Bartın'ın Amasra ilçesinde geçtiğimiz ekim ayında meydana gelen ve 42 işçinin hayatına mal olan maden kazasıyla ilgili TBMM'de kurulan meclis Araştırma Komisyonu, raporunu tamamladı. Raporda kazanın en önemli sebebinin tali havalandırmadaki yetersizlik olduğu belirtildi. Madendeki metan gazı varlığı ve tetikleyici unsurlara karşı da yeterli önlemin alınmadığı vurgulandı.
Bartin'in Amasra ilçesinde 14 Ekim 2022 tarihinde meydana gelen maden ocagi patlamasi 42 isçinin hayatini kaybetmesine yol açmisti. Bartin maden faciasini arastirmak üzere kurulan Meclis Arastirma Komisyonu raporunu tamamladi.
4 ayda tamamlnan 366 sayfalik raporda, faciaya iliskin ihmaller, tespitler ve önerilere yer verildi. Raporda kazanin nedenlerine iliskin yapilan tespitlerden dikkat çekenler söyle: "Kazanin en önemli nedeni patlayici atmosferi olusturan metan gazi varliginin ve patlamayi tetikleyici unsurlarin bu önlemlerle yönetilememesidir. Patlamanin meydana geldigi 14.10.2022 tarihinde metan ölçüm degerleri incelendiginde uygulanan havalandirma projesinin, metanin patlama alt limitlerinin altinda kalmasi için yeterli olmadigi görülmektedir."
Raporda, kazanin meydana gelmesinde ana havalandirmadaki eksiklikten daha önemli derecede olmak üzere tali havalandirmadaki yetersizlik en önemli neden olarak gösterilerek, söyle denildi:
"Metan patlamasinin tetiklemesi ile artarda gerçeklestigi düsünülen kömür tozu patlamasinin ve patlama siddetinin ocagi yatay ve dikey yönde genis bir alanda etkilemesinin nedeni basarili bir tozla mücadele yapilamamasi ve su/toz barajlarinin yetersiz olmasi ve dogru konumlandirilmamis olmasidir. Üretim ve hazirlik sirasinda yapilan patlatmali kazi faaliyetlerinin mevzuatta belirtilen sartlara uymamasi ve bunlari kontrol eden ve denetleyen etkin bir denetim ve kontrol mekanizmasi olmamasi ortam güvenligini riske atmistir. Kaza aninda personel eksikligi nedeni ile merkezi gaz izleme odasinda tek operatörün çalisiyor olmasi, merkezi gaz izleme sisteminin sesli alarm sistemi ile entegre olmamasi yer alti iletisim aginin zayiflamasina ve bilgi akisinda aksakliklara neden olmustur."
Raporda bu tür kazalarin bir daha yasanmamasi için 120 maddelik öneri sunuldu. Özellikle yasal düzenlemelere ihtiyaç oldugu ve havza madenciligi konusuna dikkat çekilerek su ifadeler kullanildi:
"Is kazalarinda ihmal ve kusuru bulunanlara uygulanan cezai müeyyideler ve is teftislerinde denetim sirasinda tespit edilen is sagligi ve güvenligini tehlikeye atan eksiklikler konusunda ihmal ve sorumluluk sahibi olanlara uygulanan idari yaptirimlarin caydiriciligi artirilmalidir. Ruhsatsiz isletildigi tespit edilen ve kapatilan madenleri isleten kisilere hapis cezasi verilmesi ve bu kisilerin ömür boyu madencilik faaliyetlerinden men edilmesine yönelik yasal düzenlemeler yapilmalidir. Madencilik mevzuati gözden geçirilmeli, kömür madenciligine iliskin tüm faaliyetler için ayri bir mevzuat düzenlemesi yapilmalidir. Madenlerde is sagligi ve güvenligi yönetim sisteminin olusturulmasi, is güvenligi ikliminin iyilestirilmesi ve bunun sürdürülebilir kilinmasi için madencilik faaliyetlerinin tek bir çati kurulus altinda toplanmasini saglayacak, uluslararasi standartlarda, bagimsiz bir ulusal maden is sagligi ve güvenligi kurumu kurulmalidir. Maden sahalari, yapisal jeolojileri dikkate alinarak faylara ve diger düzensizliklere göre mümkün olan en büyük ölçekte ruhsatlara ayrilmali ve bu sekilde rezerv kaybinin en aza indirilmesi ve sahalarin güvenli projeler ile isletilmesi saglanmalidir. Bir diger ifadeyle; ülkemiz yer alti kaynaklarinin sürdürülebilir bir sekilde çikarilabilmesi için havza madenciligi ön planda tutulmalidir."
Diger önerilerden bazilari ise söyle: