞ'ın bölgede işgal ettiği yeri aldı. Türk istihbaratı 2022'den beri adım adım takip ediyordu. Çok başarılı bir iş çıkardı" ifadelerini kullandı. 

 


 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...