Prof. Dr. Ersan Şen PCR testi tartışmalarına son noktayı koydu! İşveren işçiyi işten çıkarabilir mi?
İşçilere PCR testi zorunluluğu getirilmesi yeni hukuki tartışmalara neden oldu. Ceza hukukçusu Prof. Dr. Ersan Şen, PCR testi zorunluluğunun yasal dayanaklarına ve beraberinde getirdiği hukuki çıkmazlara açıklık getirdi.
Koronavirüsle mücadele kapsamında işçilere PCR testi zorunluluğu getirildi ve hem işveren hem de işçiler 6 Eylül itibariyle yeni döneme geçti. Ancak zorunlu PCR testi, beraberinde pek çok hukuki tartışmayı da getirdi. Bunlardan en fazla merak edileni PCR testi yaptırmak istemeyen bir işçinin işveren tarafından işten çıkarıp çıkaramayacağı? Diğeri ise işveren işçiyi işten çıkarsa bile tüm haklarını ödeyip ödemeyeceği? TGRT Haber’de Cem Küçük İle Günaydın Türkiye Programına katılan ceza hukukçusu Prof. Dr. Ersan Şen, PCR testi zorunluluğunun yasal dayanaklarını anlattı.
ANAYSA VE KANULAR UYGUN
Şen, Türkiye’deki Anayasa ve kanunlarının coronavirüse karşı mücadelede aşı zorunluluğu getirmek açısında uygun olduğunu söyledi. Ancak devletin aşıyı zorunlu tutmak yerine teşvik etmeyi tercih ettiğini kaydeden Şen, “Hıfzıssıhha Kanunumuza dayanarak aşı zorunlu tutulabilir. Okullarda olduğumuz tüm aşılar zorunluydu. Bu aşılar Hıfzıssıhha Kanununa göre yapıldı. Aileler istemese bile okul o aşıyı yapmak ve yaptırmak zorundaydı” dedi.
İŞVEREN PCR TESTİ YAPTIRMAYAN İŞÇİYİ İŞTEN ÇIKARABİLİR Mİ?
İşveren işçiyi aşı yaptırma konusunda zorlayamayacağını belirten Şen, işverenin PCR testi yaptırmayan işçiyi işten çıkarıp çıkaramayacağını ise şöyle yanıtladı: “İşveren işçiden PCR testi yaptırmasını isteyebilir. İşçi PCR testi zorunluluğuna uymuyorsa, işvereni, diğer çalışanları, iş yerinin sağlığını ve güvenliğini tehlikeye atıyorsa tüm hakları ödenerek ‘geçerli sebeple’ iş akdi fesh edilebilir. Yani işveren İş Kanunun 18. maddesine dayanarak geçerli sebepten işçiyi işten çıkarılabilir. Ancak İş Kanununun 25. maddesiyle yani haklı sebepten dolayı haklarını vermeden işçiyi işten çıkaramaz. Bunun olması için ya Sağlık Bakanlığı Hıfzıssıhha Kanununa göre ‘biz aşıyı zorunlu hale getirdik’ diyecek ya da TBMM yeni bir kanun çıkaracak. Ancak çalışan kendi hatası nedeniyle coronavirüs hastalığına yakalandı, işe gelemedi ve iş aksadıysa belki bu yüzden işveren haklı sebepten dolayı işçiyi işten çıkarabilir.”
PCR TESTİ SAHTEKARLIĞINA AĞIR YAPTIRIM!
Şen, negatif PCR testi dolandırıcılarının ve bunu talep eden kişilerin suç işlediğini söyledi. Negatif PCR testi düzenlemenin ‘resmi belgede sahtecilik’ suçunu oluşturduğunu kaydeden Şen, “Bu suçun 5 yıla kadar hapis cezası var. Diğer taraftan sahte negatif PCR testi talep eden kişi, virüsü bir kişiye bulaştırdıysa ve bulaştırdığı kişi öldü veya ağır sonuçlar yaşadıysa suçlu olabilir. Taksirle ölüme sebebiyet vermekten, kasten yaralama suçundan, kasten öldürme suçundan ceza alabilir” diye konuştu.
ÜÇ ŞART GEREKLİ
TBMM’nin 2 yıldır bu virüsle ilgili aşıyı da kapsayan bazı kanunları çıkarmış olması gerektiğini kaydeden Şen, “İşten çıkarmak için üç şey şart: kanun, meşruiyet, ölçülülük. Aşı ve PCR testi özel alana bırakılacak bir iş değil, şayet bırakılacaksa denetimin yapılması gerekiyor. Zorunlu aşı devletin takdir ve değerlendirmesi ile olacak bir şey” ifadelerini kullandı.