Tgrt Haber

Bakan Tunç'tan Instagram erişim engeli hakkında net mesaj: Herkes kurallara uyacak

Editör: Onur Kaya / Kaynak: Tgrthaber.com
06 Ağustos 2024 11:34 - Güncelleme : 06 Ağustos 2024 12:13

Son dakika haberi: Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ankara'da gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Instagram'a getirilen erişim engeline ilişkin konuşan Bakan Tunç, "Kapatmaya gerekçe gösterilen yayınlar kaldırılırsa sorun ortadan kalkar. Ancak henüz bu yayınlar kaldırılmadığı için Instagram'ın açılması söz konusu değil" dedi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya​ platformu Instagram​'ın kapatılmasıyla ilgili son durumu aktardı. Türkiye​'de yayın yapan tüm sosyal medya platformlarının buradaki kanunlara uymak zorunda olduklarını vurgulayan Bakan Tunç, "BTK'nın yayını durdurma yetkisi var. Türkiye Cumhuriyeti hukuk devleti, herkes kurallara uyacak" dedi. Instagram'ın açılmasının kapatmaya gerekçe olan yayınların kaldırılmasına bağlı olduğunu söyleyen Tunç, Haniye paylaşımlarının engellenmesine ise "Basın özgürlüğüne inanıyorsanız, sansüre karşıyım diyorsanız o zaman o paylaşımların engellenmesine de karşı çıkmanız lazım" diyerek tepki gösterdi.

Bakan Tunç'un açıklamalarından satır başları şöyle:

"BTK'nın yetkileri var. İnternet ortamındaki yayınların düzenlenmesine ilişkin kanun var. 2007 yılında yürürlüğe girmişti. 2017 ve 2020'de önemli değişiklikler yapıldı bu kanunda. Çeşitli sorumluluklar var. Erişim sağlayıcılara, internetle ilgilenen kuruluşlara yönelik herkesin görevleri söz konusu. BTK​ ve başkanına verilen yetkiler var. Bu yetkiler çerçevesinde gerçekleştirilen bir durum söz konusu.

Bakan Tunç'tan Instagram erişim engeli hakkında net mesaj - 1. Resim

"BTK'NIN YAYINI DURDURMA YETKİSİ VAR"

Katalog suçlar dediğimiz, terör, çocuklara yönelik yasa dışı bahis gibi bir yayın söz konusu olduğunda bu yayının durdurulması yetkisi BTK başkanına verilmiştir. Bu yetkiyi kullanan kurum hangi gerekçelerle yayın durdurma kararı aldığını ilgili sosyal medya kuruluşuna bildiriyor. Öncelikle bu yayının çıkarılmasıyla ilgili bildirimde bulunuyor. Çıkarılmazsa yayını durdurma yetkisi var. Bu yetki eğer suç teşkil ederse soruşturma makamları da devreye girer.

"HERKES ÜLKEMİZİN KANUNLARINA UYACAK"

Tabii şu anda BTK'nın gerekçeleri ilgili sosyal medya şirketine tebliğ edilmiş durumda. Burada Türkiye Cumhuriyeti Devleti hukuk devleti, herkes kurallara, kanunlara uyacak. Türkiye'de yayın yapan sosyal medya kuruluşları da ülkemizin kanunlarına uyacak. Hiç kimsenin ayrıcalığı yok. İnternette suç işlenmesinin önlenmesi konusunda devlete verilen bir görev varsa bu görevi devlet yapmak zorunda. O nedenle BTK'nın vermiş olduğu kararın katalog suçlarla ilgili olduğu ifade edildi. Hangi yayınları içerdiğine ilişkin sosyal medya şirketine bildirimde bulunuldu.

Bakan Tunç'tan Instagram erişim engeli hakkında net mesaj - 2. Resim

INSTAGRAM ERİŞİM YASAĞI NE ZAMAN KALKACAK?

Sosyal medya şirketi de kapatmaya gerekçe gösterilen yayınları erişimden çıkarırsa sorun ortadan kalkar. Ulaştırma Bakanımızın yaptığı açıklamaya göre henüz bu yayınlara erişim engellenmedi, Instagram'ın açılmasıyla ilgili bir durumun olmadığını söyledi.

Bu konuda yargı makamlarına intikal eden hususlar var. Kapatma kararına karşı açılan davalar var. Bu davalar birleştirilerek idareden hangi gerekçeyle kapatma kararı verildiğine yönelik bir savunma alınacak, sonrasında da yargımız kararını verecek. O nedenle sosyal medya şirketleri de ülkemizin kanunlarına uymak zorunda. 56/51 sayılı kanun herkesi bağlar. Orada BTK'ya da erişim sağlayıcılarına da sosyal medya şirketlerine de verilen görevler var. Herkes bu görevleri yapmak zorunda. Katalog suçlara baktığımız zaman bu suçlar gerçek hayatta işlendiğinde nasıl yargı tarafından soruşturulup suçlular yaptırıma tabi tutuluyorsa sanal alemde de suçtur. O nedenle toplumu da suçtan korumak gerekir. 

Burada her şey hukuk çerçevesi içinde gerçekleşir. Basın özgürlüğü, yayın özgürlüğü konusunda sonuna kadar varız ama basın yayın yoluyla, sosyal medya aracılığıyla suç işlenmesinin önlenmesi de hukuk devletinin görevidir.

Bakan Tunç'tan Instagram erişim engeli hakkında net mesaj - 3. Resim

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN 'HANİYE' SÖZLERİ

Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği husus çok önemli. Özellikle Haniye'nin öldürülmesi sonrası baş sağlığı dileyen vatandaşlarımızın paylaşımına engel koyuldu. Bu basın özgürlüğüne sığar mı? Eğer siz sosyal medya şirketi olarak bazı paylaşımlara izin verecek, bazılarına izin vermeyecekseniz özgür değilsiniz demektir. Dolayısıyla siz basın özgürlüğüne inanıyorsanız, sansüre karşıyım diyorsanız o zaman o paylaşımların engellenmesine de karşı çıkmanız lazım. Türk vatandaşlarının hassasiyetine de uygun yayın yapmak zorundasınız. O nedenle sayın Cumhurbaşkanımızın bahsettiği konu bu."

Kaynak: Tgrthaber.com
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Büyük Devlet Türkiye Cumhuriyeti 6 Ağustos 2024 11:43

Devletim büyüklüğünü bir kez daha göstermiştir

Sonraki Haber Yükleniyor...