Tgrt Haber

''Piyangodan ikramiye kazandınız'' yalanıyla Almanları dolandıran 'tele tuzak' şebekesi çökertildi

Editör: Ferhat Erdemir / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
26 Eylül 2022 11:30 - Güncelleme : 26 Eylül 2022 11:46
''Piyangodan ikramiye kazandınız'' yalanıyla Almanları dolandıran 'tele tuzak' şebekesi çökertildi

Almanları hedef alarak ‘tele tuzak’ kuran ve binlerce Euro dolandıran şebeke Türk ve Alman polisinin yürüttüğü ortak operasyonla çökertildi. Alman vatandaşlarını ''Piyangodan ikramiye kazandınız'' diyerek dolandıran 29 şebeke üyesinden 28’i İstanbul merkezli 5 ilde yapılan eş zamanlı baskında yakalandı.

Türkiye’de ve Almanya’da yaşayan Alman vatandaşlarını yaklaşık 400 bin Euro dolandıran şebeke üyesi 28 şüpheli yakalandı.

İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü ‘nitelik dolandırıcılık’ suçlarına karşı soruşturma çerçevesinde harekete geçerek Türkiye’de ve ülkelerinde yaşayan Alman vatandaşları hedef alarak dolandıran bir şebeke tespit etti.

Kurbanları telefonla arayıp “piyangodan ikramiye kazandınız” diyerek ‘tele tuzak’ kuran ve binlerce Euro dolandıran şebekeye yönelik Alman Polis Departmanı ile yapılan ortak çalışma yürütüldü. Suç organizasyonunun yöntemi ve eylem faaliyetleri mercek altına alındı.

2 AŞAMALI ‘TELE TUZAK’ FORMÜLÜ

Buna göre şebekenin ilk etapta Türkiye’de ve Almanya​'da yaşayan kurbanlarına telefonla ulaşarak ‘piyangodan ikramiye kazandıkları’ yalanını uydurdukları, bu yöntemle kandırdıkları kişilere ikramiye alabilmeleri için farklı hesaplara para havale ettirerek tuzak kurdukları anlaşıldı.

İlk aşamadan sonra ise devreye girerek kendini “polis” veya “resmi memur” olarak tanıtan şebekenin diğer üyelerinin hedef şahıslardan ‘şantajla’ para istedikleri tespit edildi. Dolandırdıkları şahıslardan topladıkları paraları değişik ödeme sistemleri kullanarak ülkedeki bankacılık sistemine sokan şebekenin, ‘para aklama’ suçu da işledikleri belirlendi.

30 ALMANDAN 400 BİN EURO

Yaklaşık 30 Alman vatandaşından toplamda 394 bin Euro para elde ettikleri belirlenen dolandırıcılık şebekesine mensup 29 şüpheli tespit edildi. İstanbul, İzmir, Rize, Tokat ve Şanlıurfa’da beş gün önce 21 Eylül’de zanlıların yakalanması için başlatılan eş zamanlı operasyonda 28 şüpheli gözaltına alındı, bir firari şüpheli ise aranıyor. Yakalanan 28 şebeke üyesi “nitelikli dolandırıcılık” suçundan emniyette sorgulandıktan sonra 22 Eylül’de İstanbul Anadolu Adalet Sarayı'na sevk edildi. Şüphelilerden 4’ü serbest bırakılırken 23’ü hakkında ise “adli kontrol” hükümleri uygulandı. Bir şüpheli ise tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...