Tgrt Haber

'Atatürk' dizisi dünyada yankılandı, Ermeni basını çirkin yüzünü gösterdi

Editör: Murat Makas / Kaynak: TGRT Haber
03 Ağustos 2023 11:22 - Güncelleme : 03 Ağustos 2023 11:28
'Atatürk' dizisi dünyada yankılandı, Ermeni basını çirkin yüzünü gösterdi

Disney Plus'ın 29 Ekim'de yayınlanması beklenen Aras Bulut İynemli'nin başrol olduğu 'Atatürk' dizisini iptal etmesi ve FOX'un yayınlama kararı alması dünya basınının gündemine oturdu. Ermeni lobilerinin baskısına dayanamayan Disney Plus'a tepkiler devam ederken ABD dahil birçok ülkede diziyle ilgili süreç kaleme alındı. Ermeni basını Türklere dizi üzerinden bir kez daha çirkin yüzünü gösterdi.

Türkiye’nin en önemli projelerinden ''Atatürk'' dizisi Ermeni lobilerini çılgına döndürdü. Lobilerin baskısı sonucu Disney Plus​ skandal bir karara imza atarak ''Atatürk'' dizisini yayınlamama kararı aldı. Disney'in adımı büyük tepki toplarken, 8 milyon dolar harcanan dizinin FOX TV​'de "Türkiye'ye armağan" sloganıyla yayınlanmasına karar verildi.

KONU DÜNYA BASININDA

ABD'nin önde gelen gazetelerinden The Washington Post, RTÜK​'ün olayla ilgili Disney+'a yönelik inceleme başlattığına dikkati çekti.  The Washington Post'a yaptığı açıklamada Disney, bir kez daha, "Atatürk"ün dizi olarak değil, film formatında Fox kanalında ve sinemalar gösterileceğini doğruladı. 

ABD merkezli haber ajansı Associated Press  (AP) de yerel medyaya göre dizinin iptalinin arkasında Amerikan Ermen lobilerinin olduğunu aktardı.

Katar merkezli Al Jazeera da RTÜK'ün Diney'in kararına tepki gösterdiğini belirtti. Al Jazeera, Türk ve Amerikan basınının yanı sıra bağımsız Ermeni yayını 301'in de kararda Ermeni lobilerinin etkili olduğunu söylediğine dikkat çekti. 

Al Jazeera, Ermenilerin eskiden Osmanlı İmparatorluğu'nun en kalabalık azınlıklarından biri olduğunu, 1915 olaylarından sonra ise birçoğunun farklı ülkelere kaçtığını ifade etti.  Al Jazeera, Disney+'ın dün akşam yaptığı açıklamada filmlerin Disney+'ta yayınlanıp yayınlanmayacağına dair bir detay bulunmadığını vurguladı.

ERMENİS'TAN BASININDAN SKANDAL İFADELER

Ermenistan'da yayın yapan Aravot gazetesi ise bu gelişmeyi provokatif bir yazı ile sundu.

Gazete 'Ermeni lobisi sayesinde Atatürk​' dizisi Disney Plus platformlarında yayınlanmayacak. Türkiye'de sıcak tartışmalar yaşanıyor' başlığı ile okurlarının karşısına çıktı.

'Türk tarafı Disney Plus'a karşı bir propaganda saldırısı başlattı' ifadelerini kullanan gazete haberde sosyal medyada çığ gibi büyüyen tepkiler için ise 'birlikte uluma' şeklinde skandal benzetme yaptı.

Ermeni basınından Türkler için skandal ifadeler

ABD’de başlayan Ermeni lobisine ve baskılara boyun eğen plartform dizinin Fox TV'de yayınlanacağını duyurdu. 

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Disney Plus hakkında inceleme başlatıldığını duyurmuş "Türkiye Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk en önemli toplumsal değerimizdir. Basına yansıyan Ermeni lobisi müdahalesi iddiaları titizlikle araştırılmaktadır" ifadelerini kullanmıştı.

"GENİŞ KİTLELERE ULAŞACAK"

Şirketin Türkiye genel müdürü Cenk Soner, yapımın Fox TV ekranlarında ve sinemalarda yayımlanacağını, böylelikle Atatürk’ün "çok daha geniş kitlelere ulaştırılacağını" öne sürdü. Dizi böylelikle şirketin dijital yayın platformu Disney+'da yayımlanmayacak.

Mehmet Ada Öztekin’in yönettiği ‘Atatürk’ dizisinde Mustafa Kemal Atatürk'ü Aras Bulut İynemli canlandırıyor. 

Şirketten yapılan açıklamaya göre ‘Atatürk’ün yayın takvimi şöyle olacak:

29 Ekim, 1. film TV özel versiyon FOX ekranlarında
3 Kasım, 1. film sinemalarda
22 Aralık, 2. film sinemalarda
2024 yazı, Her iki film FOX ekranlarında

Atatürk dizisi FOX ekranlarında olacak

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...