Tgrt Haber

Çanakkale’deki yangın kontrol altına alındı!

Editör: Şule Altınel / Kaynak: AA, TGRT Haber
18 Temmuz 2023 20:20 - Güncelleme : 18 Temmuz 2023 23:42

Çanakkale'de örtü yangını olarak çıkıp, ormana sıçrayan alevler kontrol altına alındı. Yaklaşık 3 gündür devam eden yangına 6 uçak, 15 helikopter, 109 arazöz, 14 iş makinesi ve 543 personelle müdahale edildi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Çanakkale yangını kontrol altına alındı. Soğutma çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

Kavurucu sıcaklıkların yaşandığı son günlerde ülkede yangın​ faciaları da baş gösterdi. Tedbirsiz davranışlardan dolayı birçok ilde orman yangınları meydana geldi. Mersin, Hatay​, Çanakkale​, Tekirdağ​, Adana, Balıkesir ve Diyarbakır'da ciğerlerimiz alev alev yandı. Bazı illerde yangınlar kontrol altına alınırken, Çanakkale Kızılkeçili köyü yakınlarında önceki gün saat 16.30 sularında başlayan yangın kontrol altına alındı.

Yerleşim yerlerine yakın bölgede çıkan yangında, alevler rüzgarın da etkisiyle kısa sürede geniş bir alana yayıldı.

Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü’nden çok sayıda ekibin yanı sıra, çevrede oturan köylüler de kendi su tankerleriyle destek verdi. Rüzgarın şiddetli olması nedeniyle yangın kontrol altına alınmasını güçleştirdi. 

Çanakkale'de orman yangını

KÖYLER TAHLİYE EDİLDİ

Dün Çanakkale Valiliği tarafından yapılan açıklamada tedbir amaçlı Kemel, Kayadere, Işıklar, Dörtyol, Kurşunlu ve Mareşal Fevzi Çakmak köylerinin tahliyesine karar verildiği duyuruldu.

Çanakkale'de orman yangını

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

Konu ile ilgili Çanakkale Valiliğinden yapılan açıklamada, “Çanakkale merkeze bağlı Kızılkeçili, Yukarı Okçular, Musaköy, Özbek ve Kemel köyü civarında devam eden orman yangını​ rüzgarın etkisiyle şiddetini artırmıştır, havadan ve karadan söndürme çalışmaları devam etmektedir. Kemel, Kayadere, Işıklar, Dörtyol, Kurşunlu ve Mareşal Fevzi Çakmak Köyleri ile Damyeri mevkiinde yaşayan vatandaşlarımızın can güvenliği açısından evlerini boşaltmaları önem arz etmektedir. Vatandaşlarımız, valiliğimizce tahsis edilen tesislerde misafir edileceklerdir. 112 ve UMKE Sağlık personelleri köylerde sağlık hizmetine devam etmektedir” denildi.

Çanakkale'de orman yangını

BAKAN YUMAKLI ÇANAKKALE'DE

Çanakkale’ye gelen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı son durumu açıkladı. Yumaklı, "Kontrol altına alınan yangın 70 kilometreyi bulan rüzgarın hızıyla birlikte maalesef, yeniden yanmaya başladı. Halihazırda 8 köyün etkilendiğini söyleyebilirim. Dörtyol, Yapıldak, Musaköy, Yukarı Okçular, Kurşunlu ve Işıklar. Valilik ve AFAD tarafından risk görülen yerlerde yaşlılar ya da herhangi bir tahliye esnasında hareket edemeyecek olanlar, gönüllü olarak tahliye edilmeyi kabul edenlerle birlikte bazı köylerde tahliye işlemleri de yapılmış oldu. Çok geniş bir alanın etkilenmesi söz konusu. Sadece ormanlık alanlardan bahsetmiyorum. Tarım alanları ve köyler var yangının güzergahında. Şu ana kadar söyleyebilirim ki hamdolsun, herhangi bir can kaybı, yaralımız yangının dumanından etkilenenlerin dışında sağlık sorunu yaşayan herhangi bir vatandaşımız ya da çalışanımız söz konusu değil. Çan- Çanakkale yolu şu anda ulaşıma kapalı. Biga üzerinden Çanakkale'ye ulaşım sağlanabilir."

Çanakkale'de orman yangını

HAVADAN VE KARADAN YOĞUN ÇABA

Bu sabah gün doğumuyla helikopter ve uçaklarla başlayan yangın döndürme mücadelesi, 48. saatinde hala devam ediyor. 6 uçak, 15 helikopter, 109 arazöz, 14 iş makinesi ve 543 personel yangında görev alırken, bölgede yoğun bir çaba sarfediliyor.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, “Çanakkale'de devam eden orman yangınında, tek bir ağaç dahi yanmasın diye ‘ormanın kahramanları’nın havadan ve karadan etkin müdahalesi aralıksız devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Söndürme çalışmalarına Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait 3 AS-532 ve 2 S-70 tipi helikopter de katılıyor. Askeri helikopterler yerli ve milli imkanlarla üretilen yangın söndürme kitlerini kullanarak havadan müdahaleye destek veriyor.

BAZI İLLERDE YANGINLAR KONTROL ALTINA ALINDI

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı Çanakkale'deki yangının kontrol altına alındığını duyurdu. Yumaklı, "Orman yangınına sebep olabilecek davranışlardan uzak duralım,yeşil vatanımızı hep birlikte koruyalım" dedi. 

Öte yandan Hatay ve Tekirdağ'daki orman yangınları kontrol altına alınmıştı. 

https://twitter.com/ibrahimyumakli/status/1681352499956006929

HELİKOPTERLERDEN BİN 800 SORTİ 

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın paylaşımına göre, yangın söndürme helikopterleri bin 800 sorti yaparken 4 bin 900 ton su atımı gerçekleştirdi.

 

 

 

 

Kaynak: AA, TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...