Tgrt Haber

Son dakika! Anayasa Mahkemesi dezenformasyon yasasının 29. maddesini esastan görüşecek

Editör: Onur Kaya / Kaynak: TGRT Haber
26 Ekim 2022 14:30 - Güncelleme : 26 Ekim 2022 15:06
Son dakika! Anayasa Mahkemesi dezenformasyon yasasının 29. maddesini esastan görüşecek

Son dakika haberi: Anayasa Mahkemesi, CHP'nin dezenformasyon yasasının iptali için yaptığı başvuruyu değerlendirdi. Yüksek mahkeme, kamuoyunda tartışmalara yol açan düzenlemenin 29. maddesini esastan görüşme kararı aldı.

Anayasa Mahkemesi​, CHP​'nin, "dezenformasyonla mücadele düzenlemesi" olarak bilinen Basın Kanunu​ ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'la Türk Ceza Kanunu'na (TCK) eklenen 29. maddenin iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebinin ilk incelemesini tamamladı.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, bugünkü gündem toplantısında başvurunun ilk incelemesini yaptı.

Başvuruda eksiklik tespit etmeyen Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, iptal istemini daha sonra belirlenecek bir günde esastan görüşerek karara bağlayacak. Düzenlemenin yürürlüğünün durdurulması istemine de esas inceleme aşamasında karar verilecek.

TARTIŞILAN MADDEYE İPTAL İSTEMİ

CHP, Kanunun, "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçuna hapis cezasını öngören 29. maddesinin iptali ve yürürlüğünün durdurulmasını istemişti.

29. MADDE NE SÖYLÜYOR?

29. maddenin bünyesine dahil edileceği Türk Ceza Kanunu’nun 217. maddesi şöyle:

"TCK'ya eklenen yeni madde ile ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçu tanımlandı.

TCK’ya "Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” başlığı ile Madde 217/A eklenecek.

“(1) Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.

(2) Suçun, failin gerçek kimliğini gizlemek suretiyle veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkraya göre verilen ceza yarı oranında artırılır."

İtibar suikasti ve sosyal medya mağduriyetlerinin artması ile devletler "ultima ratio" yani “son çare” olarak meseleyi suç kapsamına almaktadır. Ülkemizde getirilen düzenleme de bu doğrultuda geliştirilen çözümlerden farklı değildir. TCK'ya eklenen yeni madde ile ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçu tanımlanacak.

5 ŞART ARANACAK

Yeni düzenlemede suçun oluşması için şu beş şart aranacak:

  • Yayılan haber gerçek olmamalıdır.
  • Ülkenin güvenliği ve kamu sağlığı ile ilgili olmalıdır.
  • Halk arasında panik, korku ve endişe oluşturma kastı taşımalıdır.
  • Kamu barışını bozmaya elverişli olmalıdır.
  • Aleni (yani ilgisi olmayan kişilere ulaşabilir) olmalıdır.

Sosyal medya şirketlerinin yapılan yargılama ve soruşturmalarda kullanıcı bilgilerini bildirmemesi veya kullanıcılara yanıltıcı bilgi sunmamaları konusunda etkin bir uyarı yapmaması devletleri bu alanda kamu düzenini sağlamak için suç ihdas etmeye yöneltmiştir.

Düzenleme, bir kimsenin “yalan söylemesi” durumuna indirgenebilecek nitelikte değildir. Zira söz konusu yalanın toplumu etkileyecek düzeye gelmesi halinde dahi, bu eylem ancak diğer 4 şartın da oluşması halinde suç olarak görülmektedir. 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...