Albayrak: Yatırım hamlemiz hızlanarak devam edecek
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, rüzgar ve güneş ihalelerinde belirlenen yerli üretim şartının, 10 yıl süreyle Ar-Ge yapma zorunluluğunun ve yüzde 80 yerli mühendis istihdamının enerji teknolojilerinin yerelleşmesi adına çok büyük önem taşıdığını söyledi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye'de çalışma hayatında kadınların yeteri kadar yer alamadığını belirterek, "Dünya değişiyor, bu alanda da artık ezberler bozuldu. 'Evde otur, çalışma, şunu yapma, bunu yap'... Bizim böyle bir lüksümüz yok. İnsan kaynağımızı erkek-kadın ayırmadan sistemin içerisine maksimum faydalanacak şekilde dahil etmek zorundayız." dedi.
Albayrak, MÜSİAD Vizyoner Sektörler Zirvesi'nde (MÜSİAD Vizyoner'17) yaptığı konuşmada, iş dünyasının değerli mensuplarının birikimlerini, değerlendirmelerini ve ekonominin geleceğine yönelik görüşlerini paylaştığı bu gibi organizasyonların büyük önem taşıdığını söyledi.Son 15 yıldır, devlet olarak ekonomiyi yeniden yapılandırmak için gerekli adımları kararlılıkla atarken, büyümenin diğer sacayağı özel sektörün yatırımlarının da ülke ekonomisinin ilerlemesinde itici güç olduğunu anlatan Albayrak, kamu ve özel sektörün temposunun ülkeyi güçlü ve istikrarlı, güven veren bir noktaya taşıdığını aktardı.
Albayrak, "Bugün geldiğimiz noktada, sağlam bir altyapıya sahip, finansal ve siyasi krizlere daha dirençli, orta ve uzun vadeli stratejileri hayata geçirebilen bir ekosistemden bahsediyoruz." diye konuştu.Son dönemde küresel ve bölgesel sıkıntılara rağmen Türkiye'nin güçlü bir şekilde büyümeyi sürdürdüğünü belirten Albayrak, "İşte görüyorsunuz IMF, Dünya Bankası, büyüme yüzde 2,5 diyorlardı değil mi? Revize edildi, bu sene Allah'ın izniyle en az yüzde 5 büyüyeceğiz." ifadelerini kullandı.
AR-GE VE İNOVASYON ODAKLI ÜRETİM
Türkiye'nin ihracat kalemleri yıldan yıla büyürken, bu genişlemeyi emtia ihracatından bilgi ve teknoloji üretimi ve ihracatına dönüştürmesi gerektiğini kaydeden Albayrak, teknoloji odaklı ihracatın önemine değindi.Albayrak, "Büyüyen ve gelişen Türkiye idealine inanıyorsak eğer, artık teknolojiyi alan ve kullanan bir ekosistemden teknoloji üreten kurumları ortaya çıkaran bir ekosisteme geçmek zorundayız." dedi.
Son bir yıllık ihracat rakamının 150 milyar doları aştığını belirten Albayrak, otomotiv ve hazır giyim-tekstil sektörlerinin yüzde 30'a yakın payının olduğunu, bu iki alanda da oldukça rekabetçi olduklarını bildirdi.Albayrak, "Ancak koyduğumuz hedefler noktasında, Türkiye bu alanların ötesinde inovasyon ve Ar-Ge alanlarında da önce bölgesel, ardından küresel rekabet ortamına ayak uyduracak bir duruma gelmek durumundadır." değerlendirmesinde bulundu.
"YATIRIM HAMLEMİZ HIZLANARAK DEVAM EDECEK"
Albayrak, her sektörde ihtiyaç duyulan bu dönüşüm hamlesine doğru zemini hazırlayabilmek için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olarak üzerlerine düşen görevi yerine getireceklerini söyledi. Türkiye'nin dört bir yanında başlattıkları altyapı yatırım hamlesinin, elektrik, doğalgaz, madencilik ve yenilenebilir enerji alanlarının tamamında hızlanarak devam ettiğini vurgulayan Albayrak, "Yaptığımız yatırımlarla birlikte, Türkiye'nin her köşesi yatırımcılar için cazibe noktası haline gelmekte, elverişli bir yatırım iklimine ulaşmaktadır. Biraz önce bahsettiğimiz, kamu-özel uyumu enerji alanında da bundan sonra aynı tempoda devam edecektir." dedi.
