Deprem bölgede hastalık riski var mı? Enfeksiyon hastalıları uzmanından uyarı: Tifo, kolera ve bakteriyel enfeksiyonlar olabilir
Deprem bölgesinde hastalık riski artıyor. Kış aylarında olunması özellikle solunun yolu hastalıklarından artışa neden olabilir. Öte yandan yiyecek ve içeceklerden geçen bakteriler de diğer riskler arasında yer alıyor. TGRT Haber’de Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Bülent Şahin, mevsimin kış olmasının avantaj olduğunu belirterek “Yiyecek ve içeceklere dikkat etsinler. Kolera, tifo, tifüs, bağırsak enfeksiyonları, besin zehirlenmeleri olabilir” uyarısında bulundu.
Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6'lık depremler 10 ilde büyük yıkıma neden oldu. Alınan son bilgilere göre, çifte felakette 38 bin 44 kişi hayatını kaybetti, 108 bin 68 kişi ise yaralandı. Binlerce insanın evsiz kaldığı deprem bölgesinde milyonlarca kişi çadırlarda ya da spor salonu gibi toplu alanlarda yaşıyor. Bölgede enkaz çalışmaları devam ederken hastalık riski de kapıda… Özellikle yiyecek ve içeceklerden geçen kolera, tifo, tifüs gibi hastalıklar oluşabilir. TGRT Haber’de Enfeksiyon Hastalıkları Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Bülent Şahin, mevsimin kış olmasının avantaj olduğunu belirterek “Yiyecek ve içeceklere dikkat. Kolera, tifo, tifüs, bağırsak enfeksiyonları, besin zehirlenmeleri olabilir. Sıcak hava olsa tehlikeliydi” ifadelerini kullandı.
SOĞUK HAVA AVANTAJ! TİFO, TİFÜS VE BAĞIRSAK ENFEKSİYONLARINA DİKKAT!
“Salgın hasatlık riski her zaman vardır” diyen Şahin, ancak havaların soğuk olmasının özellikle bakteriyel hastalıklar açısından bir avantaj olduğunu söyledi. Ancak korkulacak bir şey olacağının altını çizen Şahin, “Salgın hastalıklar yiyecek ve içecekler aracılığıyla olabilir. İçme suyu klorlama yapılırsa ve kişisel temizlik de sağlanırsa böyle bir salgın olacağını sanmıyorum. El temizleme ile ilgili çeşitli dezenfektenler olmalı, bir an önce seyyar tuvaletten ziyada normal tuvalet kullanılmalı. Su ihtiyacının şebekeden karşılanması lazım. Banyo olunacak yerlerin oluşturulması lazım. Yiyecek ve içecek dağıtan kişilerinde hijyene dikkat etmesi lazım. Sıcak hava olsa tehlikeliydi. Kolera, tifo, tifüs, bağırsak enfeksiyonları, besin zehirlenmeleri olabilir” dedi.
YİYECEK VE İÇECEKLERE DİKKAT
Şahin, üst solunum yoları ile ilgili bir salgın olacağını sanmadığını kaydederek “Yiyecek ve içeceklerle ilgili hastalıklar olabilir. Bunlar hastalıkları tetikleyebilir. Aşılar yapılabilir. Salgın hastalıklardan denilince yiyecek ve içeceklerden gelen tifo, kolera gibi hastalıklar bazen olabilir, bakterilerin ürettiği zehirler olabilir. Kaynatılmamış ve pişirilmemiş yemekleri mümkün mertebe yemesinler, suyun klorlanması lazım” ifadelerini kullandı.