"BİR TAŞLA ÜÇ KUŞ VURDUK"
Albayrak, rüzgar ve güneş ihalelerinde belirlenen yerli üretim şartının, 10 yıl süreyle Ar-Ge yapma zorunluluğunun ve yüzde 80 yerli mühendis istihdamının enerji teknolojilerinin yerelleşmesi adına çok büyük önem taşıdığının altını çizdi.Bu sayede bir taşla üç kuş vurduklarını ifade eden Albayrak, yerli kaynakların en verimli şekilde kullanılmasının yanı sıra enerji sektörünü besleyen diğer alanların da gelişiminin önünün açılacağını bildirdi.
"KAPSAMLI BİR MESLEKİ EĞİTİM HARİTASI ÇIKARTILMALI"
Albayrak, tam zamanlı Ar-Ge ve araştırmacı sayısında son yıllarda görülen hızlı artışın daha sistematik bir temele oturtulması için kapsamlı bir mesleki eğitim haritası çıkartılması gerektiğini söyledi.Özellikle enerji alanındaki Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları konusunda kamu-özel sektör ve üniversitelerin iş birliğinin önemini vurgulayan Albayrak, Türkiye'de artan patent sayısına, Ar-Ge harcamasına, akademik ve bilimsel çalışmalara değindi.
Albayrak, uluslararası patent başvurularında ilk sıralarda dijital iletişim sistemleri, bilgisayar teknolojileri ve elektrikli makinaların yer aldığını belirterek, bu durumun ihracatta rekabet düzeylerini artırmaları için ciddi bir Ar-Ge ve inovasyon yatırımı yapmaları gerektiğini gösterdiğini anlattı.Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) modelinden bahseden Albayrak, "Yenilenebilir enerji teknolojilerinin yerlileştirilmesi hamlesi, koyduğumuz hedeflerin ilk ve belki de en önemli adımı olarak görülmelidir. Bu modelin sağlayacağı potansiyel, Türkiye'den yapılacak yenilenebilir enerji teknolojilerindeki patent başvurularında da önemli bir artışın olmasını sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.
Albayrak, elektrik, petrol, doğalgaz, yenilenebilir ve nükleer teknolojilerde benzer bir süreci başlatmak adına yurt dışına eğitim için gönderdikleri öğrencilerin, nitelikli ve donanımlı insan kaynağı ihtiyaçlarını karşılayacak önemli bir adım olacağını söyledi.Bakan Albayrak, enerji sektörü özelinde bakıldığında, özellikle şebeke sistemlerinde yapay zekanın kullanılması yönündeki çalışmaların ilerleyen dönemde sektördeki dönüşüme yönelik önemli ipuçları içerdiğini kaydetti.
"KADINLARIN DİSİPLİN VEPRATİKLİĞİNE, ZEKASINA İHTİYACIMIZ VAR"
Albayrak, girişimcilik ve Ar-Ge alanındaki potansiyeli ortaya koyarken, kadınlara yönelik de bir çağrıda bulunarak, "Türkiye'de potansiyeli olan ancak çalışma hayatında yeterince yer alamayan en önemli eksikliklerimizden birisi kadınlarımız. Dünya değişiyor, bu alanda da artık ezberler bozuldu. 'Evde otur, çalışma, şunu yapma bunu yap'... Bizim böyle bir lüksümüz yok. İnsan kaynağımızı erkek-kadın ayırmadan sistemin içerisine maksimum faydalanacak şekilde dahil etmek zorundayız." ifadelerini kullandı.
Albayrak, artık sadece mühendis veya doktor olmanın yeterli sayılamayacağını kaydederek, tasarım, hayal gücü, günlük ihtiyaçlara pratik çözümler üretmenin ağırlık kazandığı bir yapıya doğru gidildiğini söyledi.Bakan Albayrak, "İşte burada, kadınların tasarımda, disiplin ve pratikliğine, zekasına ciddi şekilde ihtiyacımız var. İşte bu alanda kadınlarımız ne kadar fazla sorumluluk alırsa o denli başarılı olacaklarına ve ülkemizi ciddi anlamda katma değer sağlayacaklarına inancım tam." dedi.Albayrak, artık önemli zekaların gençlerden çıktığını belirterek, şirketlerde artık gençlerin ve kadınların daha fazla inisiyatif alması ve öne çıkması gerektiğini sözlerine ekledi.